ŠVARCVALD TORTA Ko je jednom proba uvek joj se vraća, nestaće sa stola odmah

Ivana Pavlović

09:00

Slatki kutak 0

Fenomenalna poslastica pravi je raj za nepca.

švarcvald torta
Shutterstock

Potrebno je
Za koru:

  • 7 jaja
  • 250 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 3 kašike ulja
  • 100 g brašna
  • 60 g kakao praha
  • 1/2 kesice praška za pecivo

Prvi fil (čokoladni ganaš):

  • 250 ml slatke pavlake
  • 200 g tamne čokolade za kuvanje
  • oko 350 g višanja

Drugi fil:

  • 250 ml slatke pavlake
  • 2-3 kašike šećera u prahu
  • 1 vanilin šećer
  • 2-3 kašike likera 
  • ili bilo koje rakije od višnje

Za ukrašavanje:

  • oko 250 ml slatke pavlake
  • komadići čokolade
  • kandirane trešnje ili neko drugo voće

Priprema
Kora: Belanca odvojte od žumanaca pa ih mutite u čvrst sneg postepeno dodavajući 150 g šećera. U međuvremenu umutite i žumanca sa preostalim šećerom i vanilin šećerom, a kada se dobro umute, postepeno dodajte kašiku po kašiku ulja uz stalno mešanje. U odvojenoj posudi prosejte brašno, kakao prah i prašak za pecivo, pa lagano dodajte masi od žumanaca da postane gusto. Ručno varjačom umešajte sneg od belanaca. Izlijte smesu u kalup prečnika 26 cm, pa pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 40 minuta. Dobro ohladite, pa presecite poprečno da se dobiju tri jednake kore.
Prvi fil: Slatku pavlaku zagrejte do ključanja pa prelijte preko izlomljenih čokolada. Mešajte dok se sva čokolada ne otopi i krema ne postaje ujednačena. Ohladite fil dobro. Posle toga stavite u frižider ili friz da se potpuno ohladi i malo stegne. Dobro rukama iscedite višnje od sokova, a sokove sačuvajte za natapanje kora.
Drugi fil: Slatku pavlaku dobro umutite sa šećerom i vanilin šećerom, a na kraju umešajte liker od višanja.

 

Komentari (0)

Loading