BAKLAVA ROLNICE ZA SLAVU KOJA SE PAMTI Prosto se tope u ustima, a svi ih vole

Ivana Pavlović

08:30

Slatki kutak 0

I dupla mera je malo.

baklava rolnice
Shutterstock

Potrebno je:

  • 500 g kora za baklavu
  • 150 g  šećera
  • 500 g mlevenih pistaća
  •  250 g griza
  • 1 prašak za pecivo

Za preliv:

  • 500 g šećera
  • 500 ml vode
  • 1 vanilin šećer
  • 1 kašičica soka od limuna

Priprema:

Za fil izmešajte šećer, griz i prašak za pecivo, pa dodajte 50 ml vode da dobijete ujednačenu masu i podelite na 10 delova. Odvojite 20 kora. Raširite jednu koru, poprskajte uljem, stavite preko drugu koru, poprskajte uljem. Na jedan kraj kore stavite deo fila i čvrsto urolajte. Uradite isto sa ostalim korama i filom da dobijete 10 rolnica. Ređajte ih u podmazan pleh, premažite uljem i isecite na komade dužine 5 cm. Pecite u rerni na 180 stepeni oko pola sata ili dok ne dobiju smeđu boju. Za preliv, stavite oba šećera i vodu da provre, pa kuvajte još 5 minuta i dodajte limunov sok. Vruću baklavu prelijte ohlađenim sirupom.

 

Možda vas zanima:

germ knedle

GERM KNEDLE SE TOPE U USTIMA U isto vreme greju i slade, prava zimska poslastica

19:00

13 decembar, 2025

Kulinarski globus

Originalno dolaze iz Austrije, a prave se i u Bavarskoj i Češkoj. Veće od klasičnih knedli i različite po tome što se koristi kvasac za njihovu pripremu, omiljeni su desert u poznatim evropskim skijalištima u zimskim danima. U osnovnoj verziji prelivaju se otopljenim puterom, šećerom i makom, a neretko se dodaje i preliv od vanile. Sočne i mekane, uvek se služe tople.

Komentari (0)

Loading