VRHUNSKA STARINSKA POSLASTICA Kolač sa jabukama i cimetom, ukus i miris koji se ne zaboravlja

trpeza.rs

12:20

Slatki kutak 0

Ova pita nije skupa, lako se pravi i izizetno je ukusna

VRHUNSKA STARINSKA POSLASTICA Kolač sa jabukama i cimetom, ukus i miris koji se ne zaboravlja
Shutterstock


SASTOJCI :
Za testo :

  • 2 jaja,
  • 15o g margarina (ja sam koristila margarin sa ukusom vanile),
  • 1 vanilin šećer,
  • 1 prašak za pecivo,
  • 5oo g brašna,
  • 25o g šećera,
  • 5 kašika mleka,
  • 1 narendana korica narandže,
  • 5og sitno iseckane čokolade.


Za fil :

  • oko 5oo g izrendanih jabuka,
  • 2~3 kašičice cimeta,
  • 1 čaša šećera (od 2oo ml),
  • 1 vanilin šećer,
  • po želji  ako imate 5o~1oo g suvog grožđa.


PRIPREMA :
U brašno umešati prašak za pecivo i dodati šećer i vanilin šećer.
Margarin izdrobiti ili iseckati.
Dodati jaja i mleko.
Izrendajte koricu narandže i iseckajte čokoladu pa dodajte u posudu sa brašnom. 
Zamesiti glatko testo.
U početku će vam biti potrebno malo više snage ali posle 5 minuta gnječenja i mešenja će postati lakše.
Ovo testo je odlično za trošenje negativne energije :D. 
Podelite testo na dva dela.
Jedan deo rastanjite i postavite na dno posude za pečenje. 
Što se tiče veličine pleha to je proizvoljno. Ako želite deblje testo koristite manji pleh i obrnuto. 
Jabuke, ako nisu izrendane, izrendajte i pomešajte sa šećerom, vanilinim šećerom i cimetom.
Na mrvici ulja prodinstajte. Jabuke će pustiti vodu pa nije potrebno dodavati neku tečnost.
Možete dodati suvo grožđe ako imate i ako ga volite. U svakom slučaju, lepo se slaže uz jabuke i cimet.
Kada voda ispari sklonite sa šporeta. 
Neka se fil malo prohladi.
Rasporedite ga preko testa.
Drugi deo testa rastannjite i prekrijte jabuke.
 

 

Možda vas zanima:

kladkaka

KLADKAKA Švedski desert pomera granice dobrog ukusa, a uspeće svima

10:30

16 maj, 2024

Slatki kutak

Kladkaka, tipičan švedski desert sličan američkom brauniju, u bukvalnom prevodu znači „lepljivi, blatnjavi kolač“. Hrskave spoljašnjosti i mekane, gnjecave unutrašnjosti, raspametiće i one izbirljive. Napravljen od jednostavnih sastojaka, razlikuje se od drugih kolača jer ne sadrži prašak za pecivo. Slatkiš spreman za 20 minuta, neverovatnog ukusa koji se pamti. Najbolje da ga poslužite uz voće, sladoled ili šlag.

Komentari (0)

Loading