ČEMBERLEN TORTA Savršen spoj reforme i grilijaša u jednoj poslastici, neprevaziđenog ukusa
Savršena za svečanu i slavsku trpezu.
Potrebno je:
Za jednu koru:
- 4 belanceta
- 4 kašike šećera
- 50 g mlevenih oraha
- 1 kašika brašna
Za prvi fil:
- 2 žumanceta
- 4 kašike šećera
- 4 kašike skroba
- 350 ml mleka
- 100 g mlečne čokolade
Za drugi fil:
- 14 žumanaca
- 12 kašika šećera
- 100 g čokolade
- 250 g putera
Za grilijaš:
- 150 g šećera
- 100 g pečenog lešnika
Za glazuru:
- 100 g čokolade
- 150 ml slatke pavlake
Priprema:
Rernu zagrejte na 200 stepeni. Umutite belanca, pa polako dodajte šećer i mikserom sjedinite u čvrst šne. Umešajte orahe i brašno, pa špatulom lagano sjedinite. Izlijte smesu u pleh obložen pek papirom. Pecite oko 10 do 12 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Onda ispecite još jednu koru. Zasebno pomešajte žumanca, šećer i skrob, pa umutite. Sipajte mleko, pa dobro sjedinite, da ne ostanu grudvice. Ostatak mleka stavite da se kuva pa dodajte fil. Kuvajte sve dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Zatim skinite sa šporeta i dodajte čokoladu, pa mešajte dok se sastojci ne sjedine. Pokrijte providnom folijom i pustite da se fil ohladi na sobnoj temperaturi. Penasto umutite žumanca sa šećerom, pa kuvajte 10 minuta na pari, uz neprestano mešanje. Otopite šećer, pa dodajte lešnike, i promešajte. Ostavite da se ohladi, pa izblendajte u blenderu. Umutite puter, pa dodajte u prvi fil. U tu smesu dodajte drugi fil, pa mikserom sjedinite. Presecite obe kore na 2 dela. Prvu koru premažite filom, pa pospite karamelizovane lešnike. Premažite filom poslednju koru, a ivicu torte pospite karamelizovanim lešnikom. Čokoladu otopite sa slatkom pavlakom, pa prelijte preko torte. Ostavite par sati u frižideru pa služite.
Možda vas zanima:
ČEMBERLEN TORTA KRALJICA SVEČANE TRPEZE Kremasta i puna fila, a razvaljuje ukusom
Savršena za svečanu i slavsku trpezu.
ČEMBERLEN TORTA KRALJICA SVEČANE TRPEZE Prepuna fila i kremasta, polizaćete i tanjir
Savršena za svečanu i slavsku trpezu.
TORTA BELI EGIPAT ZA SVE SVEČANOSTI Zbog nje svaka dijeta pada u vodu
Svi će vam tražiti dodatno parče.
POSNA TORTA SA VIŠNJAMA MAMI NA PARČE VIŠE I dupla mera će biti malo
Ješćete je i mrsnim danima.
POSNI SLAVSKI KOLAČ PO RECEPTU STAROM 50 GODINA Jedini recept koji vam je potreban
Gosti će biti oduševljeni ukusom.
BOMBICE OD BADEMA ZA NAJLEPŠU POSNU SLAVU Prave se maltene same, a svi ih vole
Savršeno idu uz čaj ili kafu.
BAKIN KOLAČ SA JOGURTOM MIRIŠE NA DETINJSTVO Zbog njega se krši svaka dijeta
Mirisan i sladak, nema ko će mu odoleti.
ČOKO KIKIRIKI TORTA ZA SVETOG NIKOLU Pravi se maltene sama, a po ukusu joj nema ravne
Može i dete da je napravi, a svaki zalogaj miluje nepca.
POSNI TIRAMISU ZA PRAVE KAFOLJUPCE Kolač zbog kog i komšije dolaze nepozvane
Kremast i sočan, i savršeno ide uz šoljicu kafe.
Komentari (0)