POSLASTICE OD BANANE Brze, jednostavne i predivne, a oduševiće vas na prvi griz
Najbolje stavite duplu meru, jer će ukućani stajati u redu za još.

Žuti rolat
Sastojci:
Testo
- 5 jaja
- 5 kašika šećera
- 1 kesica ekstrakta vanile
- 5 kašika brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- malo limunove korice
Fil
- 1/2 l mleka
- kesica pudinga od vanile
- 6 kašika šećera
- 1 kesica ekstrakta vanile
- 100 g šećera u prahu
- 250 g margarina
- 4 banane
Priprema.
Umutite jaja sa šećerom i kašikom vode, pa onda dodajte ostale sastojke. Pecite 15 minuta u plehu obloženim papirom za pečenje, u zagrejanoj rerni na 200 stepeni. Zatim prebacite testo na suvu kuhinjsku krpu, pa umotajte u rolat i ostavite da se ohladi. Za fil umutite puding i šećer sa malo hladnog mleka, a ostalo mleko stavite da se kuva. U mleko sipajte smesu od pudinga, pa kuvajte par minuta uz stalno mešanje, da biste izbegli grudvice. Prekrijte kuvani puding providnom folijom i ostavite da se ohladi. Prah šećer umutite sa margarinom, pa dodajte ohlađeni puding. Sa 2/3 ovog fila premažite unutrašnjost rolata, pa poslažite uzdužno 2+2 banane. Onda testo zamotajte u rolat, pa po njemu premažite ostatak fila. Na kraju, pospite rendanu čokoladu i dekorišite po želji.
Bombice
Sastojci:
- 4 banane
- 300 g mlevenog keksa
- 200 g kokosa
- 200 g šećera u prahu
- 3 kašike kakaoa
- 100 g kokosa za dekoraciju
Priprema:
Prvo oljuštite banane, pa ih izgnječite viljuškom. Onda im dodajte mleveni keks, kokos, šećer u prahu i kakao. Sve izmešajte da se sastojci dobro sjedine. Ako smesa ne može da se lepo sjedini, dodajte malo soka po želji. Pravite loptice veličine oraha i odmah svaku uvaljajte u kokos.
Čizkejk
Sastojci:
- 200 g mlevenog keksa
- 6 kašika rastopljenog maslaca
- 2 zrele banane
- 2 kašike svežeg soka od limuna
- 450 g krem sira
- 150 g šećera
- 200 g kisele pavlake
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 3 velika jaja
Priprema:
Prvo zagrejte rernu na 180 stepeni i pleh premažite maslacem ili obložite pek-papirom. U posudi pomešajte mleveni keks i maslac pa smesu sipajte u pleh, čvrsto pritisnite na dno i pecite 8 minuta. U drugoj posudi napravite pire od zrelih banana i dodajte u njih sok od limuna, pa tu smesu ostavite na stranu. U trećoj posudi umutite, uz pomoć ručnog miksera, krem sir i šećer, dok smesa ne postane glatka. Toj smesi onda dodajte kiselu pavlaku i ekstrakt vanile, pa mešajte još dva do tri minuta dok smesa ne postane kremasta. Zatim dodajte jaja i mešajte dok sve dobro ne sjedinite. Ovoj smesi potom dodajte smesu s bananama i limunom pa kašikom blago promešajte. Prelijte preko kore celu smesu i pecite 60-70 minuta na 150 stepeni. Pečen čizkejk ostavite najmanje sat vremena da se ohladi.
Banana hleb
Sastojci:
- 1 šolja šećera
- 1/2 šolje omekšalog maslaca
- 2 jajeta
- 3 zrele banane
- 2,5 šolja brašna
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1/2 šolje mleka
- 1/2 šolje seckanih oraha
Priprema:
Mikserom umutite šećer i puter. Zatim dodajte jaja, izgnječene banane, mleko i ekstrakt vanile. Sve dobro umutite pa sipajte brašno i prašak za pecivo. Mutite sve dok smesa ne bude kompaktna. Dodajte orahe pa izlijte celu smesu u pleh. Pecite hleb oko četrdesetak minuta u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, dok ne porumeni.
Brauni
Sastojci:
- 2 zrelije banane
- 2 kašike meda ili oko 50 g šećera
- 1 kašika kakaoa
- 1 kašicica praška za pecivo
- 120 g kikiriki putera
- kesica vanilin šećera
- oko 30 g čokolade
Priprema
Banane oljuštite, pa ispasirajte viljuškom. Onda joj dodajte med, kakao, kikiriki puter, vanilin šećer, pa sve dobro promešajte, dok ne dobijete homogenu smesu. Izlijte je u pleh koji je obložen papirom za pečenje. Pospite odozgo mrvicama čokolade. Pecite na 25 minuta na 200 stepeni.
Banofi pita
Sastojci:
Za podlogu
- 150 g keksa
- 75 g maslaca
- Još potrebno
- 75 g maslaca
- 75 g šećera
- 400 g kondenzovanog mleka
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 3 zrele banane
- 300 ml slatke pavlake
Dodatno:
- 50 g tamne čokolade
- 1 kašičice kakaoa u prahu
Priprema:
Premažite maslacem kalup za tortu, pa ga obložite papirom za pečenje. Onda uzmite keks pa istopite maslac, pomešajte s keksom i sipajte u kalup. Onda poravnajte smesu i ostavite u frižideru 15 minuta. Ostatak maslaca pomešajte sa šećerom i stavite na laganu vatru. Kad se rastope, promešajte i ulijte kondenzovano mleko. Zatim kuvajte dva-tri minuta, dok se ne stisne i ne poprimi zlatnu boju. Sklonite sa šporeta i dodajte ekstrakt vanile. Potom, prelijte pripremljeni fil preko keksa i ostavite u frižideru bar sat vremena. Banane iseckajte na kriške i složite ih preko fila. Umutite slatku pavlaku pa premažite tortu. Vratite tortu u frižider. Prelijte rastopljenom čokoladom ili kakaoom. Na kraju poprskajte rastopljenom tamnom čokoladom ili pospite kakaoom. Servirajte hladno.
Krempita
Sastojci:
- 3/4 šolje šećera
- 1/3 šolje brašna
- 1/4 kačišice soli
- 2 šolje mleka
- 3 žumanca
- 2 kašike putera
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 3 banane
- keks za podlogu, šlag, banane za ukrašavanje
Priprema:
Pomešajte u šerpi šećer, brašno i so, pa dodajte mleko i izmešajte. Onda kuvajte na srednjoj temperaturi sve dok smesa ne postane gusta. Kuvajte još dva minuta, nakon pojave balončića, uz neprestano mešanje. Sklonite sa šporeta. Posebno u posudi pomešajte blago umućena žumanca i kašiku-dve gotove smese, pa vratite na šporet da ponovo lagano provri i kuvajte još dva minuta. Kad sklonite sa šporeta, dodajte puter i vanilu, izmešajte i ostavite da se malo ohladi. Zatim iseckajte i rasporedite banane po keksu. Sipajte topao fil preko pa pustite da se hladi sat vremena na sobnoj temperaturi. Na kraju, umutite šlag, pa ukrasite i poređajte seckane banane. Stavite u frižider.
Kafa kolač
Sastojci:
- 200 ml kapućina
- 150 g piškota
- 100 g keksa
- 3 banane
- 150 ml slatke pavlake
Priprema:
Piškote umačite u kapućino i tako obložite dno kalupa, a potom umutite slatku pavlaku sa šećerom. Umešajte izlomljeni keks u tu smesu. Onda smesu sipajte preko piškota i izravnajte je po površini. Ostavite je u frižideru 40 minuta. Preko stavite banane iseckane na kolutove. U šerpu stavite žele pa nalijte litar vode. Dobro mešajte i zagrevajte dok se ne otopi. Dodajte žele preko banana. Ostavite u frižideru dva sata.
Mafini sa bananom
Sastojci:
- 2 banane
- 2 jajeta
- 90 g putera
- 200 g brašna
- 100 g šećera
- 1,5 kašičica praška za pecivo
- prstohvat vanile
Priprema:
Sjedinite puter, jaja, šećer, vanilin šećer i banane štapnim mikserom. Onda smesi dodajte brašno i prašak za pecivo, pa promešajte. Dodajte kalupu za mafine kartonske kalupe, pa sipajte smesu, ali ne do samog vrha. Pecite mafine oko 20-25 minuta u zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Na kraju, pospite šećerom u prahu.

LAVA KOLAČ SA BELOM ČOKOLADOM Klasik u punom sjaju, kao osmišljen za dolazak iznenadnih gostiju
Kremast i sladak, nestaće sa stola čim se postavi.

NAJLAKŠI RECEPT ZA TIRAMISU U ČAŠI Jednostavnije od ovoga ne može
Jednostavni italijanski slatkiš kao osmišljen za iznenadne goste.

NAJBOLJE POSNE KROFNE Jedini recept koji će vam ikada trebati
Mekane i pufnaste, biće baš kao bakine.

MEDENJACI Mekani i ukusni, a super idu uz čaj ili kafu
Bićete oduševljeni ukusom, a zasladiće vas u trenu.

STARINSKI KOLAČ SA ORASIMA Klasik koji nikad ne izlazi iz mode
Sočan i mekan, a med mu daje poseban šmek.
Komentari (0)