ORAH KOLAČ PO RECEPTU IZ STARE SVESKE Jednostavan i sočan, prosto mami na zalogaj više
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
Potrebno je:
Za biskvit:
- 6 belanaca
- 6 kašika šećera
- 4 kašike prezle
- 4 kašike mlevenih oraha
- 1 kašika brašna
- 1 prašak za pecivo
- 300 gr seckanih oraha
- 200 gr nugat krema
Za fil:
- 6 žumanaca
- 6 kašika šećera
- 6 kašika mleka
- 500 ml slatke pavlake
Još:
- 2-3 kašike kakaoa
- 150 ml mleka
- 18 komada keksa
Priprema:
Uključite rernu na 180 stepeni. Ulupajte penasto belanca, pa dodajte šećer i nastavite mućenje dok se ne dobije jaka pena. Zatim dodajte orahe, prezlu, brašno i prašak za pecivo te sjedinite varjačom. Obložen pleh 30 x 20 cm pospite orasima i istresti celu smesu za koru, rasporedite polako preko oraha. Peći 15-20 minuta zavisno od rerne. Na toplu koru stavite eurokrem i razmažite preko oraha. Ulupajte žumanca sa šećerom da pobele, pa dodajte mleko i kuvajte na pari 15 minuta. Ulupajte slatku pavlaku pa je dodajte ohlađenom filu. Na koru stavite pola fila, pa red keksa umočenog u mleko sa kakaoom, mada može i samo mleko. Sačekajte da keks upije mleko pa nanesite ostatak krema.
Možda vas zanima:
MAKEDONSKI KOLAČ BEZ MLEKA I JAJA Gotov dok pristavite kafu, a savršenog ukusa
Super ide uz čaj ili kafu.
KARIDOPITA BUDI USPOMENE SA MORA Grčka poslastica sa orasima za sve svečane prilike
Najbolje služite uz toplu kafu.
ČUPAVA KATA OMILJENI KOLAČ STARE JUGOSLAVIJE Svaka domaćica je znala recept
Priprema je jednostavna, a svi ga vole.
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
Komentari (0)