BAKLAVA SA ORASIMA PO STAROM BOSANSKOM RECEPTU Biće mekana i sočna, nema ko će joj odoleti

Ivana Pavlović

13:30

Slatki kutak 0

Priprema je jednostavna, a ukus fantastičan.

baklava sa orasima
Printscreen

Potrebno je:

  • 500 g kora za baklavu
  • 500 g mlevenih oraha
  • 200 g margarina
  • 100 ml ulja
  • 100 g šećera

Preliv za baklavu:

  • 3 čaše šećera
  • 4 čaše vode
  • 1 limun - sok

Priprema

Rernu zagrejte na 180 stepeni. Pomešajte mlevene orahe sa 100 g šećera. U pleh obložen pek papirom stavite 2 kore, pa ih pospite orasima. Ponavljajte postupak dok ne utrošite sav materijal.Završite sa dve kore. Isecite baklavu na kocke ili trouglove. Zagrejte margarin i ulje na šporetu, da se otopi. Vrelom mešavinom prelijte sečenu baklavu, pa ostavite 10 ak minuta da upije masnoću. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Skuvajte peliv od vode, šećera i limuna. Na kraju, prohlađenu baklavu prelijte vrućim sirupom.

Možda vas zanima:

baklava sa orasima

ORIGINALNI RECEPT ZA BAKLAVU SA ORASIMA Može imati i 70 kora, a obožava je ceo svet

19:00

13 avgust, 2025

Kulinarski globus

Poslastica koju voli ceo svet, a najpopularnija je u Turskoj, na Bliskom istoku i Balkanu prvi put je napravljena 1473. godine, u periodu Mehmeda Osvajača. Smatra se da se najbolja baklava pravi u gradu Gazijantep, odakle potiču i najbolji majstori za baklave. Ova slatka pita može imati i do 70 vrlo tankih kora, a pravi se s različitim sastojcima, od oraha, lešnika do pistaća, maka, čokolade

Komentari (0)

Loading