TITOV KOLAČ Donosimo vam dugo čuvani recept za omiljenu poslasticu stare Jugoslavije!
Nazvana po nekadašnjem predsedniku Josipu Brozu Titu, okrepiće vam dušu i telo neodoljivim spojem oraha i čokolade. Postoje tvrdnje da je baš ovaj kolač bio Maršalov omiljeni.
Potrebno je
Za biskvit:
- 4 jaja
- 200 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 100 g mlevenih oraha
- 5 kašika kuvane crne kafe
- 5 punih kašika brašna
- 1 prašak za pecivo
- 3 kašike ulja
Za prvi fil:
- 400 ml mleka
- 5 punih kašika brašna
- 2 žumanca
Za drugi fil
- 200 g margarina
- 10 kašika šećera
- 1 vanilin šećer
- 100 g otopljene čokolade
- 3 kašike oraha
Priprema:
Belanca odvojite od žumanca. Belanca ulupajte u čvrst šne. Zasebno u posudi pomešajte žumanca i šećer pa umutite. Tome dodajte ulje, ohlađenu skuvanu kafu, brašno, prašak za pecivo i orahe i sve mutite sve dok se ne sjedini. Zatim dodajte šne od belanaca. Izručite smesu u pleh obložen pek papirom. Pecite koru oko pola sata, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Za to vreme napravite prvi fil. U posudi pomešajte žumance i brašno pa umutite. Stavite u šerpicu na ringlu da prokuva, pa napravite puding. Zasebno otopite čokoladu na pari pa dodajte margarin. Dodajte šećer i vanilin šećer i orahe, pa dobro sjedinite. Sjedinite oba fila pa premažite time kore. Na kraju pospite čokoladom i mlevenim orasima.
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
Komentari (0)