LENJA PITA SA MAKOM Klasik za sva vremena na drugačiji način

Ivana Pavlović

11:00

Slatki kutak 0

Ako volite klasičnu lenju pitu, ovu sa makom ćete da obožavate.

lenja pita sa makom
Shutterstock

Potrebno je

  • 200 g maslaca 
  • 200 g šećera
  • 1 celo jaje
  • 600 g mekog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 400 ml mleka
  • 200 g šećera
  • 4 kašike griza
  • 400 g mlevenog maka

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni. U šerpicu na vatru stavite mleko i šećer, pa sačekajte da provri. Onda dodajte griz pa mešajte nekoliko minuta, da se malo zgusne. Skinite sa vatre pa dodajte mak i izmešajte. Ostavite da se prohladi. Zasebno umutite omekšali maslac, šećer i jaje, pa dodajte pola količine brašna i prašak za pecivo. Umutite pa dodajte preostalo brašno i rukom zamesite testo. Ostavite testo u frižideru pola sata, pa ga podelite na 2 dela. Od jednog dela rukom oblikujte pravougaonik pa razvucite na dimenzije pleha. U pleh obložen pek papirom stavite na dno prvu koru pa je rasporedite po plehu, povucite u sve ćoškove. Pospite pripremljenim filom pa ravnomerno rasporedite. Ponovite postupak sa drugom korom, namotajte na oklagiju pa rasporedite preko fila. Viljuškom izbušite na par mesta. Pecite oko 45 do 50 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Ostavite da se prohladi pa pospite šećerom u prahu. Secite i služite. Bon appetit!

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading