RATLUK OD RUŽE Zasladite se uz kafu da vam lepo započne jutro
Ratluk je starinska poslastica koja se odlično slaže sa kafom ili čajem. Možete da ga napravite i sami kod kuće, biće još bolji od kupovnog. Pritom je posan.
Potrebno je
- 100 g kukuruznog brašna
- 1 l vode
- 1 šolja šećera
- 1 kašika limunovog soka
- 2 kašike sirupa od ruže
Za valjanje:
- 1 šolja kukuruznog brašna
- 1 kašika šećera u prahu
Priprema
Sipajte u šerpu polovinu vode, limunov sok i šećer, onda prokuvajte pa smanjite vatru i krčkajte dok ne bude gusto. U zasebnu šerpu stavite kukuruzno brašno, ostalu vodu, krčkajte i mešajte. dok ne postane gusta pasta. Dodajte šećerni sirup skrobnoj pasti i mešajte varjačom dok dobro ne sjedinite. Krčkajte na laganoj vatri 45 minuta. Nemojte neprestano da mešate, samo malo, na 20 minuta. Kada bude gotovo, ugastite vatru, dodajte sirup od ruže i promešajte. Sipajte smesu u pleh obložen papirom i pustite da se ohladi. Zatim izmešajte šolju kukuruznog brašna i kašiku šećera u prahu pa dodajte pomalo na ratluk. Ratluk isecite na kocke pa svaki komad uvaljajte u ostatak mešavine kukuruznog brašna i čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi. Nemojte da ga držite u frižideru, da ne postane lepljiv.
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
Komentari (0)