POSNE VANILICE Sitni kolači kao osmišljeni za svečanu trpezu

Ivana Pavlović

19:00

Slatki kutak 0

Neodoljive i slatke, najbolje odmah stavite duplu meru.

posne vanilice
Shutterstock

Potrebno je:

Možda vas zanima:

Za testo:

  • 250 g posnog margarina (ili biljnog ulja po izboru)
  • 100 g šećera u prahu
  • 1 vanilin-šećer
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 100 ml sojinog mleka (ili drugog biljnog mleka)
  • 400 g brašna

Za fil:

  • 200 g mlevenih oraha
  • 100 g šećera u prahu
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 2-3 kašike sojinog mleka (ili drugog biljnog mleka)

Za posipanje:

  • šećer u prahu

Priprema:

U velikoj posudi mikserom umutite posni margarin sa šećerom u prahu dok ne dobijete svetlu i kremastu smesu. Dodajte vanilin-šećer, ekstrakt vanile i sojino mleko, pa sve dobro sjedinite. Testo oblikujte u lopticu, uvijte u providnu foliju i ostavite u frižideru da odmara 30 minuta. U međuvremenu pripremite fil tako što ćete u činiju staviti mlevene orahe, šećer u prahu, ekstrakt vanile i dovoljno biljnog mleka da dobijete kompaktnu smesu koja se lako razmazuje. Razvucite testo na pobrašnjenoj površini i modlicom za kolače vadite krugove. Na polovinu krugova stavite malu količinu fila, zatim preklopite drugom polovinom. Pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni oko 15-20 minuta, dok ne dobiju zlatnosmeđu boju. Izvadite ih iz rerne i ostavite da se ohlade. Kad su potpuno hladne, pospite šećerom u prahu.

 

Batat (slatki krompir) nije u srodstvu s običnim krompirom – pripada porodici povijuša. Poreklom je iz Srednje i Južne Amerike, a koristi se hiljadama godina. Bogat je vlaknima, vitaminima A i C, ima niži glikemijski indeks i više antioksidanasa. Može se peći, kuvati, pržiti ili praviti pire, dok su mu i listovi jestivi, pa se koriste u salatama i čorbama. #trpeza #mojatrpeza #batat #slatkikrompir #kuhinja #fyp #viral #viraltiktok #fypシ゚viral #fypシ゚ ♬ original sound - Moja Trpeza

 

Komentari (0)