FRANCUSKA KREMPITA SLAĐA OD KLASIČNE Mekana poslastica ukusa koji se ne zaboravlja

Ivana Pavlović

19:00

Slatki kutak 0

Sočna i slatka, za pravo uživanje.

francuska krempita
Shutterstock

Potrebno je:

Možda vas zanima:

Za svetli krem: 

  • 8 jaja
  • 300 g šećera
  • 200 g skroba / nišeste / gustina
  • 1,5 l mleka
  • 250 g maslaca
  • 200 + 300 ml slatke pavlake

Za žele od višanja: 

  • 300 g višanja – bilo da su zaleđene ili sveže koristite sve sa sokom
  • 100 ml vode
  • 100 g šećera
  • 50 g skroba / nišeste / gustina

Još: 

  • 2 smrznuta blok testa ili sveža urolana

Priprema:

 Za svetli krem jajima dodajte  šećer, umutite, pa dodajte skrobno brašno i oko 200 ml mleka i sve umutite. Ostatak mleka stavite na vatru da provri. Kada mleko provri deo mleka prelijte preko smese od jaja i sve izmešajte, a  zatim tu smesu sa jajima vratite u šerpu sa mlekom i na srednjoj vatri kuvajte dok se ne zgusne. Sklonite sa vatre, prekrijte folijom. Uključite rernu da se zagreje na 200 stepeni pa razvucite jedno testo na obrnutom plehu od rerne, viljuškom ga izbušite i stavite da se peče 30 minuta.  Dok je prvi fil mlak kuvamo žele. Sameljite višnje, dodajte šećer i stavite na vatru.  Preko kore stavite 2/3 prvog krema, poravnajte pa staviti žele od višanja. U ostatak svetlog krema dodajte 300 ml slatke pavlake. Krem premažite preko višanja. Izmrvite drugu koricu pa obilno pospite po filu.

Komentari (0)