DUŠICINA SOČNA ŠTRUDLA SA VIŠNJAMA I ČOKOLADOM Savršena harmonija između slatkog i kiselog
Napravite ovu neodoljivu poslasticu po receptu Dušice Hemele iz Višnjićeva
privatna arhiva/Dušica Hemela
Piše: Ivana Pavlović
Savršen spoj čokolade i višanja u poslastici koja se ne odbija. Ovim rečima bi mogla da se opiše sočna štrudla čiji recept nam je dala Dušica Hemela iz Višnjićeva, autorka profila „kuvajte s dušom“. Po profesiji dolazi iz sveta saobraćaja, a kuvanje joj je već odavno više od hobija. Kao mama troje dece i supruga, obožava da svoje najmilije obraduje zdravom a ukusnom hranom, kao i da stalno isprobava neki novi recept.
Koja je tajna savršene štrudle?
- Tajna savršene štrudle nije uvek u samom receptu. Tu su ljubav, strpljenje i pažnja dok se ona priprema.
Kako znate da je testo dobro zamešeno?
- Testo ti samo kaže kada je dobro, kad pod rukama postane glatko, mekano i kad prestane da se lepi za prste. Kad pritisneš prstom, a ono se lagano vrati. A dobro testo se ne pravi samo rukama, već i srcem.
Da li koristite sastojke sobne temperature ili direktno iz frižidera?
- U većini slučajeva volim da koristim sastojke sobne temperature, ali naravno, kada žurim, i ne bude tako.
Kako da nam štrudla ne pukne sa strane?
- Da štrudla ne pukne sa strane, važno je da se ne pretera sa nadevom - koliko god je tome teško odoleti. Moji ukućani zaista vole kada je štrudla bogata nadevom, pa u većini slučajeva za nadev povećam same sastojke, štrudla s kraja pukne od same količine fila, a oni zadovoljno jedu u slast, musavi.
Kako da testo ne bude suvo?
- Držite se samog recepta i ova štrudla vam nikako neće biti suva. Ako je volite sočniju i bogatijeg ukusa, povećajte sastojke za nadev i to će definitivno biti uživanje za vaša nepca.
Kako da fil ispadne sočan?
- Kombinacija i količina samih sastojaka već u samom startu čini nadev sočnim, tako da nema nikakve bojazni da će vam ova štrudla biti suva ili da će nedostajati fila.
Da li smatrate da je bolje koristiti puter, margarin, mast ili ulje?
- Zavisi od toga šta pravim, ali definitivno veliku prednost dajem maslacu. Maslac svakom desertu daje finu aromu i uvek se oseti bolji i lepši ukus kada ga koristim.
Da li ste nekada pravili slane štrudle, ako jeste, s kojim sastojcima?
- Naravno, čak su mi slane štrudle jedne od omiljenih. Nekako su slane štrudle nezasluženo u senci slatkih s makom, višnjama i čokoladom. Najviše volim slanu štrudlu u kombinaciji mocarele i pršute, uz obavezan dodatak maslina.
Kako biste opisali rečima ukus ove poslastice nekome ko je nije probao?
- Ovo nije samo obična štrudla. To je desert koji prvo mami pogledom, a onda zove na jedan zalogaj i ostaje u pamćenju. I nikako se ne možete zadržati na jednom parčetu.
Koje je jelo od svih koje ste pravili bilo najzahtevnije i zašto?
- Definitivno je to bio medovik rolat. Iako je ovaj rolat savršenog ukusa, priprema samih korica bila je prava avantura. Lepljive, osetljive, a brzo se suše. Moraš biti izuzetno brz i precizan, a opet veoma strpljiv. Ali na kraju, rezultat je savršen.
Da vam sada dođu iznenadni gosti, šta biste im napravili?
- Ako mi dođu iznenadni gosti, bez razmišljanja pravim štrudlu s višnjama i čokoladom. Brzo se priprema, sastojci su uvek pri ruci, a ukus neodoljiv. Dok se ona peče cela kuća zamiriše, tako da niko ne želi da ode dok je ne proba.
Sastojci:
Za testo:
- 380 g brašna
- 1 kesica suvog kvasca
- 140 ml mlakog mleka
- 50 ml ulja
- 2 jaja + žumance za premazivanje
- 2 kašike šećera
- prstohvat soli
Nadev:
- 200 g smrznutih višanja
- 1 kesica pudinga od vanile
- 80 ml vode
- 3 kašike šećera
Dodatno:
- 150 g čokolade
- šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. U mlako mleko dodajte šećer, razmutite kvasac i ostavite 10 minuta da odmara. U posudu za mešanje dodajte brašno, jaja, ulje, so i nadošao kvasac. Umesite testo u ostavite na toplom 20 minuta da testo nadođe.Za to vreme pripremite nadev. U šerpicu stavite zamrznute višnje i kuvajte. U posebnu posudu razmutite puding s vodom i šećerom. U vruće višnje dodajte puding i mešajte sve dok se ne zgusne. Testo podelite na dva dela. Testo je dosta lepljivo, pobrašnjavite podlogu. Svaki deo razvucite što tanje u pravougaonik. Nadev podelite na dva dela. Nanesite na testo, pa pospite narendanu ili seckanu čokoladu. Uvijte testo u rolate, izbušite malo čačkalicom. Potom štrudle premažite umućenim žumancetom u koje sto dodali i jednu kašiku ulja. Štrudle stavite u pleh obložen pek-papirom i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni nekih 25 minuta. Ostavite da se ohlade, pospite prah šećerom i uživajte u savršenom ukusu.
Možda vas zanima:
ŠTRUDLA SA MAKOM OD GOTOVIH KORA Spremna za 20 minuta, a mekana kao pamuk
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
ŠTRUDLA SA ČOKOLADOM ZA PRAVE SLADOKUSCE Ista kao ona iz bakine kuhinje
Mekana i mirisna, nema ko će joj odoleti.
POSNA ŠTRUDLA SA MAKOM KAO IZ BAKINE KUHINJE Miris se širi kućom dok se peče
Mekana poslastica super ide uz šolju kafe.
ŠTRUDLA SA BRESKVAMA POMERA GRANICE DOBROG UKUSA Uz šoljicu kafe, za jutro koje se pamti
Zamirisaće cela kuća.
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
Komentari (0)