SAVRŠENA ČOKOLADNA POSLASTICA Gabon torta, kraljica vrhunskog ukusa
Ova bogata čokoladna torta sa lešnicima prijaće svim ljubiteljima “jakih” ukusa
Ima više recepata za nju i u neke idu čak i orasi. Svima je zajednička karakteristika da se prvo pravi fil jer se on kasnije koristi kao jedan od sastojaka u pripremi kora i to je ono što je suštinski razlikuje od Reforme.
Potrebno je za fil:
- 15 žumanaca
- 350 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 300 g čokolade
- 250 g putera
- 50 g praha za šlag
- 1 dl mleka
Kako pripremiti fil?
Umutite žumanca sa šećerom i vanilin šećerom, te smesu kuvajte na pari ili u mikrotalasnoj. Kad se zgusne dodajte otopljenu čokoladu i mešajte dok se ne sjedini.
Ohlađen krem spojite sa umućenim puterom.
Potrebno je za kore:
- 15 belanaca300 g šećera
- 300 g mlevenih pečenih lešnika
- 3 kašike brašna
- 3 kašike fila
Kako pripremiti kore?
Ulupajte 5 belanaca u čvrst šam, dodajte 100 g šećera i miksajte. Potom lagano umešajte 100 g mlevenih pečenih lešnika, 1 kašiku brašna i 1 kašiku pripremljenog fila.
Smesu rasporedite u papirom za pečenje postavljen okrugli kalup (fi 24 cm), pa pecite u rerni zagrejanoj na 180°C oko 17 min.
Na isti način od pripremljenog materijala ispecite još dve takve kore.
Umutite prašak za šlag sa hladnim mlekom, pa ga dodajte filu. Na ovaj način ćete dodati volumen i krema će biti za nijansu vazdušastija i “lakša”. Umesto šlaga možete umutiti slatku pavlaku, a ako želite autentičan ukus izostavite sasvim ovaj korak.
Svaku koru premažite trećinom pripremljenog fila, te slaganje torte završite trećim slojem kreme.
Ukoliko planirate da tortu presvučete dekor masom (“fondanom”) treba da znate da je dovoljno kao podlogu da koristite sam fil torte, al bih preporučila da u tom slučaju slaganje završite korom kao i da pečete četiri tanje kore od po 4 belanaca (ostale sastojke podelite srazmerno).
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
Komentari (0)