PESAK TORTA, KAFE DESERT, KOLAČ SA JOGURTOM ILI LEŠNIK TORTA Najlepše poslastice sa keksom
Slatke i neodoljive, a tope se u ustima.
Pesak torta:
Sastojci:
3 kesice pudinga od vanile
litar mleka
350 g šećera
220 g margarina
250 g plazma keksa
250 g kokosa
250 g mlevenih oraha
250 g šlaga
400 ml kisele vode
Priprema:
Najpre umutite margarin da bude penast. Zatim dodajte puding, a dobijenu smesu delite na 3 dela. Prvi deo napunite plazmom, drugi kokosom, a treći mlevenim orasima. U kalup za pečenje počnite da ređate delove na sledeći način: Fil sa plazmom, zatim kokos, a potom orahe. Kada završite tortu, stavite u frižider da se što bolje stegne i ohladi. Zasebno umutite šlag i kiselu vodu, pa ukrasite tortu po želji.
Kafa desert:
Sastojci:
500 g keksa sa puterom
500 ml mleka
200 g maslaca
200 g šećera
2 vanilin-šećera
2 kašike kakao praha
100 ml jake crne kafe
50 g čokolade za kuvanje (opciono)
malo rendane čokolade za posipanje (opciono)
Priprema:
Zagrejte mleko u velikoj posudi, ali ne dozvolite da proključa. U drugoj posudi pomešajte puter (držite ga barem sat vremena na sobnoj temperaturi pre pripreme torte) sa šećerom i vanilinim šećerom dok ne dobijete kremastu smesu. U mešavinu putera i šećera sipajte malo zagrejanog mleka i dobro promešajte da se sastojci sjedine. U preostalo zagrejano mleko dodajte kakao-prah i jaku crnu kafu i mešajte dok se kakao potpuno ne rastvori. U mešavinu kakaoa i kafe umočite keks sa obe strane i poređajte ih u pleh jedan pored drugog dok ne pokrijete celo dno tepsije. Po sloju biskvita ravnomerno rasporedite deo kreme od putera i šećera. Nastavite sa redom umočenog keksa i kreme dok ne potrošite sve sastojke. Uverite se da je poslednji sloj krem. Ako želite, možete istopiti čokoladu za kuvanje i preliti je preko poslednjeg sloja kreme kako biste dodali dodatnu čokoladnu notu. Na kraju po vrhu torte pospite rendanu čokoladu za dekoraciju. Stavite tortu u frižider i ostavite da se ohladi i stegne, najbolje preko noći.
Kolač sa jogurtom
Sastojci:
200 g keksa sa puterom
500 g grčkog jogurta
250 ml slatke pavlake
4 kašike šećera
1 kašičica ekstrakta vanile
sveže voće po želji za dekoraciju (jagode, borovnice, kivi…)
Priprema:
U velikoj činiji izmrvite keks na manje komade. U drugoj posudi pomešajte grčki jogurt, slatku pavlaku, šećer i ekstrakt vanile. Dobro promešajte da se sastojci sjedine i dobijete glatku smesu. Uzmite manji kalup za torte i ređajte jedan za drugim keks i smesu od jogurta. Ponavljajte postupak dok se ne utroše svi sastojci, završavajući tortu slojem jogurta na vrhu. Stavite tortu u frižider i ostavite da se dobro ohladi najmanje 2-3 sata da bi biskviti omekšali, a sastojci se sjedinili. Pre serviranja keks torta treba se pažljivo izvaditi iz kalupa i ukrasiti svežim voćem po želji.
Lešnik torta
Sastojci:
300 g keksa sa puterom
200 g crne čokolade
150 g maslaca
150 g šećera
3 jaja
1 kašičica ekstrakta vanilina
100 g mlevenih oraha
100 g mlevenih lešnika
50 g suvih brusnica (opciono)
prstohvat soli
šećer u prahu za posipanje (opciono)
Priprema:
Otopite crnu čokoladu zajedno sa puterom u mikrotalasnoj pećnici ili na pari. Mešajte dok se sastojci potpuno ne sjedine i ne dobijete glatku smesu. U posebnoj posudi pomešajte jaja, šećer i ekstrakt vanile dok ne dobijete penastu smesu. U mešavinu jaja dodajte otopljenu čokoladu i puter i dobro promešajte. Dodajte mlevene orahe, lešnike i suve brusnice (ako želite) i prstohvat soli. Mešajte dok se svi sastojci ne sjedine.
Uzmite sitan keks i postepeno dodajite izlomljene komade keksa u smesu. Lagano mešajte da se keks ravnomerno rasporedi. Uzmite kalup za tortu i prekrijte ga papirom za pečenje. Sipajte smesu sa izlomljenim keksom u kalup i poravnajte površinu. Keks torta se sada treba staviti u zagrejanu rernu i peći na 180°C oko 30-35 minuta ili dok se površina ne stisne i ne poprimi hrskavu teksturu. Po želji tortu pre serviranja pospite šećerom u prahu.
ŠAH TORTA Starinska poslastica za sva vremena i prilike, a zbog izgleda će je obožavati najmlađi
Nekada je bila neizostavni deo svake svečanosti, a danas je zaboravljena.
SLADOLED TORTA SA JAGODAMA Fenomenalna poslastica koja miriše na ljubav
Poslastica idealna za tople dane nikoga neće ostaviti ravnodušnim, najbolje odmah stavite duplu meru.
ČUPAVCI NA VODI Nedoljivi desert za dane strogog posta koji nimalo ne zaostaje za originalom
Ako volite klasične čupavce, ove ćete obožavati.
FRANCUSKA KREMPITA Ako volite klasičnu, ovu ćete obožavati, mekana kao duša
Drugačija i preukusna, oduševićete i one koji ne vole slatko.
AMERIČKE KROFNICE SE TOPE U USTIMA Nestaće sa stola odmah
Fenomenalne krofnice mekane i slasne.
Komentari (0)