DUŠICINA SOČNA ŠTRUDLA SA VIŠNJAMA I ČOKOLADOM Savršena harmonija između slatkog i kiselog

Ivana Pavlović

09:00

Slatki kutak 0

Napravite ovu neodoljivu poslasticu po receptu Dušice Hemele iz Višnjićeva

štrudla sa višnjama i čokoladom
privatna arhiva/Dušica Hemela
štrudla sa višnjama i čokoladom privatna arhiva/Dušica Hemela
 

Piše: Ivana Pavlović

Savršen spoj čokolade i višanja u poslastici koja se ne odbija. Ovim rečima bi mogla da se opiše sočna štrudla čiji recept nam je dala Dušica Hemela iz Višnjićeva, autorka profila „kuvajte s dušom“. Po profesiji dolazi iz sveta saobraćaja, a kuvanje joj je već odavno više od hobija. Kao mama troje dece i supruga, obožava da svoje najmilije obraduje zdravom a ukusnom hranom, kao i da stalno isprobava neki novi recept.

Koja je tajna savršene štrudle?

- Tajna savršene štrudle nije uvek u samom receptu. Tu su ljubav, strpljenje i pažnja dok se ona priprema.

 

Kako znate da je testo dobro zamešeno?

- Testo ti samo kaže kada je dobro, kad pod rukama postane glatko, mekano i kad prestane da se lepi za prste. Kad pritisneš prstom, a ono se lagano vrati. A dobro testo se ne pravi samo rukama, već i srcem.

 

Da li koristite sastojke sobne temperature ili direktno iz frižidera?

- U većini slučajeva volim da koristim sastojke sobne temperature, ali naravno, kada žurim, i ne bude tako.

 

Kako da nam štrudla ne pukne sa strane?

- Da štrudla ne pukne sa strane, važno je da se ne pretera sa nadevom - koliko god je tome teško odoleti. Moji ukućani zaista vole kada je štrudla bogata nadevom, pa u većini slučajeva za nadev povećam same sastojke, štrudla s kraja pukne od same količine fila, a oni zadovoljno jedu u slast, musavi.

 

Kako da testo ne bude suvo?

- Držite se samog recepta i ova štrudla vam nikako neće biti suva. Ako je volite sočniju i bogatijeg ukusa, povećajte sastojke za nadev i to će definitivno biti uživanje za vaša nepca.

 

Kako da fil ispadne sočan?

- Kombinacija i količina samih sastojaka već u samom startu čini nadev sočnim, tako da nema nikakve bojazni da će vam ova štrudla biti suva ili da će nedostajati fila.

 

Da li smatrate da je bolje koristiti puter, margarin, mast ili ulje?

- Zavisi od toga šta pravim, ali definitivno veliku prednost dajem maslacu. Maslac svakom desertu daje finu aromu i uvek se oseti bolji i lepši ukus kada ga koristim.

 

Da li ste nekada pravili slane štrudle, ako jeste, s kojim sastojcima?

- Naravno, čak su mi slane štrudle jedne od omiljenih. Nekako su slane štrudle nezasluženo u senci slatkih s makom, višnjama i čokoladom. Najviše volim slanu štrudlu u kombinaciji mocarele i pršute, uz obavezan dodatak maslina.

 

Kako biste opisali rečima ukus ove poslastice nekome ko je nije probao?

- Ovo nije samo obična štrudla. To je desert koji prvo mami pogledom, a onda zove na jedan zalogaj i ostaje u pamćenju. I nikako se ne možete zadržati na jednom parčetu.

 

Koje je jelo od svih koje ste pravili bilo najzahtevnije i zašto?

- Definitivno je to bio medovik rolat. Iako je ovaj rolat savršenog ukusa, priprema samih korica bila je prava avantura. Lepljive, osetljive, a brzo se suše. Moraš biti izuzetno brz i precizan, a opet veoma strpljiv. Ali na kraju, rezultat je savršen.

 

Da vam sada dođu iznenadni gosti, šta biste im napravili?

- Ako mi dođu iznenadni gosti, bez razmišljanja pravim štrudlu s višnjama i čokoladom. Brzo se priprema, sastojci su uvek pri ruci, a ukus neodoljiv. Dok se ona peče cela kuća zamiriše, tako da niko ne želi da ode dok je ne proba.

 

Sastojci:

Za testo:

 

  • 380 g brašna
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 140 ml mlakog mleka
  • 50 ml ulja
  • 2 jaja + žumance za premazivanje
  • 2 kašike šećera
  • prstohvat soli

Nadev:

  • 200 g smrznutih višanja
  • 1 kesica pudinga od vanile
  • 80 ml vode
  • 3 kašike šećera

Dodatno:

  • 150 g čokolade
  • šećer u prahu za posipanje

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni. U mlako mleko dodajte šećer, razmutite kvasac i ostavite 10 minuta da odmara. U posudu za mešanje dodajte brašno, jaja, ulje, so i nadošao kvasac. Umesite testo u ostavite na toplom 20 minuta da testo nadođe.Za to vreme pripremite nadev. U šerpicu stavite zamrznute višnje i kuvajte. U posebnu posudu razmutite puding s vodom i šećerom. U vruće višnje dodajte puding i mešajte sve dok se ne zgusne. Testo podelite na dva dela. Testo je dosta lepljivo, pobrašnjavite podlogu. Svaki deo razvucite što tanje u pravougaonik. Nadev podelite na dva dela. Nanesite na testo, pa pospite narendanu ili seckanu čokoladu. Uvijte testo u rolate, izbušite malo čačkalicom. Potom štrudle premažite umućenim žumancetom u koje sto dodali i jednu kašiku ulja. Štrudle stavite u pleh obložen pek-papirom i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni nekih 25 minuta. Ostavite da se ohlade, pospite prah šećerom i uživajte u savršenom ukusu.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading