ZIMSKA TORTA SA POMORANDŽOM I ORASIMA Obožavaćete je

Ivana Pavlović

11:00

Slatki kutak 0

Napravite tortu na drugačiji način. Dodajte joj pomorandžu i orahe. Uživajte u ovom slatko-hrskavom voćnom spoju.

zimska torta
Shutterstock

Potrebno je

ZA KORU

  • 8 belanaca
  • 3 žumanca
  • 12 kašika šećera ili 250 g
  • 1 vanilin šećer
  • 200 g mlevenih oraha
  • 2 kašike brašna

ZA ŽUTI FIL

  • 3 korice narandže
  • 350 ml soka od tri pomorandže
  • 5 žumanaca
  • 100 g šećera
  • vanilin šećer
  • 100 g gustina
  • 400 ml mleka
  • 200 g maslaca

ZA BELI FIL

  • 300 ml hladnog mleka
  • 3 šlag pene

Priprema

Odvojite belanca d žumanaca. U posudu sa belancima stavite prstohvat soli, mutite mikserom, dodajte šećer i nastavite da mutite, dodajte 3 žumanca, vanilin šećer, te još mutite. Kada je smesa lepo umućena dodajte mlevene orahe i brašno. Ručno sjedinite, polagano, nikako mikserom. Smesu sipajte u veliki pleh obložen pek-papirom. Pecite u zagrejanoj rerni 15 minuta na 180 stepeni. Sa pečenog biskvita sklonite papir. Podelite na tri dela. ŽUTI FIL Izrendajte koricu sa dobro opranih i prosuđenih pomorandži. Zatim iscedite sok-350 ml. Sipajte sok u šerpu i dodajte izrendanu koricu. Gustin razmutite u malo mleka. U šerpu sa sokom dodajte preostala žumanca. šećer, vanilin šećer, razmućeni gustin i ostatak mleka. Promešajte da se lepo sjedini. Stavite na ringlu i sve zajedno kuvajte uz stalno mešanje. Sklonite sa ringle i prekrijte folijom i ostavite da se ohladi. Sjedinite sa maslacem. BELI FIL Umutite šlag penu sa mlekom. Filujte tortu sledećim redosledom Kora -1/3 žutog fila-1/3 šlaga-kora. Dekorišite mlevenim orahom i šlagom.

Komentari (0)

Loading