TITOV KOLAČ Donosimo vam dugo čuvani recept za omiljenu poslasticu stare Jugoslavije!

Ivana Pavlović

14:00

Slatki kutak 0

Nazvana po nekadašnjem predsedniku Josipu Brozu Titu, okrepiće vam dušu i telo neodoljivim spojem oraha i čokolade. Postoje tvrdnje da je baš ovaj kolač bio Maršalov omiljeni.

Kolač
Printscreen/Youtube

Potrebno je

Za biskvit:

  • 4 jaja
  • 200 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 100 g mlevenih oraha 
  • 5 kašika kuvane crne kafe
  • 5 punih kašika brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 3 kašike ulja

Za prvi fil:

  • 400 ml mleka
  • 5 punih kašika brašna
  • 2 žumanca

Za drugi fil

  • 200 g margarina
  • 10 kašika šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 100 g otopljene čokolade
  • 3 kašike oraha

Priprema:

Belanca odvojite od žumanca. Belanca ulupajte u čvrst šne. Zasebno u posudi pomešajte žumanca i šećer pa umutite. Tome dodajte ulje, ohlađenu skuvanu kafu, brašno, prašak za pecivo i orahe i sve mutite sve dok se ne sjedini. Zatim dodajte šne od belanaca. Izručite smesu u pleh obložen pek papirom. Pecite koru oko pola sata, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Za to vreme napravite prvi fil. U posudi pomešajte žumance i brašno pa umutite. Stavite u šerpicu na ringlu da prokuva, pa napravite puding. Zasebno otopite čokoladu na pari pa dodajte margarin. Dodajte šećer i vanilin šećer i orahe, pa dobro sjedinite. Sjedinite oba fila pa premažite time kore. Na kraju pospite čokoladom i mlevenim orasima.

 

Komentari (0)

Loading