DRUGAČIJA BAJADERA Sa kafom, bademom i orasima, fantazija slatkih ukusa

Ivana Pavlović

19:00

Slatki kutak 0

Sirova bajadera osvojiće vas na prvi zalogaj, kremasta je i posebna.

bajadera sa kafom
Shutterstock

Potrebno je

  • 130 g oraha 
  • 250 g urmi bez koštica
  • 500 g badema
  • 250 g indijskog oraha
  • 250 ml espreso jake kafe
  • 160 g javorovog sirupa
  • 120 g otopljenog kokosovog ulja
  • 1 kašika kakao praha za posipanje
  • 1 prstohvat soli

za dekoraciju

  • orasi

Priprema

Pleh obložite papirom za pečenje. Dve šolje indijskih oraha sipajte u posudu pa natopite u vodi. Onda izblendajte orahe, urme, bademe i so. Smesi dodajte malo espreso kafe pa promešajte. Rasporedite pripremljenu smesu po tepsiji. Ocedite namočene orahe pa ih izblendajte sa trećinom šoljice espeso kafe, pola šoljice kokosovog ulja i dve trećine šolje javorovog sirupa. Kremastu smesu prelijte preko baze kolača pa poravnajte. Stavite u zamrzivač dva sata. Prebacite kolač na posudu za serviranje pa ga pospite kakao prahom. Na kraju, isecite bajaderu na kocke pa je dekorišite komadićima oraha.

 

Možda vas zanima:

kladkaka

KLADKAKA Švedski desert pomera granice dobrog ukusa, a uspeće svima

10:30

16 maj, 2024

Slatki kutak

Kladkaka, tipičan švedski desert sličan američkom brauniju, u bukvalnom prevodu znači „lepljivi, blatnjavi kolač“. Hrskave spoljašnjosti i mekane, gnjecave unutrašnjosti, raspametiće i one izbirljive. Napravljen od jednostavnih sastojaka, razlikuje se od drugih kolača jer ne sadrži prašak za pecivo. Slatkiš spreman za 20 minuta, neverovatnog ukusa koji se pamti. Najbolje da ga poslužite uz voće, sladoled ili šlag.

Tagovi:

Komentari (0)

Loading