AMERIČKE KROFNE Ljupke, šarene i primamljive, bukvalno vas dozivaju da ih smažete

Ivana Pavlović

11:00

Slatki kutak 0

Mirisne i sočne, za pravo uživanje.

američke krofne
Shutterstock

Potrebno je:

Za testo:

  • 1 kesica suvog kvasca
  • 50 ml tople vode
  • 350 ml toplog mleka
  • 100 g šećera
  • 1 kašičica soli
  • 2 jajeta
  • 80 g istopljenog putera
  • 650 g brašna
  • 1-2 l ulja za prženje krofni

Za glazuru:

  • 80 g putera
  • 250 g šećera u prahu
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 50-60 ml vruće vode

Priprema:

Razmutite kvasac u toploj vodi, pa ostavite 5 minuta da se aktivira. U jednoj posudi sjedinite nadošli kvasc sa mlekom i šećerom, pa dodajte so, jaja i otopljeni puter. Dodajte pola količine brašna uz stalno mešanje. Mutite mikserom na najmanjoj brzini pa dodajte i preostalo brašno.Zatim ga pokrijte plastičnom folijom i ostavite na toplom pola sata da naraste. Na pobrašnjenoj površini razvucite testo na oko 1 cm debljine. Čašom vadite krofne i ređajte ih na površinu posutu brašnom, pokrijte ih kuhinjskim krpom i pustite da odstoje još nekih 15-20 minuta. Pržite u dubokoj posudi sa zagrejanim uljem, sa obe strane. Ostavite na ubruse da se ocede od viška masnoće.U duboku posudu sa zagrejanim uljem spustite nekoliko krofni vodeći računa da krofnama ne prepunite posudu. Na umerenoj temperaturi otopite ostali puter. Umešajte šećere i mešajte dok se ne stvori glatka smesa. Onda skinite sa vatre i polako dodajte kašiku po kašiku vruće vode vodeći računa da glazura ne bude suviše retka. Zatim skinite sa vatre pa umačite vrele krofne u glazuru. 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading