ČEMBERLEN TORTA Savršen spoj reforme i grilijaša u jednoj poslastici, neprevaziđenog ukusa
Savršena za svečanu i slavsku trpezu.
Potrebno je:
Za jednu koru:
- 4 belanceta
- 4 kašike šećera
- 50 g mlevenih oraha
- 1 kašika brašna
Za prvi fil:
- 2 žumanceta
- 4 kašike šećera
- 4 kašike skroba
- 350 ml mleka
- 100 g mlečne čokolade
Za drugi fil:
- 14 žumanaca
- 12 kašika šećera
- 100 g čokolade
- 250 g putera
Za grilijaš:
- 150 g šećera
- 100 g pečenog lešnika
Za glazuru:
- 100 g čokolade
- 150 ml slatke pavlake
Priprema:
Rernu zagrejte na 200 stepeni. Umutite belanca, pa polako dodajte šećer i mikserom sjedinite u čvrst šne. Umešajte orahe i brašno, pa špatulom lagano sjedinite. Izlijte smesu u pleh obložen pek papirom. Pecite oko 10 do 12 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Onda ispecite još jednu koru. Zasebno pomešajte žumanca, šećer i skrob, pa umutite. Sipajte mleko, pa dobro sjedinite, da ne ostanu grudvice. Ostatak mleka stavite da se kuva pa dodajte fil. Kuvajte sve dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Zatim skinite sa šporeta i dodajte čokoladu, pa mešajte dok se sastojci ne sjedine. Pokrijte providnom folijom i pustite da se fil ohladi na sobnoj temperaturi. Penasto umutite žumanca sa šećerom, pa kuvajte 10 minuta na pari, uz neprestano mešanje. Otopite šećer, pa dodajte lešnike, i promešajte. Ostavite da se ohladi, pa izblendajte u blenderu. Umutite puter, pa dodajte u prvi fil. U tu smesu dodajte drugi fil, pa mikserom sjedinite. Presecite obe kore na 2 dela. Prvu koru premažite filom, pa pospite karamelizovane lešnike. Premažite filom poslednju koru, a ivicu torte pospite karamelizovanim lešnikom. Čokoladu otopite sa slatkom pavlakom, pa prelijte preko torte. Ostavite par sati u frižideru pa služite.
Možda vas zanima:
ČEMBERLEN TORTA KRALJICA SVEČANE TRPEZE Prepuna fila i kremasta, polizaćete i tanjir
Savršena za svečanu i slavsku trpezu.
TORTA BELI EGIPAT ZA SVE SVEČANOSTI Zbog nje svaka dijeta pada u vodu
Svi će vam tražiti dodatno parče.
POSNA TORTA SA VIŠNJAMA MAMI NA PARČE VIŠE I dupla mera će biti malo
Ješćete je i mrsnim danima.
BRZA TORTA SA MALINAMA Gotova dok trepnete, a po ukusu joj nema ravne
Nema ko vam neće tražiti dodatno parče.
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
OMILJENI SLATKIŠ U SRPSKIM KUĆAMA Starinski kolač od jabuka i griza, mirisom vraća sećanje na bakinu kuinu
Kolači sa jabukama su među omiljenim desertima kod mnogih, a ovaj recpet će vas oboriti s nogu
Komentari (0)