TIRAMISU Italijanski specijalitet mekan kao duša, u savršenom spoju sa kafom

Ivana Pavlović

09:12

Slatki kutak 0

Kolač sa kafom raspametiće i one koji ne vole slatko.

tiramisu
Shutterstock

Potrebno je:

Možda vas zanima:

tiramisu

TIRAMISU Italijanski klasik sa kafom za prave ljubitelje slatkiša i omiljenog napitka

11:00

17 februar, 2025

Kulinarski globus

Sočan, aromatičan, lako se pravi… Zato je jedan od najomiljenijih italijanskih deserata u svetu. U prevodu „tiramisu“ znači „oraspoloži me“, a naziv je dobio zbog kafe i kakaoa koji sadrže kofein. Originalan kolač je okruglog oblika, ali se odomaćio i četvrtasti. Najteži tiramisu, koji je imao malo više od tri tone, napravljen je u Đemona del Frijuli 2015. godine, a najduži od 273,5 metra su napravili studenti škole kuvanja u Milanu 2019. godine.

  • 300 g piškota
  • 500 g maskarpone sira
  • 4 jaja
  • 100 g šećera
  • 300 ml nes kafe
  • 2 kašike ruma
  • kakao za posipanje

Priprema:
Napravite nes kafu i dodajte rum. Umutite belanca u čvrst sneg. U drugoj posudi umutite žumanca sa šećerom, pa dodajte maskarpone sir. Mutite da se dobije ujednačena smesa, pa dodajte belanca. Izmešajte varjačom da smesa bude kremasta. Umačite piškote u kafu, poređajte na dno posude i premažite polovinom fila. Preko stavite opet piškote umočene u kafu i premažite ostatkom fila. Pospite kakaoom tako da se ne vidi beli fil i ostavite da stoji tri sata u frižideru.

Savet
Italijanski kuvari savetuju da tiramisu stoji celu noć pre služenja da bi se dobro stegao.

ŽU ŽU NA ZDRAVIJI NAČIN Sastojci: 500 g brašna T-400 1 jaje 250 ml mleka 1 Kesica kvasca Ulje So Šećer Priprema: U posudu sipati jaje, kvasac i mleko, pa ostaviti 10 minuta da odstoji. Dodati brašno, so i šećer, zatim mesiti dok ne dobijemo glatko testo. Ostaviti da naraste 20 minuta. Od testa praviti manje kuglice, nauljiti ih i razvaljati oklagijom. Svaku kuglicu iseći na 6 delova. Četiri dela presaviti kako bismo dobili listove, a zatim ih slagati jedan na drugi. Preostala dva dela omotati sa strane kako bi testo zadržalo oblik. Postupak ponoviti sa svim kuglicama. Premazati žumancetom, posuti susamom i peći na 180°C oko 20 minuta. Pečeni žu žu poslužiti topli – savršena zdravija zamena bez maslaca! #trpeza #mojatrpeza #fypシ゚ #foryoupage #fyp #goviral #fouryou #recept ♬ original sound - Colin 🛠️ Watch on TikTok
img
25. 01. 2025 12:08

IZBEGNI PAD, OSIGURAJ DOBITAK!

img
30. 03. 2025 22:15

Evropa napravila strašnu grešku! Ovo je novi scenario za Ukrajinu: Britanci pozvali EU da odustane od sulude ideje!

img
31. 03. 2025 01:47

Matora se osvrnula na njen i Stefanin odnos, pa došla do zaključka: Bila sam rastrzana između svojih roditelja i njene trudnoće... (VIDEO)

img
25. 03. 2025 10:26

MLADOST Engobirani crep nove generacije i Energetski blokovi – provereni kvalitet uz 50 godina garancije!

img
30. 03. 2025 22:36

"PRODUKTIVNI PREGOVORI" TRAMPA I STARMERA: Razgovarali o mogućem sporazumu o ekonomskom napretku VB I SAD

img
30. 03. 2025 22:18

PRONAĐENO 14 TELA OSOBLjA CRVENOG POLUMESECA,CIVILNE ODBRANE I UN: Vodili se kao nestali u Pojasu Gaze

img
31. 03. 2025 01:26

Bio je LAŽNI OTAC: Aneli besna kao RIS na Asmina zbog podrške Đedoviću, pa odlučila da ga pozove ni manje ni više nego na POLIGRAF! (VIDEO)

img
31. 03. 2025 02:18

Iskren do koske: Karić objasnio zbog čega nema lepo mišljenje o Stefani, pa dao svoj sud o odnosu Matore i Dragane! (VIDEO)

img
31. 03. 2025 02:32

LJIGAV MI JE, MISLIM SVE KAO ŠTO SAM REKAO I JOŠ GORE: Zola nikad žešće udario na Munjeza, pa otkrio u kakvom je odnosu sa Stefani (VIDEO)

img
28. 02. 2025 10:36

EKSKLUZIVNO Čuveni ekonomista Džefri Saks – „Srbija ima veliku šansu, da postane most, mesto povezivanja“

Komentari (0)