POSNA GALETA Slatka rapsodija kojoj kruška daje posebnu draž, obožavaćete je

Ivana Pavlović

17:00

Slatki kutak 0

Preukusni kolač sa voćem koji je posan, a fenomenalan. Bademovo mleko, cimet i đumbir utiču na odličan ukus, nećete moći da se zaustavite na samo jednom parčetu.

posna galeta
Shutterstock

Potrebno je

  • 2 kruške
  • 270 g brašna
  • 50 g mlevenih badema
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • 200 g smeđeg šećera
  • 270 ml bademovog mleka
  • 120 ml ulja od repice
  • 3 cm svežeg đumbira
  • 1/2 kašičice mlevenog cimeta
  • 1/4 kašičice mlevenog kardamona
  • 4 kašike badema u listićima

Priprema

Zagrejte rernu na 180 stepeni. Podmažite i obložite papirom za pečenje okrugli kalup za torte prečnika oko 22cm. Kruške oljuštite i isecite na tanke kriške. Ređajte ih na dno tepsije tako da bude ravnomeran sloj od krušaka. U veću posudu sipajte brašno, a zatim dodajte prašak za pecivo, mlevene bademe, šećer, cimet i kardamon. Pomešajte kašikom. Zatim dodajte bademovo mleko, ulje od repice i đumbir. Mešajte dok se ne sjedini, ali nemojte previše da mešate. Sipajte dobijenu smesu preko krušaka u kalup za torte. Stavite u rernu da se zapeče oko 35 minuta. Dok se kolač peče, isecite bademe u listićima u suvom tiganju na srednje jakoj vatri dok ne porumene. Nakon 35 minuta, proverite tortu. Ubodite je čačkalicom i proverite da li je dovoljno pečena (potrebno je da čačkalica bude čista kada je izvadite iz kolača, to je znak da je kolač spreman). Ako nije, ostavite ga još nekoliko minuta. Kolač pažljivo okrenite naopako i stavite ga na rešetku za hlađenje, tako da gore budu kruške, a dole testo. Uklonite kalup, a zatim preko krušaka pospite pečene bademe.

Komentari (0)

Loading