DOMAĆA ŠAMPITA SA ŠLJIVAMA Drugačija i posebna, a podjednako kremasta kao ona klasična

Ivana Pavlović

15:00

Slatki kutak 0

Čak i ako niste ljubitelji šampite, ovu ćete obožavati.

šampita sa šljivama
Shutterstock

Potrebno je

Za podlogu

  • 250 g brašna
  • 20 g kvasca
  • 50 ml mleka
  • 50 g šećera
  • jedna kesica vanilinog šećera
  • 50 g šećera
  • jedno jaje
  • 50 grama otopljenog putera

dodatno

  • 1,5 kg očišćenih šljiva
  • 250 g mak mase za kolač

Za fil

  • 50 grama šećera
  • 250 ml slatke pavlake
  • jedno jaje
  • 25 grama brašna
  • dvije kašičice cimeta

Za šlag

  • 8 jaja
  • so
  • 240 g šećera

Priprema

Priprema podloge

Pomešajte brašno i kvasac pa sipajte toplo mleko. Dodajte malo šećera pa pokrijte krpom da se kvasac aktivira. Dodajte 1 vanilin šećer, ostali šećer i jedno jaje. Sipajte otopljeni puter pa od smese zamesite lepo glatko testo. Pokrijte krpom i ostavite da nadođe 10 minuta. Na pobrašnjenoj radnoj površini premesite testo pa ga rastanjite na veličinu pleha. Obložite pek papirom pleh pa razvucite testo u njemu. Ostavite da naraste. Za to vreme očistite šljive pa ih isecite na četvrtine. Preko nadošlog testa nanesite mak masu pa poređajte šljive. 

Priprema fila

U jednoj posudi pomešajte šećer sa ml slatkom pavlakom. Dodajte jaje i izmešajte. Onda dodajte 25 grama brašna i 2 kašičice cimeta. Prelijte fil preko šljiva pa pecite oko 40 do 45 minuta u rerni na 180 stepeni. Belanca odvojite od žumanca pa belancima dodajte so i 240 g šećera. Mikserom penasto umutite pa pečen kolač premažite šlagom od belanaca. Kolač vratite u rernu da se dopeče i dobije zlatnu boju. Pospite šampitu sa šljivama sa prah šećerom. Secite i služite. Prijatno!

 

 

Komentari (0)

Loading