BAJADERA TORTA BEZ PEČENJA Polovina nestane dok pristavite kafu, a topi se u ustima
Savršena za sve svečane prilike.
Potrebno je:
Za podlogu
- 300 g mlevenog keksa
- 1 vanilin-šećer
- 100 ml soka od narandže
- 100 g maslaca
Za glazuru
- 30 ml mleka
- 100 g čokolade za kuvanje
Za krem
- 1 l mleka
- 3 kesice pudinga s ukusom vanile
- 2 vanilin-šećera
- 200 g šećera
- 4 žumanceta
- 250 g maslaca
- 100 g prženih mlevenih lešnika
- 100 g mlevenog keksa
- 200 g čokolade za kuvanje
Za ganaš
- 200 ml slatke pavlake
- 200 g čokolade za kuvanje
Priprema:
Puter otopite na laganoj vatri pa dodajte sok od narandže, mleveni keks i vanilin-šećer. Sjedinite dobro u mrvičastu smesu, pa utisnite u kalup kao podlogu. Onda otopite čokoladu sa mlekom pa prelijte preko podloge i ostavite u frižideru. Umutite žumanca sa šećerima u gustu smesu pa dodajte prah za puding u 10 kašika hladnog mleka, pa sjedinite mikserom. Preostalo mleko stavite da se skuva, pa ga, kada provri, pomerite s vatre i dodajte umućenu smesu. Zatim vratite na vatru i kuvajte, uz neprestano mešanje. Podelite vrući krem na 2 jednaka dela. U jedan dodajte polomljenu čokoladu i mešajte dok se ne otopi. Na oba krema nanesite providnu foliju i ohladite na sobnu temperaturu. Puter penasto umutite, pa pola dodajte u čokoladni, a pola u žuti krem. Oba krema umutite mikserom. U svetli krem dodajte mleveni keks i mleveni lešnik, pa dobro sedinite. Preko glazure nanesite svetli krem i poravnajte nožem. Potom nanesite tamni krem, zagladite ga što ravnije i onda ostavite u frižideru dok radite završni sloj. U šerpi zagrejte slatku pavlaku sa polomljenom čokoladom sve dok se ne otopi. Ostavite ganaš nekoliko minuta da se prohladi, pa ga rasporedite po torti i fino izravnajte. Ostavite tortu u frižideru da se ohladi preko noći.
Možda vas zanima:
BAJADERA TORTA SE NE ODBIJA Nema paljenja rerne, a razvaljuje ukusom
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
BRZA PESAK TORTA BEZ PEČENJA Kremasta poslastica koja razbija ukusom
Savršena za iznenadne goste, ali i sve svečane prilike.
BELA BAJADERA SA LIMUNOM Starinski kolač na moderan način
Još slađa i ukusnija, dobićete brojne pohvale.
RAFAELO TORTA SE TOPI U USTIMA Pravi se maltene sama, a preukusna i kremasta
Ako volite kokos, ovu tortu ćete obožavati.
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
Komentari (0)