SALČIĆI Zaboravljeni desert iz bakine kuhinje, a generacije su odrasle na njemu!

Ivana Pavlović

13:00

Slatki kutak 0

Važno je da ne otvarate rernu priikom pečenja jer neće biti vazdušasti i hrskavi nego će splasnuti.

salčići
Shutterstock

Potrebno je

  • 600 g brašna
  • 4 žumanceta
  • rendana kora jednog celog limuna
  • prstohvat soli
  • 300 ml kisele vode
  • 350 g svinjskog sala
  • 1 vanilin šećer
  • pekmez od kajsija
  • šećer u prahu

Priprema

Brašno prosejte pa dodajte žumanca, limunovu koru, kašiku sala, so i polako sipajte vodu. Zamesite srednje mekano testo pa ga raklagijajte tanko i premažite sa 1/3 sala, preklopite kao za lisnato testo i ostavite da odmara na sobnoj temperaturi 30 minuta. Ponovite postupak još dvaput. Sledeći put rasklagijajte testo na debljinu 1cm, opkrojite nožem sa svih strana da bi se lepo razlistalo, isecite na kvadrate i namažite kašičicu džema. Dva kraja testa preklopite prema sredini i malo pritisnite da se ne bi otvorili prilkom pečenja. Pecite 15 do 20 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Prohlađene salčiće pospite šećerom u prahu  i vanilin šećerom. Prijatno!

Komentari (0)

Loading