STARINSKA ŠTRUDLA SA DŽEMOM Recept star 50 godina na kome su odrasle generacije
Mekana kao duša i sočna, za prave sladokusce.
Potrebno je:
- pola kocke svežeg kvasca
- 100 g šećera
- 250 ml toplog mleka
- 500 g brašna
- 1 kašika svinjske masti
- 2 jaja
Nadev:
- džem (po izboru)
Za premaz:
- 1 žumance i nekoliko kapi ulja
Priprema:
Rernu zagrejte na 200 stepeni. Kvasac razmutite u 250 ml mlakog mleka, pa dodajte kašiku šećera i pustite 20 minuta da nadođe. U brašno dodajte nadošli kvasac, jaja, rastopljenu mast, šećer i so. Zamesite glatko testo, ali da ne bude previše tvrdo. Pokrijte ga providnom folijom i ostavite sat vremena da naraste. Na pobrašnjenoj radnoj površini premesite testo pa ga podelite na 4 loptice. Zatim ih pokrijte krpom i ostavite da nadođu još pola sata. Oklagijom rastanjite lopticu pa je obilno premažite džemom, urolajte i poređajte u pleh obložen pek papirom.Pokrijte krpom i ostavite 15 minuta na toplom. Potom štrudlu premažite žumancetom pomešanim sa nekoliko kapi ulja. Pecite oko 45 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.Poprskajte vodom, pokrijte i ostavite da se dobro ohladi.Onda isedite komade i pospite šećerom u prahu.
Možda vas zanima:
BAKINA ŠTRUDLA SA DŽEMOM BUDI NOSTALGIJU Jednostavna, a ukusa da ti pamet stane
Mirisna i sočna, uzećete parče više.
STARINSKA ŠTRUDLA SA DŽEMOM Pravi se bez kvasca i čekanja, a zamiriše cela kuća
Mirisna i mekana kao duša, najbolje odmah stavite duplu meru.
ŠTRUDLA SA DŽEMOM Neodoljiva jesenja poslastica koja miriše na ljubav, a mekana kao duša
Fenomanalna i slatka, a vraća u dane detinjstva i bakinu kuhinju.
ŠTRUDLA SA DŽEMOM Starinska poslastica iz bakine kuhinje koja budi nostalgiju
Klasik bez premca oduševiće i one izbirljive.
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
OMILJENI SLATKIŠ U SRPSKIM KUĆAMA Starinski kolač od jabuka i griza, mirisom vraća sećanje na bakinu kuinu
Kolači sa jabukama su među omiljenim desertima kod mnogih, a ovaj recpet će vas oboriti s nogu
POSNA ČOKOLADNA TORTA Sočna i bogata orasima, savršena za slavsku trpezu!
Ako tražite posnu tortu koja je toliko čokoladna, sočna i bogata orasima da zaseni i najskuplje poslastice, ova torta je pravi pogodak.
Torta Šeherezada koja se ne peče: Kremasta poslastica koja se brzo pravi, a još brže pojede!
Ako tražite brz i jednostavan desert koji izgleda impresivno, a ne zahteva pečenje, torta Šeherezada je pravi izbor!
Komentari (0)