POSNE RUSKE KAPE Slatke i mekane, idealne za slavu
Ako volite kolač ruske kape, napravite ga i za vreme posta. Biće odlična poslastica za slavsku trpezu.
Potrebno je
Za koru:
- 400 g brašna
- 20 kašika šećera
- 2 praška za pecivo
- 400 ml kisele vode
- 100 ml ulja
- 4 pune kašike kakaoa
Za fil:
- 500 ml sojinog mleka
- 200 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 3 kašike gustina
- 3 kašike brašna
- 250 g margarina
Za glazuru:
- 100 g posne čokolade
- 3 kašike ulja
- kokos
Priprema
U posudu stavite brašno (200 g), prašak za pecivo (1 kesica) i kakao (2 kašike) pa dobro promešajte. Smesi dodajte šećer (10 kašika), ulje (50 ml) i kiselu vodu (200 ml). Zatim lepo umutite sve sastojke. U pleh obložen papirom za pečenje sipajte smesu pa poravnajte. Pecite oko 15 minuta u zagrejanoj rerni na 200 stepeni. Istim postupkom napravite još jednu koru. Oblike vadite čašom nakon što se kore prohlade. Pomešajte u posudi brašno, gustin i 100 ml mleka i dobro umutite. Zagrejte 400 ml mleka sa vanilin šećerom pa u tu šerpu, dodajte prethodnu smesu. Zatim kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Sipajte u posudu i pokrijte providnom folijom, pa ostavite da se ohladi. Umućeni margarin dodajte ohlađenom filu pa sve dobro sjedinite mikserom. Onda jedan krug testa dosta premažite filom, pa preklopite drugom korom. Zatim i bočne strane premažite filom pa uvaljajte u kokos. Na kraju, istopite čokoladu sa uljem, pa prelijte vrh posnih ruskih kapa. Kolač ohladite i služite. Prijatno !
TIRAMISU KUGLICE Mekane kao oblak, a savršeno se slažu sa šoljicom kafe, za sve prilike
Slatki zalogajčići nestaće sa stola odmah, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
BOEM KOCKE Kolač u savršenom spoju sa orasima, a svi će vam tražiti dodatak
Fenomenalni desert nestaće sa stola čim se postavi, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
ROLAT SA MAKOM Očaravajući desert mekan kao duša, poći će vam voda na usta
Služite samostalno ili pospite šećerom u prahu.
ČOKOLADNI KOLAČ SA KOKOSOM Gotov očas posla, nema jaja, a ne treba da palite mikser
Uspeva svima, a oduševiće sve sladokusce.
DOMAĆE TOBLERONE Fantazija ukusa, nestaće sa stola čim se postave, a tajna je u ovome
Neodoljivi i ukusni, ulepšaće svaku svečanu trpezu.
Komentari (0)