DOBOŠ TORTA Raskošna poslastica koja nikada ne izlazi iz mode, klasik za sva vremena
Napravite za svečanu trpezu i oduševite goste.
![doboš torta](/data/images/2024-03-08/79874_dobos-torta_f.jpg?timestamp=1709852400)
Potrebno je:
Za kore:
- 8 jaja
- 8 kašika šećera
- 8 kašika brašna
Za čokoladni krem:
- 6 jaja
- 300 g šećera
- 150 g čokolade za kuvanje
- 380 g putera
Za karamel:
- 200 g šećera
- 2 kašike putera
- 2 kašike soka od limuna
Priprema:
Umutite jaja penasto sa šećerom. Smesu kuvajte na pari dok se ne zgusne. U nju dodajte čokoladu, dobro promešajte i kuvajte još dva-tri minuta. Sklonite sa šporeta i ostavite da se potpuno ohladi. Dodajte puter, pa umutite mikserom. Belanca umutite u čvrst sneg, pa im dodajte šećer, žumanca i brašno. Rernu zagrejte na 200 stepeni. Papir za pečenje isecite da dobijete 10 krugova prečnika 25 cm, pa na svaki stavite po kutlaču smese za kore. Pecite svaku koru pet do šest minuta na 200 stepeni, pa ih ređajte jednu na drugu ne skidajući papir za pečenje i prekrivajući ih krpom. Poslednju koru isecite na 16 jednakih delova. Karamelizujte šećer na jakoj vatri. Kada počne da tamni, sklonite ga i umešajte puter i sok od limuna. Dobro izmešajte, pa vratite na vatru i kuvajte dok se skroz ne otopi. Prelijte smesu preko onih 16 isečenih delova. Naizmenično ređajte koru i fil dok se ne potroše sastojci. Ostavite malo fila sa strane. Potom namažite celu tortu i odozgo. Istisnite špricem manje količine krema po površini torte na ivici, u pravilnim razmacima. Na te gomilice nasloniti karamel-trouglove.
Možda vas zanima:
![posna doboš torta](/data/images/2024-03-25/82046_posna-dobos-torta_f.jpg)
POSNA DOBOŠ TORTA Čarobna poslastica koja pomera granice dobrog ukusa
Ni malo ne zaostaje za originalom, uzećete parče više.
![moskva šnit](/data/images/2024-03-13/80487_moskva-snit_f.jpg)
SRPSKE TORTE ZA SVA VREMENA I SVE PRILIKE Raskošne i fenomenalne
Reforma, Doboš, Vasina ili Moskva šnit, ukrasiće svaku svečanu trpezu.
![doboš torta](/data/images/2024-02-20/77852_shutterstock-1938293329_f.jpg)
DOBOŠ Klasik među tortama, popularna a služi se više od jednog veka
Torta koja traje od 1885. godine, kada je prvi napravio poslastičar iz Budimpešte, Jozef Doboš, po kome je i dobila ime.
![posna doboš torta](/data/images/2022-04-01/24533_shutterstock-1936824826_f.jpg)
POSNA DOBOŠ TORTA Podjednako ukusna kao njena mrsna verzija
Napravite čuvenu Doboš tortu u posnoj varijanti. Poslužite je gostima za slavu, biće oduševljeni.
![posna reforma torta](/data/images/2024-11-29/107520_posna-reforma-torta_f.jpg)
REFORMA TORTA Raskošna čokoladna poslastica sa orasima, za sve svečanosti
Neodoljiva poslastica sa orasima ukrasiće svaku svečanu trpezu.
![čokoladni mafini](/data/images/2025-02-14/114006_shutterstock-2232187775_f.jpg)
NEODOLJIVI ČOKOLADNI MAFINI Uspevaju i potpunim početnicima, a tope se u ustima
Fenomenalan i brz kolač, kao savršen za iznenadne goste.
![cimet rolnice](/data/images/2025-02-14/113997_shutterstock-2445801987_f.jpg)
AROMATIČNE CIMET ROLNICE Slatko pecivo koje savršeno ide uz šoljicu kafe
Neodoljive i slatke, za pravo uživanje.
![medovik torta](/data/images/2025-02-14/113993_shutterstock-2175430555_f.jpg)
MEDOVIK TORTA Očaravajuća poslastica kao savršena za sve svečane događaje
Fenomenalna torta sa medom za prave sladokusce.
![rolat sa pomorandžom](/data/images/2025-02-13/113943_screenshot-2025-02-13-164545_f.png)
AROMATIČNI ROLAT SA POMORANDŽOM Desert za savršen petak koji se pojede u trenu
Fenomenalan desert oduševiće i one koji ne vole voćne deserte.
Komentari (0)