DOBOŠ TORTA Raskošna poslastica koja nikada ne izlazi iz mode, klasik za sva vremena

Ivana Pavlović

19:00

Slatki kutak 0

Napravite za svečanu trpezu i oduševite goste.

doboš torta
Shutterstock

Potrebno je:
Za kore:

  • 8 jaja
  • 8 kašika šećera
  • 8 kašika brašna

Za čokoladni krem:

  • 6 jaja
  • 300 g šećera
  • 150 g čokolade za kuvanje
  • 380 g putera 

Za karamel:

  • 200 g šećera
  • 2 kašike putera
  • 2 kašike soka od limuna

Priprema:
Umutite jaja penasto sa šećerom. Smesu kuvajte na pari dok se ne zgusne. U nju dodajte čokoladu, dobro promešajte i kuvajte još dva-tri minuta. Sklonite sa šporeta i ostavite da se potpuno ohladi. Dodajte puter, pa umutite mikserom. Belanca umutite u čvrst sneg, pa im dodajte šećer, žumanca i brašno. Rernu zagrejte na 200 stepeni. Papir za pečenje isecite da dobijete 10 krugova prečnika 25 cm, pa na svaki stavite po kutlaču smese za kore. Pecite svaku koru  pet do šest minuta na 200 stepeni, pa ih ređajte jednu na drugu ne skidajući papir za pečenje i prekrivajući ih krpom. Poslednju koru isecite na 16 jednakih delova. Karamelizujte  šećer na jakoj vatri. Kada počne da tamni, sklonite ga i umešajte puter i sok od limuna. Dobro izmešajte, pa vratite na vatru i kuvajte  dok se skroz ne otopi. Prelijte smesu preko onih 16 isečenih delova. Naizmenično ređajte koru i fil dok se ne potroše sastojci. Ostavite malo fila sa strane. Potom namažite celu tortu i odozgo. Istisnite špricem manje količine krema po površini torte na ivici, u pravilnim razmacima. Na te gomilice nasloniti karamel-trouglove.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading