PITA SA ORASIMA Hrskavih kora i sočnog fila, ovakvu do sada niste jeli

Ivana Pavlović

17:00

Slatki kutak 0

Fenomenalna poslastica oboriće s nogu sve koji je budu probali, zato najbolje stavite odmah duplu meru.

pita sa orasima
Shutterstock

Potrebno je

  • 500 g tankih kora za pitu

Za fil:

  • 4 jaja
  • 400 ml jogurta
  • 350 g mlevenih oraha
  • 200 g šećera
  • 200 ml ulja
  • 1 prašak za pecivo

Za preliv:

  • 500 ml vode
  • 300 g šećera

Priprema:
Umutite belanca u čvrst sneg. Posebno umutite žumanca sa šećerom u penastu smesu, pa dodajte ulje, jogurt, prašak za pecivo i orahe. Izmešajte, dodajte umućena belanca i varjačom izmešajte. U podmazan pleh stavite tri kore, poslednju nafilujte sa dve kutlače fila, stavite dve kore, pa fil i tako redom dok ne potrošite sve kore i fil. Odozgo stavite tri kore. Isecite pitu na kocke i pecite 200 stepeni dok ne porumeni. Preliv: Vodu i šećer stavite da provre, pa kuvajte još pet minuta. Vrelu pitu prelijte hladnim prelivom.

kladkaka

KLADKAKA Švedski desert pomera granice dobrog ukusa, a uspeće svima

10:30

16 maj, 2024

Slatki kutak

Kladkaka, tipičan švedski desert sličan američkom brauniju, u bukvalnom prevodu znači „lepljivi, blatnjavi kolač“. Hrskave spoljašnjosti i mekane, gnjecave unutrašnjosti, raspametiće i one izbirljive. Napravljen od jednostavnih sastojaka, razlikuje se od drugih kolača jer ne sadrži prašak za pecivo. Slatkiš spreman za 20 minuta, neverovatnog ukusa koji se pamti. Najbolje da ga poslužite uz voće, sladoled ili šlag.

Komentari (0)

Loading