RATLUK OD RUŽE Zasladite se uz kafu da vam lepo započne jutro

Ivana Pavlović

11:00

Slatki kutak 0

Ratluk je starinska poslastica koja se odlično slaže sa kafom ili čajem. Možete da ga napravite i sami kod kuće, biće još bolji od kupovnog. Pritom je posan.

ratluk od ruže
Shutterstock

Potrebno je

  • 100 g kukuruznog brašna
  • 1 l vode
  • 1 šolja šećera
  • 1 kašika limunovog soka
  • 2 kašike sirupa od ruže 

Za valjanje:

  • 1 šolja kukuruznog brašna
  • 1 kašika šećera u prahu

Priprema

Sipajte u šerpu polovinu vode, limunov sok i šećer, onda prokuvajte pa smanjite vatru i krčkajte dok ne bude gusto. U zasebnu šerpu stavite kukuruzno brašno, ostalu vodu, krčkajte i mešajte. dok ne postane gusta pasta. Dodajte šećerni sirup skrobnoj pasti i mešajte varjačom dok dobro ne sjedinite. Krčkajte na laganoj vatri 45 minuta. Nemojte neprestano da mešate, samo malo, na 20 minuta. Kada bude gotovo, ugastite vatru, dodajte sirup od ruže i promešajte. Sipajte smesu u pleh obložen papirom i pustite da se ohladi. Zatim izmešajte šolju kukuruznog brašna i kašiku šećera u prahu pa dodajte pomalo na ratluk. Ratluk isecite na kocke pa svaki komad uvaljajte u ostatak mešavine kukuruznog brašna i čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi. Nemojte da ga držite u frižideru, da ne postane lepljiv.

Komentari (0)

Loading