ČUPAVA KATA Starinski kolač sa orasima i džemom koji budi sva čula

Ivana Pavlović

09:30

Slatki kutak 0

Pravi se lako, a osvaja na prvi zalogaj.

čupava kata kolač
Shutterstock

Potrebno je:

Za testo:

  • 500 g brašna
  • 250 g margarina
  • 5 žumanaca
  • 5 kašika šećera
  • 3 kašike vode
  • 1 prašak za pecivo

Za fil:

  • 200 g mlevenih oraha
  • 200 g šećera
  • 5 belanaca
  • 8 kašika džema od kajsija (ili po želji)

Za posipanje:

  • prah-šećer

Priprema:

Testo: Penasto umutite žumanca i šećer. Dodajte umućen margarin, brašno pomešano sa praškom za pecivo i vodu. Umesite testo i podelite na dva dela. Jedan treba da bude manji i njega stavite u zamrzivač, a veći u frižider. Fil: Belanca umutite sa šećerom u čvrst sneg. Kašikom umešajte orahe. Veće testo rastanjite kao koru na dno podmazanog pleha i namažite džemom. Preko rasporedite fil od belanaca i oraha. Odozgo narendajte testo iz zamrzivača. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko pola sata, odnosno dok testo ne dobije zlatno-smeđu boju. Ohlađen kolač pospite prah-šećerom, isecite na kocke i poslužite.

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading