MOSKVA TORTA, NEODOLJIVA KOMBINACIJA BADEMA I VOĆA Spoj luksuza i ukusa u jednom zalogaju!
Originalno je nastala u beogradskom hotelu "Moskva" i već decenijama važi za poslasticu posebnog ukusa i elegancije.
Moskva torta je jedna od najpoznatijih i najluksuznijih torti na našim prostorima.
Originalno je nastala u beogradskom hotelu "Moskva" i već decenijama važi za poslasticu posebnog ukusa i elegancije.
Spoj laganih korica sa bademima, bogatog krema i osvežavajućeg voća, čini je omiljenom poslasticom za svečane prilike.
Shutterstock
Recept za Moskva tortu
Sastojci:
Za korice:
10 belanaca
10 kašika šećera
10 kašika mlevenih badema
2 kašike brašna
Za fil:
10 žumanaca
10 kašika šećera
3 kašike brašna
500 ml mleka
250 g maslaca
150 g šećera u prahu
200 g seckanih oraha
200 g seckanog kandiranog voća (najčešće ananas i višnje)
200 g šlaga za dekoraciju
Priprema:
Umutiti belanca u čvrst sneg, postepeno dodajući šećer.
Lagano umešati mlevene bademe i brašno.
Smesu izliti u kalup prečnika 26 cm obložen papirom za pečenje.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta.
Ispeći ukupno tri ovakve korice i ostaviti ih da se ohlade.
Umutiti žumanca sa šećerom i brašnom, pa dodati malo hladnog mleka.
Ostatak mleka zagrejati do ključanja, zatim dodati pripremljenu smesu i kuvati na tihoj vatri dok se ne zgusne.
Ostaviti krem da se ohladi, a zatim umutiti sa penasto umućenim maslacem i šećerom u prahu.
Dodati seckane orahe i kandirano voće, dobro promešati.
Prvu koricu staviti na tacnu, premazati trećinom fila.
Ponoviti postupak sa preostale dve korice i filom.
Tortu premazati šlagom i dekorisati po želji (najčešće se koristi kandirano voće i listići badema).
Ostaviti tortu u frižideru nekoliko sati, najbolje preko noći, da se svi ukusi sjedine.
Moskva torta je simbol raskoši i prefinjenog ukusa. Njena kremasta struktura u kombinaciji sa orašastim plodovima i kandiranim voćem čini je jedinstvenom i neodoljivom. Bilo da je pripremate za posebne prilike ili samo želite da se zasladite, ova torta će sigurno oduševiti sve koji je probaju.
Prijatno!
BONUS VIDEO:
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
Komentari (0)