ČEMBERLEN TORTA Savršen spoj reforme i grilijaša u jednoj poslastici, neprevaziđenog ukusa

Ivana Pavlović

12:00

Slatki kutak 0

Savršena za svečanu i slavsku trpezu.

čemberlen torta
Printscreen

Potrebno je:
Za jednu koru: 

  • 4 belanceta 
  • 4 kašike šećera
  • 50 g mlevenih oraha
  • 1 kašika brašna

Za prvi fil: 

  • 2 žumanceta 
  • 4 kašike šećera
  • 4 kašike skroba 
  • 350 ml mleka
  • 100 g mlečne čokolade

Za drugi fil: 

  • 14 žumanaca
  • 12 kašika šećera
  • 100 g čokolade
  • 250 g putera 

Za grilijaš:

  • 150 g šećera
  • 100 g pečenog lešnika

Za glazuru:

  • 100 g čokolade
  • 150 ml slatke pavlake

Priprema:

Rernu zagrejte na 200 stepeni. Umutite belanca, pa polako dodajte šećer i mikserom sjedinite u čvrst šne. Umešajte orahe i brašno, pa špatulom lagano sjedinite. Izlijte smesu u pleh obložen pek papirom. Pecite oko 10 do 12 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Onda ispecite još jednu koru. Zasebno pomešajte žumanca, šećer i skrob, pa umutite. Sipajte mleko, pa dobro sjedinite, da ne ostanu grudvice. Ostatak mleka stavite da se kuva pa dodajte fil. Kuvajte sve dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Zatim skinite sa šporeta i dodajte čokoladu, pa mešajte dok se sastojci ne sjedine. Pokrijte providnom folijom i pustite da se fil ohladi na sobnoj temperaturi. Penasto umutite žumanca sa šećerom, pa kuvajte 10 minuta na pari, uz neprestano mešanje. Otopite šećer, pa dodajte lešnike, i promešajte. Ostavite da se ohladi, pa izblendajte u blenderu. Umutite puter, pa dodajte u prvi fil. U tu smesu dodajte drugi fil, pa mikserom sjedinite. Presecite obe kore na 2 dela. Prvu koru premažite filom, pa pospite karamelizovane lešnike. Premažite filom poslednju koru, a ivicu torte pospite karamelizovanim lešnikom. Čokoladu otopite sa slatkom pavlakom, pa prelijte preko torte. Ostavite par sati u frižideru pa služite.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading