PESAK TORTA, KAFE DESERT, KOLAČ SA JOGURTOM ILI LEŠNIK TORTA Najlepše poslastice sa keksom

Ivana Pavlović

15:00

Slatki kutak 0

Slatke i neodoljive, a tope se u ustima.

pesak torta
Shutterstock

Pesak torta:
Sastojci:
3 kesice pudinga od vanile
litar mleka
350 g šećera
220 g margarina
250 g plazma keksa
250 g kokosa
250 g mlevenih oraha
250 g šlaga
400 ml kisele vode
Priprema:
Najpre umutite margarin da bude penast. Zatim dodajte puding, a dobijenu smesu delite na 3 dela. Prvi deo napunite plazmom, drugi kokosom, a treći mlevenim orasima. U kalup za pečenje počnite da ređate delove na sledeći način: Fil sa plazmom, zatim kokos, a potom orahe. Kada završite tortu, stavite u frižider da se što bolje stegne i ohladi. Zasebno umutite šlag i kiselu vodu, pa ukrasite tortu po želji.

kafa desert Shutterstock
 

Kafa desert:
Sastojci:
500 g keksa sa puterom
500 ml mleka
200 g maslaca
200 g šećera
2 vanilin-šećera
2 kašike kakao praha
100 ml jake crne kafe
50 g čokolade za kuvanje (opciono)
malo rendane čokolade za posipanje (opciono)


Priprema:
Zagrejte mleko u velikoj posudi, ali ne dozvolite da proključa. U drugoj posudi pomešajte puter (držite ga barem sat vremena na sobnoj temperaturi pre pripreme torte) sa šećerom i vanilinim šećerom dok ne dobijete kremastu smesu. U mešavinu putera i šećera sipajte malo zagrejanog mleka i dobro promešajte da se sastojci sjedine. U preostalo zagrejano mleko dodajte kakao-prah i jaku crnu kafu i mešajte dok se kakao potpuno ne rastvori. U mešavinu kakaoa i kafe umočite keks sa obe strane i poređajte ih u pleh jedan pored drugog dok ne pokrijete celo dno tepsije. Po sloju biskvita ravnomerno rasporedite deo kreme od putera i šećera. Nastavite sa redom umočenog keksa i kreme dok ne potrošite sve sastojke. Uverite se da je poslednji sloj krem. Ako želite, možete istopiti čokoladu za kuvanje i preliti je preko poslednjeg sloja kreme kako biste dodali dodatnu čokoladnu notu. Na kraju po vrhu torte pospite rendanu čokoladu za dekoraciju. Stavite tortu u frižider i ostavite da se ohladi i stegne, najbolje preko noći.

kolač sa jogurtom Shutterstock
 

Kolač sa jogurtom
Sastojci:

200 g keksa sa puterom
500 g grčkog jogurta
250 ml slatke pavlake
4 kašike šećera
1 kašičica ekstrakta vanile
sveže voće po želji za dekoraciju (jagode, borovnice, kivi…)
Priprema:

U velikoj činiji izmrvite keks na manje komade. U drugoj posudi pomešajte grčki jogurt, slatku pavlaku, šećer i ekstrakt vanile. Dobro promešajte da se sastojci sjedine i dobijete glatku smesu. Uzmite manji kalup za torte i ređajte jedan za drugim keks i smesu od jogurta. Ponavljajte postupak dok se ne utroše svi sastojci, završavajući tortu slojem jogurta na vrhu. Stavite tortu u frižider i ostavite da se dobro ohladi najmanje 2-3 sata da bi biskviti omekšali, a sastojci se sjedinili. Pre serviranja keks torta treba se pažljivo izvaditi iz kalupa i ukrasiti svežim voćem po želji.

lešnik torta Shutterstock
 

Lešnik torta
Sastojci:

300 g keksa sa puterom
200 g crne čokolade
150 g maslaca
150 g šećera
3 jaja
1 kašičica ekstrakta vanilina
100 g mlevenih oraha
100 g mlevenih lešnika
50 g suvih brusnica (opciono)
prstohvat soli
šećer u prahu za posipanje (opciono)
Priprema:
Otopite crnu čokoladu zajedno sa puterom u mikrotalasnoj pećnici ili na pari. Mešajte dok se sastojci potpuno ne sjedine i ne dobijete glatku smesu. U posebnoj posudi pomešajte jaja, šećer i ekstrakt vanile dok ne dobijete penastu smesu. U mešavinu jaja dodajte otopljenu čokoladu i puter i dobro promešajte. Dodajte mlevene orahe, lešnike i suve brusnice (ako želite) i prstohvat soli. Mešajte dok se svi sastojci ne sjedine.
Uzmite sitan keks i postepeno dodajite izlomljene komade keksa u smesu. Lagano mešajte da se keks ravnomerno rasporedi. Uzmite kalup za tortu i prekrijte ga papirom za pečenje. Sipajte smesu sa izlomljenim keksom u kalup i poravnajte površinu. Keks torta se sada treba staviti u zagrejanu rernu i peći na 180°C oko 30-35 minuta ili dok se površina ne stisne i ne poprimi hrskavu teksturu. Po želji tortu pre serviranja pospite šećerom u prahu.

Komentari (0)

Loading