Potrebno je:
Za knedle:
500 g krompira
200 g brašna
1 žumance
30 g putera
malo soli
Za posip:
150 g prezli
150 g šećera
80 g putera
I još:
9 većih ili 18 manjih šljiva
Priprema:
Testo: Krompir oljuštite i skuvajte u slanoj vodi. Ocedite, izgnječite ga i ostavite da se prohladi. Dodajte omekšali puter, so, žumance. Potom postepeno dodajte brašno uz neprestano mešanje. Testo treba da bude meko i elastično. Rastanjite ga na debljinu 5-7 mm i isecite na kvadrate 10x10 (u zavisnosti od veličine šljive). U sredinu svakog kvadrata stavite po jednu šljivu kojoj ste odstranili košticu, zatim spojite testo u knedlu. Knedle stavljajte na pobrašnjenu površinu. U dublju šerpu sipajte vodu (malo više od pola) i kada provri spuštajte knedle i kuvajte 10 minuta, tj. dok ne isplivaju na površinu. Vadite ih šupljikavom kašikom, stavljajte u tiganj i uvaljajte u smesu od prezli i šećera. Priprema prezli: Puter otopite na laganoj vatri, dodajte prezle i kada se smesa sjedini pomerite sa vatre i dodajte šećer.
Komentari (0)