ŽITO TORTA POMERA GRANICE DOBROG UKUSA Klasik koji nikad ne izlazi iz mode, za sve svečane prilike

Ivana Pavlović

16:00

Slatki kutak 0

Kremasta poslastica raspametiće i one izbirljive.

žito torta
Shutterstock

Za 4 kore

Potrebno je:

  • 12 belanaca
  • 12 kašika šećera
  • 12 kašika mlevenih oraha
  • 8 kašika brašna

Za fil:

  • 650 ml mleka
  • 9 kašika šećera
  • 250 g šećera u prahu
  • 4 kašike brašna 
  • 12 žumanaca
  • 250 g maslaca
  • 300 g mlevenih oraha
  • malo muskatnog oraščića

Priprema:

Rernu zagrejte na 200 stepeni. U jednoj posudi umutite 3 belanca sa tri kašike šećera. Onda sjedinite 3 kašike mlevenih oraha i 2 kašike brašna, pa dodajte prethodnoj smesi. Izlijte u pleh obložen pek papirom. Pecite koru oko 12 do 13 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Ponovite isti postupak da dobijete još 3 kore. U jednoj posudi sjedinite žumanca, brašno i 200 ml mleka. Ostatak mleka i šećer stavite u šerpu da provri.Zatim sipajte smesu sa žumancima u provrelo mleko pa skuvajte fil. Skinite posudu sa ringle pa preko fila stavite rastegljivu foliju, da se ne bi napravila korica. Pustite fil da se skroz ohladi. Zasebno umutite maslac sa šećerom u prahu. Polako dodajte prohlađen fil i sve dobro umutite mikserom. Umešajte mlevene orahe i malo muskatnog oraščića. Dobro promešajte pa fil podelite na 4 dela. Kore filujte pripremljenim filom pa ih odozgo premažite. Na kraju tortu pospite orasima ili ukrasite šlagom.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading