TITOV KOLAČ Donosimo vam dugo čuvani recept za omiljenu poslasticu stare Jugoslavije!
Nazvana po nekadašnjem predsedniku Josipu Brozu Titu, okrepiće vam dušu i telo neodoljivim spojem oraha i čokolade. Postoje tvrdnje da je baš ovaj kolač bio Maršalov omiljeni.
Potrebno je
Za biskvit:
- 4 jaja
- 200 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 100 g mlevenih oraha
- 5 kašika kuvane crne kafe
- 5 punih kašika brašna
- 1 prašak za pecivo
- 3 kašike ulja
Za prvi fil:
- 400 ml mleka
- 5 punih kašika brašna
- 2 žumanca
Za drugi fil
- 200 g margarina
- 10 kašika šećera
- 1 vanilin šećer
- 100 g otopljene čokolade
- 3 kašike oraha
Priprema:
Belanca odvojite od žumanca. Belanca ulupajte u čvrst šne. Zasebno u posudi pomešajte žumanca i šećer pa umutite. Tome dodajte ulje, ohlađenu skuvanu kafu, brašno, prašak za pecivo i orahe i sve mutite sve dok se ne sjedini. Zatim dodajte šne od belanaca. Izručite smesu u pleh obložen pek papirom. Pecite koru oko pola sata, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Za to vreme napravite prvi fil. U posudi pomešajte žumance i brašno pa umutite. Stavite u šerpicu na ringlu da prokuva, pa napravite puding. Zasebno otopite čokoladu na pari pa dodajte margarin. Dodajte šećer i vanilin šećer i orahe, pa dobro sjedinite. Sjedinite oba fila pa premažite time kore. Na kraju pospite čokoladom i mlevenim orasima.
KOLAČ SA MAKOM I VIŠNJAMA Desert mekan kao duša koji budi sva čula
Fenomenalni desert nestaće sa stola odmah, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
PUŽIĆI SA MAKOM Neodoljivo pecivo koje se odlično slaže sa šoljicom kafe
Napravite ih za doručak, a biće savršene i za večeru.
PITA OD DUNJA Savršen recept Marte Stjuart za poslasticu od koje će vam poći voda na usta
Recept čuvene američke kuvarice oduševiće i one koji ne vole slatko.
PITA SA JABUKAMA Pravi se od 5 sastojaka, a ukusa kao da ste se trudili satima
Brza pita jednostavne pripreme oduševiće sve sladokusce.
TIRAMISU KUGLICE Mekane kao oblak, a savršeno se slažu sa šoljicom kafe, za sve prilike
Slatki zalogajčići nestaće sa stola odmah, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
Komentari (0)