DOMAĆA ŠAMPITA SA ŠLJIVAMA Drugačija i posebna, a podjednako kremasta kao ona klasična
Čak i ako niste ljubitelji šampite, ovu ćete obožavati.
Potrebno je
Za podlogu
- 250 g brašna
- 20 g kvasca
- 50 ml mleka
- 50 g šećera
- jedna kesica vanilinog šećera
- 50 g šećera
- jedno jaje
- 50 grama otopljenog putera
dodatno
- 1,5 kg očišćenih šljiva
- 250 g mak mase za kolač
Za fil
- 50 grama šećera
- 250 ml slatke pavlake
- jedno jaje
- 25 grama brašna
- dvije kašičice cimeta
Za šlag
- 8 jaja
- so
- 240 g šećera
Priprema
Priprema podloge
Pomešajte brašno i kvasac pa sipajte toplo mleko. Dodajte malo šećera pa pokrijte krpom da se kvasac aktivira. Dodajte 1 vanilin šećer, ostali šećer i jedno jaje. Sipajte otopljeni puter pa od smese zamesite lepo glatko testo. Pokrijte krpom i ostavite da nadođe 10 minuta. Na pobrašnjenoj radnoj površini premesite testo pa ga rastanjite na veličinu pleha. Obložite pek papirom pleh pa razvucite testo u njemu. Ostavite da naraste. Za to vreme očistite šljive pa ih isecite na četvrtine. Preko nadošlog testa nanesite mak masu pa poređajte šljive.
Priprema fila
U jednoj posudi pomešajte šećer sa ml slatkom pavlakom. Dodajte jaje i izmešajte. Onda dodajte 25 grama brašna i 2 kašičice cimeta. Prelijte fil preko šljiva pa pecite oko 40 do 45 minuta u rerni na 180 stepeni. Belanca odvojite od žumanca pa belancima dodajte so i 240 g šećera. Mikserom penasto umutite pa pečen kolač premažite šlagom od belanaca. Kolač vratite u rernu da se dopeče i dobije zlatnu boju. Pospite šampitu sa šljivama sa prah šećerom. Secite i služite. Prijatno!
TIRAMISU SA BELOM ČOKOLADOM Još slađi od originala, poći će vam voda na usta
Italijanski klasik na drugačiji način za sve sladokusce.
RUM KOLAČ Brzinski desert koji se ne peče, a mekan kao duša, savršen za hladne dane
Fenomenalan desert osvojiće i one izbirljive.
BRZI LAVA KOLAČ Idealan za početnike u kuhinji i dolazak iznenadnih gostiju, a preukusan
Neodoljivi kolač topi se u ustima, a uspeva svima.
KOLAČ SA MAKOM I VIŠNJAMA Desert mekan kao duša koji budi sva čula
Fenomenalni desert nestaće sa stola odmah, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
PUŽIĆI SA MAKOM Neodoljivo pecivo koje se odlično slaže sa šoljicom kafe
Napravite ih za doručak, a biće savršene i za večeru.
Komentari (0)