RATLUK OD RUŽE Zasladite se uz kafu da vam lepo započne jutro
Ratluk je starinska poslastica koja se odlično slaže sa kafom ili čajem. Možete da ga napravite i sami kod kuće, biće još bolji od kupovnog. Pritom je posan.
Potrebno je
- 100 g kukuruznog brašna
- 1 l vode
- 1 šolja šećera
- 1 kašika limunovog soka
- 2 kašike sirupa od ruže
Za valjanje:
- 1 šolja kukuruznog brašna
- 1 kašika šećera u prahu
Priprema
Sipajte u šerpu polovinu vode, limunov sok i šećer, onda prokuvajte pa smanjite vatru i krčkajte dok ne bude gusto. U zasebnu šerpu stavite kukuruzno brašno, ostalu vodu, krčkajte i mešajte. dok ne postane gusta pasta. Dodajte šećerni sirup skrobnoj pasti i mešajte varjačom dok dobro ne sjedinite. Krčkajte na laganoj vatri 45 minuta. Nemojte neprestano da mešate, samo malo, na 20 minuta. Kada bude gotovo, ugastite vatru, dodajte sirup od ruže i promešajte. Sipajte smesu u pleh obložen papirom i pustite da se ohladi. Zatim izmešajte šolju kukuruznog brašna i kašiku šećera u prahu pa dodajte pomalo na ratluk. Ratluk isecite na kocke pa svaki komad uvaljajte u ostatak mešavine kukuruznog brašna i čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi. Nemojte da ga držite u frižideru, da ne postane lepljiv.
GURABIJE Sočni slatkiš koji su sve bake znale da prave, a svi vole da ga jedu, donosi duh Dalekog istoka
Mekane i sočne, nema ko vam neće tražiti parče više.
TRILEĆE Fenomenalni desert sa 3 vrste mleka, mekan kao duša
Sočan i kremast kolač, nema ko ga ne voli.
LENJA PITA Omiljeni kolač sa jabukama po receptu bez premca, za savršenu nedelju
Klasik koji s vremenom samo dobija na popularnosti, prste da poližete.
ZDRAV BRAUNI SA JABUKAMA Svi ga vole, a gotov je začas, za uživanje u vikendu
Mekan kolač koji se topi u ustima, za prave sladokusce.
PROTEINSKE PALAČINKE SOČNIJE OD KLASIČNIH Osvajaju od prvog zalogaja, a mekane kao pamuk
Ako volite klasične palačinke, ove proteinske ćete da obožavate.
Komentari (0)