MOSKVA TORTA, NEODOLJIVA KOMBINACIJA BADEMA I VOĆA Spoj luksuza i ukusa u jednom zalogaju!

Izvor: Marija Bulić

10:00

Slatki kutak 0

Originalno je nastala u beogradskom hotelu "Moskva" i već decenijama važi za poslasticu posebnog ukusa i elegancije.

moskva šnit
Printscreen/Youtube

Moskva torta je jedna od najpoznatijih i najluksuznijih torti na našim prostorima.

Originalno je nastala u beogradskom hotelu "Moskva" i već decenijama važi za poslasticu posebnog ukusa i elegancije.

Spoj laganih korica sa bademima, bogatog krema i osvežavajućeg voća, čini je omiljenom poslasticom za svečane prilike.

moskva šnit Shutterstock
 

Recept za Moskva tortu

Sastojci:

Za korice:

10 belanaca
10 kašika šećera
10 kašika mlevenih badema
2 kašike brašna

Za fil:

10 žumanaca
10 kašika šećera
3 kašike brašna
500 ml mleka
250 g maslaca
150 g šećera u prahu
200 g seckanih oraha
200 g seckanog kandiranog voća (najčešće ananas i višnje)
200 g šlaga za dekoraciju

Priprema:

Umutiti belanca u čvrst sneg, postepeno dodajući šećer.

Lagano umešati mlevene bademe i brašno.
Smesu izliti u kalup prečnika 26 cm obložen papirom za pečenje.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta.
Ispeći ukupno tri ovakve korice i ostaviti ih da se ohlade.

Umutiti žumanca sa šećerom i brašnom, pa dodati malo hladnog mleka.

Ostatak mleka zagrejati do ključanja, zatim dodati pripremljenu smesu i kuvati na tihoj vatri dok se ne zgusne.
Ostaviti krem da se ohladi, a zatim umutiti sa penasto umućenim maslacem i šećerom u prahu.
Dodati seckane orahe i kandirano voće, dobro promešati.

Prvu koricu staviti na tacnu, premazati trećinom fila.

Ponoviti postupak sa preostale dve korice i filom.
Tortu premazati šlagom i dekorisati po želji (najčešće se koristi kandirano voće i listići badema).
Ostaviti tortu u frižideru nekoliko sati, najbolje preko noći, da se svi ukusi sjedine.

Moskva torta je simbol raskoši i prefinjenog ukusa. Njena kremasta struktura u kombinaciji sa orašastim plodovima i kandiranim voćem čini je jedinstvenom i neodoljivom. Bilo da je pripremate za posebne prilike ili samo želite da se zasladite, ova torta će sigurno oduševiti sve koji je probaju.

Prijatno! 

BONUS VIDEO:

Tagovi:

Komentari (0)

Loading