BAKLAVA SA ORASIMA PO STAROM BOSANSKOM RECEPTU Biće mekana i sočna, nema ko će joj odoleti
Priprema je jednostavna, a ukus fantastičan.
Potrebno je:
- 500 g kora za baklavu
- 500 g mlevenih oraha
- 200 g margarina
- 100 ml ulja
- 100 g šećera
Preliv za baklavu:
- 3 čaše šećera
- 4 čaše vode
- 1 limun - sok
Priprema
Rernu zagrejte na 180 stepeni. Pomešajte mlevene orahe sa 100 g šećera. U pleh obložen pek papirom stavite 2 kore, pa ih pospite orasima. Ponavljajte postupak dok ne utrošite sav materijal.Završite sa dve kore. Isecite baklavu na kocke ili trouglove. Zagrejte margarin i ulje na šporetu, da se otopi. Vrelom mešavinom prelijte sečenu baklavu, pa ostavite 10 ak minuta da upije masnoću. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Skuvajte peliv od vode, šećera i limuna. Na kraju, prohlađenu baklavu prelijte vrućim sirupom.
Možda vas zanima:
ROLNICE SA CIMETOM I ORASIMA Kad ih jednom probate zaboravićete na baklavu
Pola pleha nestane dok trepnete.
ORIGINALNI RECEPT ZA BAKLAVU SA ORASIMA Može imati i 70 kora, a obožava je ceo svet
Poslastica koju voli ceo svet, a najpopularnija je u Turskoj, na Bliskom istoku i Balkanu prvi put je napravljena 1473. godine, u periodu Mehmeda Osvajača. Smatra se da se najbolja baklava pravi u gradu Gazijantep, odakle potiču i najbolji majstori za baklave. Ova slatka pita može imati i do 70 vrlo tankih kora, a pravi se s različitim sastojcima, od oraha, lešnika do pistaća, maka, čokolade
SANDOKAN PITA SA MAKOM Gotova dok pristavite kafu, a ukusa koji govori više od 1000 jezika
Savršena za svečanu i slavsku trpezu.
MAĐARSKA BAKLAVA SA VIŠNJAMA Sočna poslastica koja se topi u ustima, kao osmišljena za leto
Sočna i mirisna, za prave sladokusce.
POSNI SLAVSKI KOLAČ PO RECEPTU STAROM 50 GODINA Jedini recept koji vam je potreban
Gosti će biti oduševljeni ukusom.
BOMBICE OD BADEMA ZA NAJLEPŠU POSNU SLAVU Prave se maltene same, a svi ih vole
Savršeno idu uz čaj ili kafu.
BAKIN KOLAČ SA JOGURTOM MIRIŠE NA DETINJSTVO Zbog njega se krši svaka dijeta
Mirisan i sladak, nema ko će mu odoleti.
ČOKO KIKIRIKI TORTA ZA SVETOG NIKOLU Pravi se maltene sama, a po ukusu joj nema ravne
Može i dete da je napravi, a svaki zalogaj miluje nepca.
POSNI TIRAMISU ZA PRAVE KAFOLJUPCE Kolač zbog kog i komšije dolaze nepozvane
Kremast i sočan, i savršeno ide uz šoljicu kafe.
Komentari (0)