POSLASTICE OD BANANE Brze, jednostavne i predivne, a oduševiće vas na prvi griz
Najbolje stavite duplu meru, jer će ukućani stajati u redu za još.
Žuti rolat
Sastojci:
Testo
- 5 jaja
- 5 kašika šećera
- 1 kesica ekstrakta vanile
- 5 kašika brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- malo limunove korice
Fil
- 1/2 l mleka
- kesica pudinga od vanile
- 6 kašika šećera
- 1 kesica ekstrakta vanile
- 100 g šećera u prahu
- 250 g margarina
- 4 banane
Priprema.
Umutite jaja sa šećerom i kašikom vode, pa onda dodajte ostale sastojke. Pecite 15 minuta u plehu obloženim papirom za pečenje, u zagrejanoj rerni na 200 stepeni. Zatim prebacite testo na suvu kuhinjsku krpu, pa umotajte u rolat i ostavite da se ohladi. Za fil umutite puding i šećer sa malo hladnog mleka, a ostalo mleko stavite da se kuva. U mleko sipajte smesu od pudinga, pa kuvajte par minuta uz stalno mešanje, da biste izbegli grudvice. Prekrijte kuvani puding providnom folijom i ostavite da se ohladi. Prah šećer umutite sa margarinom, pa dodajte ohlađeni puding. Sa 2/3 ovog fila premažite unutrašnjost rolata, pa poslažite uzdužno 2+2 banane. Onda testo zamotajte u rolat, pa po njemu premažite ostatak fila. Na kraju, pospite rendanu čokoladu i dekorišite po želji.
Bombice
Sastojci:
- 4 banane
- 300 g mlevenog keksa
- 200 g kokosa
- 200 g šećera u prahu
- 3 kašike kakaoa
- 100 g kokosa za dekoraciju
Priprema:
Prvo oljuštite banane, pa ih izgnječite viljuškom. Onda im dodajte mleveni keks, kokos, šećer u prahu i kakao. Sve izmešajte da se sastojci dobro sjedine. Ako smesa ne može da se lepo sjedini, dodajte malo soka po želji. Pravite loptice veličine oraha i odmah svaku uvaljajte u kokos.
Čizkejk
Sastojci:
- 200 g mlevenog keksa
- 6 kašika rastopljenog maslaca
- 2 zrele banane
- 2 kašike svežeg soka od limuna
- 450 g krem sira
- 150 g šećera
- 200 g kisele pavlake
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 3 velika jaja
Priprema:
Prvo zagrejte rernu na 180 stepeni i pleh premažite maslacem ili obložite pek-papirom. U posudi pomešajte mleveni keks i maslac pa smesu sipajte u pleh, čvrsto pritisnite na dno i pecite 8 minuta. U drugoj posudi napravite pire od zrelih banana i dodajte u njih sok od limuna, pa tu smesu ostavite na stranu. U trećoj posudi umutite, uz pomoć ručnog miksera, krem sir i šećer, dok smesa ne postane glatka. Toj smesi onda dodajte kiselu pavlaku i ekstrakt vanile, pa mešajte još dva do tri minuta dok smesa ne postane kremasta. Zatim dodajte jaja i mešajte dok sve dobro ne sjedinite. Ovoj smesi potom dodajte smesu s bananama i limunom pa kašikom blago promešajte. Prelijte preko kore celu smesu i pecite 60-70 minuta na 150 stepeni. Pečen čizkejk ostavite najmanje sat vremena da se ohladi.
Banana hleb
Sastojci:
- 1 šolja šećera
- 1/2 šolje omekšalog maslaca
- 2 jajeta
- 3 zrele banane
- 2,5 šolja brašna
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1/2 šolje mleka
- 1/2 šolje seckanih oraha
Priprema:
Mikserom umutite šećer i puter. Zatim dodajte jaja, izgnječene banane, mleko i ekstrakt vanile. Sve dobro umutite pa sipajte brašno i prašak za pecivo. Mutite sve dok smesa ne bude kompaktna. Dodajte orahe pa izlijte celu smesu u pleh. Pecite hleb oko četrdesetak minuta u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, dok ne porumeni.
Brauni
Sastojci:
- 2 zrelije banane
- 2 kašike meda ili oko 50 g šećera
- 1 kašika kakaoa
- 1 kašicica praška za pecivo
- 120 g kikiriki putera
- kesica vanilin šećera
- oko 30 g čokolade
Priprema
Banane oljuštite, pa ispasirajte viljuškom. Onda joj dodajte med, kakao, kikiriki puter, vanilin šećer, pa sve dobro promešajte, dok ne dobijete homogenu smesu. Izlijte je u pleh koji je obložen papirom za pečenje. Pospite odozgo mrvicama čokolade. Pecite na 25 minuta na 200 stepeni.
Banofi pita
Sastojci:
Za podlogu
- 150 g keksa
- 75 g maslaca
- Još potrebno
- 75 g maslaca
- 75 g šećera
- 400 g kondenzovanog mleka
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 3 zrele banane
- 300 ml slatke pavlake
Dodatno:
- 50 g tamne čokolade
- 1 kašičice kakaoa u prahu
Priprema:
Premažite maslacem kalup za tortu, pa ga obložite papirom za pečenje. Onda uzmite keks pa istopite maslac, pomešajte s keksom i sipajte u kalup. Onda poravnajte smesu i ostavite u frižideru 15 minuta. Ostatak maslaca pomešajte sa šećerom i stavite na laganu vatru. Kad se rastope, promešajte i ulijte kondenzovano mleko. Zatim kuvajte dva-tri minuta, dok se ne stisne i ne poprimi zlatnu boju. Sklonite sa šporeta i dodajte ekstrakt vanile. Potom, prelijte pripremljeni fil preko keksa i ostavite u frižideru bar sat vremena. Banane iseckajte na kriške i složite ih preko fila. Umutite slatku pavlaku pa premažite tortu. Vratite tortu u frižider. Prelijte rastopljenom čokoladom ili kakaoom. Na kraju poprskajte rastopljenom tamnom čokoladom ili pospite kakaoom. Servirajte hladno.
Krempita
Sastojci:
- 3/4 šolje šećera
- 1/3 šolje brašna
- 1/4 kačišice soli
- 2 šolje mleka
- 3 žumanca
- 2 kašike putera
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 3 banane
- keks za podlogu, šlag, banane za ukrašavanje
Priprema:
Pomešajte u šerpi šećer, brašno i so, pa dodajte mleko i izmešajte. Onda kuvajte na srednjoj temperaturi sve dok smesa ne postane gusta. Kuvajte još dva minuta, nakon pojave balončića, uz neprestano mešanje. Sklonite sa šporeta. Posebno u posudi pomešajte blago umućena žumanca i kašiku-dve gotove smese, pa vratite na šporet da ponovo lagano provri i kuvajte još dva minuta. Kad sklonite sa šporeta, dodajte puter i vanilu, izmešajte i ostavite da se malo ohladi. Zatim iseckajte i rasporedite banane po keksu. Sipajte topao fil preko pa pustite da se hladi sat vremena na sobnoj temperaturi. Na kraju, umutite šlag, pa ukrasite i poređajte seckane banane. Stavite u frižider.
Kafa kolač
Sastojci:
- 200 ml kapućina
- 150 g piškota
- 100 g keksa
- 3 banane
- 150 ml slatke pavlake
Priprema:
Piškote umačite u kapućino i tako obložite dno kalupa, a potom umutite slatku pavlaku sa šećerom. Umešajte izlomljeni keks u tu smesu. Onda smesu sipajte preko piškota i izravnajte je po površini. Ostavite je u frižideru 40 minuta. Preko stavite banane iseckane na kolutove. U šerpu stavite žele pa nalijte litar vode. Dobro mešajte i zagrevajte dok se ne otopi. Dodajte žele preko banana. Ostavite u frižideru dva sata.
Mafini sa bananom
Sastojci:
- 2 banane
- 2 jajeta
- 90 g putera
- 200 g brašna
- 100 g šećera
- 1,5 kašičica praška za pecivo
- prstohvat vanile
Priprema:
Sjedinite puter, jaja, šećer, vanilin šećer i banane štapnim mikserom. Onda smesi dodajte brašno i prašak za pecivo, pa promešajte. Dodajte kalupu za mafine kartonske kalupe, pa sipajte smesu, ali ne do samog vrha. Pecite mafine oko 20-25 minuta u zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Na kraju, pospite šećerom u prahu.
KOLAČ SA MAKOM I VIŠNJAMA Desert mekan kao duša koji budi sva čula
Fenomenalni desert nestaće sa stola odmah, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
PUŽIĆI SA MAKOM Neodoljivo pecivo koje se odlično slaže sa šoljicom kafe
Napravite ih za doručak, a biće savršene i za večeru.
PITA OD DUNJA Savršen recept Marte Stjuart za poslasticu od koje će vam poći voda na usta
Recept čuvene američke kuvarice oduševiće i one koji ne vole slatko.
PITA SA JABUKAMA Pravi se od 5 sastojaka, a ukusa kao da ste se trudili satima
Brza pita jednostavne pripreme oduševiće sve sladokusce.
TIRAMISU KUGLICE Mekane kao oblak, a savršeno se slažu sa šoljicom kafe, za sve prilike
Slatki zalogajčići nestaće sa stola odmah, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
Komentari (0)