LENJA PITA SA MAKOM Klasik za sva vremena na drugačiji način
Ako volite klasičnu lenju pitu, ovu sa makom ćete da obožavate.
Potrebno je
- 200 g maslaca
- 200 g šećera
- 1 celo jaje
- 600 g mekog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 400 ml mleka
- 200 g šećera
- 4 kašike griza
- 400 g mlevenog maka
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. U šerpicu na vatru stavite mleko i šećer, pa sačekajte da provri. Onda dodajte griz pa mešajte nekoliko minuta, da se malo zgusne. Skinite sa vatre pa dodajte mak i izmešajte. Ostavite da se prohladi. Zasebno umutite omekšali maslac, šećer i jaje, pa dodajte pola količine brašna i prašak za pecivo. Umutite pa dodajte preostalo brašno i rukom zamesite testo. Ostavite testo u frižideru pola sata, pa ga podelite na 2 dela. Od jednog dela rukom oblikujte pravougaonik pa razvucite na dimenzije pleha. U pleh obložen pek papirom stavite na dno prvu koru pa je rasporedite po plehu, povucite u sve ćoškove. Pospite pripremljenim filom pa ravnomerno rasporedite. Ponovite postupak sa drugom korom, namotajte na oklagiju pa rasporedite preko fila. Viljuškom izbušite na par mesta. Pecite oko 45 do 50 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Ostavite da se prohladi pa pospite šećerom u prahu. Secite i služite. Bon appetit!
Možda vas zanima:
LENJA PITA SA MAKOM Mirisna poslastica koja pomera granice dobrog ukusa, za pravo uživanje
Sočna i slatka, a super ide uz čaj ili kafu.
POSNA LENJA PITA SA JABUKAMA Klasik koji ne izlazi iz mode, po receptu iz bakine kuhinje
Sočna i ukusna, uzećete parče više.
LENJA PITA Budi nostalgiju na dane detinjstva i bakinu kuhinju
Slatka i preukusna, uzećete parče više.
LENJA PITA SA VIŠNJAMA Neodoljivi klasik na drugačiji način, ukusa za pamćenje
Fenomenalna poslastica oduševiće i one izbirljive.
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
Komentari (0)