Potrebno je:

Za knedle:

500 g krompira

200 g brašna

1 žumance

30 g putera

malo soli

Za posip:

150 g prezli

150 g šećera

80 g putera

I još:

9 većih ili 18 manjih šljiva

Priprema:

Testo: Krompir oljuštite i skuvajte u slanoj vodi. Ocedite, izgnječite ga i ostavite da se prohladi. Dodajte omekšali puter, so, žumance. Potom postepeno dodajte brašno uz neprestano mešanje. Testo treba da bude meko i elastično. Rastanjite ga na debljinu 5-7 mm i isecite na kvadrate 10x10 (u zavisnosti od veličine šljive). U sredinu svakog kvadrata stavite po jednu šljivu kojoj ste odstranili košticu, zatim spojite testo u knedlu. Knedle stavljajte na pobrašnjenu površinu. U dublju šerpu sipajte vodu (malo više od pola) i kada provri spuštajte knedle i kuvajte 10 minuta, tj. dok ne isplivaju na površinu. Vadite ih šupljikavom kašikom, stavljajte u tiganj i uvaljajte u smesu od prezli i šećera. Priprema prezli: Puter otopite na laganoj vatri, dodajte prezle i kada se smesa sjedini pomerite sa vatre i dodajte šećer.