DOMAĆA ŠAMPITA SA ŠLJIVAMA Drugačija i posebna, a podjednako kremasta kao ona klasična
Čak i ako niste ljubitelji šampite, ovu ćete obožavati.
Potrebno je
Za podlogu
- 250 g brašna
- 20 g kvasca
- 50 ml mleka
- 50 g šećera
- jedna kesica vanilinog šećera
- 50 g šećera
- jedno jaje
- 50 grama otopljenog putera
dodatno
- 1,5 kg očišćenih šljiva
- 250 g mak mase za kolač
Za fil
- 50 grama šećera
- 250 ml slatke pavlake
- jedno jaje
- 25 grama brašna
- dvije kašičice cimeta
Za šlag
- 8 jaja
- so
- 240 g šećera
Priprema
Priprema podloge
Pomešajte brašno i kvasac pa sipajte toplo mleko. Dodajte malo šećera pa pokrijte krpom da se kvasac aktivira. Dodajte 1 vanilin šećer, ostali šećer i jedno jaje. Sipajte otopljeni puter pa od smese zamesite lepo glatko testo. Pokrijte krpom i ostavite da nadođe 10 minuta. Na pobrašnjenoj radnoj površini premesite testo pa ga rastanjite na veličinu pleha. Obložite pek papirom pleh pa razvucite testo u njemu. Ostavite da naraste. Za to vreme očistite šljive pa ih isecite na četvrtine. Preko nadošlog testa nanesite mak masu pa poređajte šljive.
Priprema fila
U jednoj posudi pomešajte šećer sa ml slatkom pavlakom. Dodajte jaje i izmešajte. Onda dodajte 25 grama brašna i 2 kašičice cimeta. Prelijte fil preko šljiva pa pecite oko 40 do 45 minuta u rerni na 180 stepeni. Belanca odvojite od žumanca pa belancima dodajte so i 240 g šećera. Mikserom penasto umutite pa pečen kolač premažite šlagom od belanaca. Kolač vratite u rernu da se dopeče i dobije zlatnu boju. Pospite šampitu sa šljivama sa prah šećerom. Secite i služite. Prijatno!
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
OMILJENI SLATKIŠ U SRPSKIM KUĆAMA Starinski kolač od jabuka i griza, mirisom vraća sećanje na bakinu kuinu
Kolači sa jabukama su među omiljenim desertima kod mnogih, a ovaj recpet će vas oboriti s nogu
Komentari (0)