FENOMENALNA KARAMEL TORTA Orasi joj daju posebnu draž
Napravite ovu preukusnu poslasticu sa karamelom. Odličan izbor za slavsku trpezu, vaši gosti će biti oduševljeni. Karamela fil i biskvit sa orasima prave savršen spoj koji osvaja na prvi zalogaj.
Potrebno je
- 5 jaja
- 8 kašika šećera
- 6 kašika mlevenih oraha
- 3 kašike brašna
- 3 kašike prezli
- 3 kašike mlake vode
- 1 prašak za pecivo
Za fil
- 500 g šećera
- 1 l mleka
- 10 kašika brašna
- 250 g margarina
Dodatno
- 50 g iseckanih oraha
- 100 g čokolade
Priprema
Priprema kore
Prvo zagrejte rernu na 180 stepeni. Onda umutite od belanaca i 4 kašike šećera čvrst šne. Ulupajte žumanca sa ostatkom šećera pa dodajte vodu, orahe, brašno, prezle, prašak za pecivo i šne. Sve dobro sjedinite i sipajte u namašćen i brašnom posut kalup. Pecite oko 25 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Izvadite iz rerne i ostavite da se kora ohladi. Onda je presecite poprečno na dva dela.
Priprema fila
Upržite šećer na jačoj temperaturi dok ne dobije crvenkastu boju. Onda smanjite temperaturu na najmanje, pa dodajte polovinu mleka. Dodajte brašno u ostatak mleka pa dobro razmutite i ulijte u šećer sa mlekom. Dobro mešajte sve dok se smesa lepo ne ujednači. Ostavite da se potpuno ohladi. Zatim penasto umutite margarin, pa sjedinite sa ohlađenim filom. Koru stavite na tacnu i uokvirite obručem pa nanesite četvrtinu pripremljenog fila i poklopite drugom korom. Od ostatka fila odvojite jednu četvrtinu i ostavite sa strane. Nanesite preostali fil preko kore, pa ostavite u frižider da se stegne. Pomešajte fil koji ste odvojili sa čokoladom istopljenom na pari i dodajte iseckane orahe. Sklonite obruč pa gotovu smesu nanesite preko cele torte.
Možda vas zanima:
KARAMEL PITA SE TOPI U USTIMA Kremasti fil od pudinga i kora od keksa mame na dodatno parče
Svaki zalogaj miluje nepca.
KARAMEL TORTA SA ČOKOLADOM I ORASIMA Poćiće vam voda na usta koliko je ukusna, nema joj ravne
Kremasta i slatka, otopićete se od miline.
KARAMEL TORTA Starinska, pomalo zaboravljena poslastica, za koju treba da zapišete recept
Slatka i kremasta, za prave sladokusce.
POSNA KARAMEL TORTA BOLJA OD MRSNE Po receptu pevačice Zlate Petrović
Zlata Petrović, pevačica, osim talenta za pevanje, vrsna je domaćica, a njene đakonije niko ne odbija. Takav je i ovaj recept za posnu karamel-tortu, koja se topi u ustima i nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Za svoje recepte dobija brojne pohvale, a ukusnim jelima najviše se raduju njeni sinovi Jovan i Miki.
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
Komentari (0)