LENJA PITA SA MAKOM Klasik za sva vremena na drugačiji način
Ako volite klasičnu lenju pitu, ovu sa makom ćete da obožavate.
Potrebno je
- 200 g maslaca
- 200 g šećera
- 1 celo jaje
- 600 g mekog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 400 ml mleka
- 200 g šećera
- 4 kašike griza
- 400 g mlevenog maka
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. U šerpicu na vatru stavite mleko i šećer, pa sačekajte da provri. Onda dodajte griz pa mešajte nekoliko minuta, da se malo zgusne. Skinite sa vatre pa dodajte mak i izmešajte. Ostavite da se prohladi. Zasebno umutite omekšali maslac, šećer i jaje, pa dodajte pola količine brašna i prašak za pecivo. Umutite pa dodajte preostalo brašno i rukom zamesite testo. Ostavite testo u frižideru pola sata, pa ga podelite na 2 dela. Od jednog dela rukom oblikujte pravougaonik pa razvucite na dimenzije pleha. U pleh obložen pek papirom stavite na dno prvu koru pa je rasporedite po plehu, povucite u sve ćoškove. Pospite pripremljenim filom pa ravnomerno rasporedite. Ponovite postupak sa drugom korom, namotajte na oklagiju pa rasporedite preko fila. Viljuškom izbušite na par mesta. Pecite oko 45 do 50 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Ostavite da se prohladi pa pospite šećerom u prahu. Secite i služite. Bon appetit!
Možda vas zanima:
LENJA PITA SA ROGAČEM Klasik na drugačiji način mekan kao duša, za prave ljubitelje slatkog
Ako volite klasičnu lenju pitu, ovu sa rogačem ćete da obožavate.
LENJA PITA SA KAJSIJAMA Klasik na drugačiji način, a zamirisaće cela kuća
Sočan i lagan kolač oboriće s nogu i one izbirljive.
ROLAT SA MAKOM Očaravajući desert mekan kao duša, poći će vam voda na usta
Služite samostalno ili pospite šećerom u prahu.
KESTEN PIRE Poslastica koja je obeležila jesen, jednostavno preukusna
Fenomenalan desert za hladne dane, kremast i neodoljiv.
TIRAMISU KUGLICE Mekane kao oblak, a savršeno se slažu sa šoljicom kafe, za sve prilike
Slatki zalogajčići nestaće sa stola odmah, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
BOEM KOCKE Kolač u savršenom spoju sa orasima, a svi će vam tražiti dodatak
Fenomenalni desert nestaće sa stola čim se postavi, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
ROLAT SA MAKOM Očaravajući desert mekan kao duša, poći će vam voda na usta
Služite samostalno ili pospite šećerom u prahu.
ČOKOLADNI KOLAČ SA KOKOSOM Gotov očas posla, nema jaja, a ne treba da palite mikser
Uspeva svima, a oduševiće sve sladokusce.
DOMAĆE TOBLERONE Fantazija ukusa, nestaće sa stola čim se postave, a tajna je u ovome
Neodoljivi i ukusni, ulepšaće svaku svečanu trpezu.
Komentari (0)