Ako želite da napravite savršen pasulj koji miriše na detinjstvo i staru domaću kuhinju, isprobajte ovaj recept!

Pasulj je jedno od najomiljenijih jela na Balkanu i sinonim je za domaću, toplu i zasitnu hranu.
Njegov bogat ukus, jednostavna priprema i hranljiva vrednost čine ga idealnim jelom za porodične ručkove.
Kada mu dodamo dimljena rebarca i kobasicu, dobijamo pravi gurmanski specijalitet koji se pamti.
Shutterstock
RECEPT ZA DOMAĆI PASULJ SA REBARCIMA I KOBASICOM
Sastojci: (za 4-6 osoba)
500 g belog pasulja (tetovac ili običan beli pasulj)
300 g dimljenih svinjskih rebaraca
200 g dimljene kobasice
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
2 šargarepe
1 kašika masti ili ulja
1 kašika brašna
1 kašika aleve paprike
2 lovorova lista
So i biber po ukusu
1 kašika suvog začina (vegeta ili domaći začin)
1 kašika seckanog peršuna
1 ljuta paprika (opciono)
Priprema:
Pasulj oprati i potopiti u hladnu vodu preko noći (najmanje 8 sati). Ovo smanjuje vreme kuvanja i poboljšava varenje.
Sutradan procediti pasulj, naliti svežom vodom i staviti da prokuva 10-15 minuta.
Prvu vodu baciti, a pasulj ponovo naliti vrućom vodom i nastaviti kuvanje.
U pasulj dodati dimljena rebarca isečena na manje komade, lovorov list i sitno seckan crni luk.
Kuvati na tihoj vatri oko sat i po do dva, povremeno dodajući toplu vodu ako je potrebno.
Nakon sat vremena kuvanja dodati na kolutove sečenu kobasicu i šargarepu isečenu na kolutove.
Na masti ili ulju propržiti jednu kašiku brašna dok ne porumeni.
Dodati sitno seckan beli luk i kašiku aleve paprike, pa sve kratko propržiti.
Zapršku sipati u pasulj, promešati i kuvati još 10-15 minuta.
Posoliti, pobiberiti i dodati suvi začin po ukusu.
Ubaciti sitno seckan peršun i, po želji, ljutu papriku.
Pasulj ostaviti da malo odstoji pre serviranja, što duže stoji, to je ukusniji!
Domaći kuvani pasulj sa rebarcima i kobasicom je jelo koje spaja tradiciju i vrhunski ukus. Ovo je savršen obrok za hladne dane, ali i idealan izbor kada želite da pripremite nešto hranljivo i zasitno. Uz domaći hleb, turšiju ili svež crni luk, uživanje je zagarantovano!
Prijatno!

DANIJELINA SAHER TORTA U SAVRŠENOM SPOJU DŽEMA I ČOKOLADE Savršena za svaku svečanost
Napravite čuvenu austrijsku poslasticu po receptu Danijele Šoškić iz Požarevca.

NEODOLJIVI PESTO SOS Sjajno se slaže sa testeninom i krompir pireom
Pravi se lako, a daje šmek svakom jelu.

JELENINA TORTA TROSTRUKI UŽITAK ZA SVE BITNE DOGAĐAJE Gosti će biti oduševljeni ukusom
Napravite ovu raskošnu poslasticu po receptu Jelene Jurošević iz Sremske Mitrovice

ČORBA OD SPANAĆA SA ORASIMA Krepi organizam u trenu
Sočna i zdrava, pravićete stalno.

PROJA SA MLEVENIM MESOM Drugačija i slasna, najbolje ide uz šolju jogurta
Fenomenalna i ukusna, prste da poližete.
Komentari (0)