TITOV KOLAČ Donosimo vam dugo čuvani recept za omiljenu poslasticu stare Jugoslavije!
Nazvana po nekadašnjem predsedniku Josipu Brozu Titu, okrepiće vam dušu i telo neodoljivim spojem oraha i čokolade. Postoje tvrdnje da je baš ovaj kolač bio Maršalov omiljeni.
Potrebno je
Za biskvit:
- 4 jaja
- 200 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 100 g mlevenih oraha
- 5 kašika kuvane crne kafe
- 5 punih kašika brašna
- 1 prašak za pecivo
- 3 kašike ulja
Za prvi fil:
- 400 ml mleka
- 5 punih kašika brašna
- 2 žumanca
Za drugi fil
- 200 g margarina
- 10 kašika šećera
- 1 vanilin šećer
- 100 g otopljene čokolade
- 3 kašike oraha
Priprema:
Belanca odvojite od žumanca. Belanca ulupajte u čvrst šne. Zasebno u posudi pomešajte žumanca i šećer pa umutite. Tome dodajte ulje, ohlađenu skuvanu kafu, brašno, prašak za pecivo i orahe i sve mutite sve dok se ne sjedini. Zatim dodajte šne od belanaca. Izručite smesu u pleh obložen pek papirom. Pecite koru oko pola sata, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Za to vreme napravite prvi fil. U posudi pomešajte žumance i brašno pa umutite. Stavite u šerpicu na ringlu da prokuva, pa napravite puding. Zasebno otopite čokoladu na pari pa dodajte margarin. Dodajte šećer i vanilin šećer i orahe, pa dobro sjedinite. Sjedinite oba fila pa premažite time kore. Na kraju pospite čokoladom i mlevenim orasima.
ANĐEOSKI KOLAČ Vazdušasti desert mekan kao duša koji se uklapa u svaku dijetu
Lagan i vazdušast američki kolač napravićete lako a uzećete parče više.
RATLUK OD JAGODA Ni malo ne zaostaje za onim kupovnim, a mekan kao duša
Starinski slatkiš možete da napravite i kod svoje kuće, priprema nije komplikovana, a osvaja ukusom.
POSNI SLADOLED OD POMORANDŽE Gotov začas, a pravi raj za sladokusce, pravićete stalno
Ako volite sladoled možete lako sami da ga napravite kod kuće.
LETNJI SUFLE Maline i kupine mu daju poseban šmek, a uspeće i potpunim početnicima
Mekan, ukusan i sladak, nestaće sa stola u roku od odmah.
DOMAĆI SLADOLED OD BANANE Uspeva svima, a topi se u ustima, pravo letnje osveženje
Gotov za 10 minuta, a nestaće sa stola odmah.
Komentari (0)