BAKIN GRIZ KOLAČ SA ŠLJIVAMA BUDI NOSTALGIJU Uspeva svima, a pola pleha nestane dok trepnete
Sočan i sladak, nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
Potrebno je:
- 300 g griza
- 300 g šećera
- 1,5 l mleka
- 100 g putera
- 2 jaja
- 300 g prezli
Za fil:
- 1 kg šljiva
- 1 vanillin šećer
- 1 kašičica cimeta
- 3 kašike šećera
Priprema:
Rastopite u tiganju kašičicu putera i propržite prezle sa 3 kašike šećera da dobiju zlatnobraon boju. Ostavite ih da se ohlade. Skuvajte mleko, dodajte griz pomešan sa ostatkom šećera i kuvajte uz mešanje dok se ne zgusne. Dodajte puter, izmešajte i sklonite sa šporeta. Dodajte umućena jaja i umutite mikserom da se smesa ujednači. Oprane šljive očistite od koštica i iseckajte. Stavite u šerpu, dodajte oba šećera i cimet i dinstajte oko 10 minuta da budu kašaste. U kalup za kolač pospite prezle, sipajte smesu od griza i stavite u frižider 15-20 minuta. Preko griza pospite prezle i sipajte smesu od šljiva, a preko fil od griza. Ako se griz u međuvremenu stegao, razredite ga s malo mleka. Preko pospite ostatak prezli i stavite kolač u frižider da se stegne.
Možda vas zanima:
KREMASTI KOLAČ BOLJI OD SVAKE TORTE Isti kao ledene kocke, a pravi se maltene sam
Super ide uz čaj ili kafu.
GRIZ KOLAČ SA ŠLJIVAMA BOLJI OD SVAKE ŠTRUDLE A pravi se maltene sam
Sočan i sladak, a gotov očas posla.
BRZI GRIZ KOLAČ SE TOPI U USTIMA Gotov za pola sata, a pola pleha nestane dok pristavite kafu
Priprema je jednostavna, a osvaja na prvi zalogaj.
GRČKA GALATOPITA MIRIŠE NA LJUBAV A pravi se od sastojaka koje već imate u kuhinji
Pravi se od osnovnih sastojaka koje već imate u kuhinji, a tajna njenog ukusa leži u pažljivom kuvanju kremastog fila i savršenom pečenju da bi se dobila zlatna i hrskava kora. Lagana i letnja poslastica, savršena je za sve specijalne prilike i porodična okupljanja.
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
Komentari (0)