ŽITO TORTA POMERA GRANICE DOBROG UKUSA Klasik koji nikad ne izlazi iz mode, za sve svečane prilike
Kremasta poslastica raspametiće i one izbirljive.
Za 4 kore
Potrebno je:
- 12 belanaca
- 12 kašika šećera
- 12 kašika mlevenih oraha
- 8 kašika brašna
Za fil:
- 650 ml mleka
- 9 kašika šećera
- 250 g šećera u prahu
- 4 kašike brašna
- 12 žumanaca
- 250 g maslaca
- 300 g mlevenih oraha
- malo muskatnog oraščića
Priprema:
Rernu zagrejte na 200 stepeni. U jednoj posudi umutite 3 belanca sa tri kašike šećera. Onda sjedinite 3 kašike mlevenih oraha i 2 kašike brašna, pa dodajte prethodnoj smesi. Izlijte u pleh obložen pek papirom. Pecite koru oko 12 do 13 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Ponovite isti postupak da dobijete još 3 kore. U jednoj posudi sjedinite žumanca, brašno i 200 ml mleka. Ostatak mleka i šećer stavite u šerpu da provri.Zatim sipajte smesu sa žumancima u provrelo mleko pa skuvajte fil. Skinite posudu sa ringle pa preko fila stavite rastegljivu foliju, da se ne bi napravila korica. Pustite fil da se skroz ohladi. Zasebno umutite maslac sa šećerom u prahu. Polako dodajte prohlađen fil i sve dobro umutite mikserom. Umešajte mlevene orahe i malo muskatnog oraščića. Dobro promešajte pa fil podelite na 4 dela. Kore filujte pripremljenim filom pa ih odozgo premažite. Na kraju tortu pospite orasima ili ukrasite šlagom.
Možda vas zanima:
ŽITO TORTA Donosimo vam originalni recept za poslasticu na kojoj su odrasle generacije
Savršena za svaku svečanu priliku, a posna.
NEODOLJIVA ŽITO TORTA Posna poslastica ukusna kao da ste se trudili satima, za pravo uživanje
Ukrasiće svaku svečanu trpezu, a svaki zalogaj je raj za sladokusce.
ŽITO TORTA Drugačija poslastica koja pomera granice dobrog ukusa, a pogodna i za dane strogog posta
Pravi se od jednostavnih sastojaka, a ukrasiće i najsvečaniju trpezu.
ŽITO TORTA Pomeriće vam pamet koliko je dobra, a topi se u ustima
Fenomenalna poslastica oboriće s nogu i one izbirljive.
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
OMILJENI SLATKIŠ U SRPSKIM KUĆAMA Starinski kolač od jabuka i griza, mirisom vraća sećanje na bakinu kuinu
Kolači sa jabukama su među omiljenim desertima kod mnogih, a ovaj recpet će vas oboriti s nogu
POSNA ČOKOLADNA TORTA Sočna i bogata orasima, savršena za slavsku trpezu!
Ako tražite posnu tortu koja je toliko čokoladna, sočna i bogata orasima da zaseni i najskuplje poslastice, ova torta je pravi pogodak.
Torta Šeherezada koja se ne peče: Kremasta poslastica koja se brzo pravi, a još brže pojede!
Ako tražite brz i jednostavan desert koji izgleda impresivno, a ne zahteva pečenje, torta Šeherezada je pravi izbor!
Komentari (0)