ŠVARCVALD TORTA Ko je jednom proba uvek joj se vraća, nestaće sa stola odmah
Fenomenalna poslastica pravi je raj za nepca.
Potrebno je
Za koru:
- 7 jaja
- 250 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 3 kašike ulja
- 100 g brašna
- 60 g kakao praha
- 1/2 kesice praška za pecivo
Prvi fil (čokoladni ganaš):
- 250 ml slatke pavlake
- 200 g tamne čokolade za kuvanje
- oko 350 g višanja
Drugi fil:
- 250 ml slatke pavlake
- 2-3 kašike šećera u prahu
- 1 vanilin šećer
- 2-3 kašike likera
- ili bilo koje rakije od višnje
Za ukrašavanje:
- oko 250 ml slatke pavlake
- komadići čokolade
- kandirane trešnje ili neko drugo voće
Priprema
Kora: Belanca odvojte od žumanaca pa ih mutite u čvrst sneg postepeno dodavajući 150 g šećera. U međuvremenu umutite i žumanca sa preostalim šećerom i vanilin šećerom, a kada se dobro umute, postepeno dodajte kašiku po kašiku ulja uz stalno mešanje. U odvojenoj posudi prosejte brašno, kakao prah i prašak za pecivo, pa lagano dodajte masi od žumanaca da postane gusto. Ručno varjačom umešajte sneg od belanaca. Izlijte smesu u kalup prečnika 26 cm, pa pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 40 minuta. Dobro ohladite, pa presecite poprečno da se dobiju tri jednake kore.
Prvi fil: Slatku pavlaku zagrejte do ključanja pa prelijte preko izlomljenih čokolada. Mešajte dok se sva čokolada ne otopi i krema ne postaje ujednačena. Ohladite fil dobro. Posle toga stavite u frižider ili friz da se potpuno ohladi i malo stegne. Dobro rukama iscedite višnje od sokova, a sokove sačuvajte za natapanje kora.
Drugi fil: Slatku pavlaku dobro umutite sa šećerom i vanilin šećerom, a na kraju umešajte liker od višanja.
ČUPAVCI NA VODI Nedoljivi desert za dane strogog posta koji nimalo ne zaostaje za originalom
Ako volite klasične čupavce, ove ćete obožavati.
FRANCUSKA KREMPITA Ako volite klasičnu, ovu ćete obožavati, mekana kao duša
Drugačija i preukusna, oduševićete i one koji ne vole slatko.
AMERIČKE KROFNICE SE TOPE U USTIMA Nestaće sa stola odmah
Fenomenalne krofnice mekane i slasne.
POSLASTICE ZA USKRS Ukusa koji se pamti i raskošnog izgleda, za pravo uživanje
Saher torta, kolač sa orahom, ruske šubare ili baklava, otopićete se od miline.
LEDENE KOCKE SA ŠUMSKIM VOĆEM Sočni desert ukusa koji se pamti, za pravo uživanje
Fenomenalni desert nestaće sa stola odmah.
Komentari (0)