POSLASTICE ZA USKRS Ukusa koji se pamti i raskošnog izgleda, za pravo uživanje

Ivana Pavlović

17:00

Slatki kutak 0

Saher torta, kolač sa orahom, ruske šubare ili baklava, otopićete se od miline.

saher torta
Shutterstock

Saher torta 

Sastojci: 
Za biskvit: 

  •  6 jaja 
  • 150 g putera 
  • 130 g čokolade sa 55% kakaoa 
  • 100 g šećera 
  • 100 g prah-šećera 
  • 140 g brašna 
  • 1 vanila štapić (po želji) 

Za nadev: 

  • 200 g džema od kajsija 

Za preliv: 

  • 200 g šećera 
  • 125 ml vode 
  • 150 g čokolade sa 55% kakao delova 

Priprema:  

Odvojite žumanca i belanca. Umutite belanca i dodajte šećer (oba). Posebno umutite puter sa žumancima, zatim otopljenu čokoladu. Prosejete brašno u smesu i dodate prethodno umućena belanca. U okrugli pleh sa odvojivim stranicama stavite papir za pečenje i smesu. Pečete 10 minuta sa odškrinutim vratima na temperaturi od 170 stepeni. Zatim još 50 minuta na istoj temperaturi. Ostavite da se prohladi 20 minuta. Isecite koru napola. U šerpici skuvajte čokoladu, šećer i vodu. Prohladite i prelijte tortu. 

  

Kremasti kolač sa orahom 

Za biskvit: 

  • 6 belanaca 
  • 6 kašika šećera 
  • 4 kašike prezle  
  • 4 kašike mlevenih oraha 
  • 1 kašika brašna 
  • 1 prašak za pecivo 
  • 300 gr seckanih oraha  
  • 200 gr lešnik krema 

Za fil: 

  • 6 žumanaca 
  • 6 kašika šećera 
  • 6 kašika mleka 
  • 500 ml slatke pavlake 

Još: 

  • 2-3 kašike kakaoa 
  • 150 ml mleka 
  • 18 komada keksa 

Priprema: 
Uključite rernu na 180 stepeni. Ulupajte  penasto belanca, pa dodajte šećer i nastavite mućenje dok se ne dobije jaka pena. Zatim dodajte orahe, prezlu, brašno i prašak za pecivo te sjedinite varjačom. Obložen pleh 30 x 20 cm pospite orasima i istresti celu smesu za koru, rasporedite polako preko oraha. Peći 15-20 minuta zavisno od rerne. Na toplu koru stavite eurokrem i razmažite preko oraha. Ulupajte žumanca sa šećerom da pobele, pa dodajte mleko i kuvajte na pari 15 minuta. Ulupajte slatku pavlaku pa je dodajte ohlađenom filu. Na koru stavite pola fila, pa red keksa umočenog u mleko sa kakaom, mada može i samo mleko. Sačekajte da keks upije mleko pa nanesite ostatak krema.   

Ruske šubare 
Sastojci za biskvit:

  • 6 jaja 
  • 8 kašika šećera 
  • 200 g brašna 
  • 3 kašike kakaoa 
  • 1 prašak za pecivo 
  • 1 dl vode 
  • 100 ml ulja 

Za fil: 

  • 500 ml mleka 
  • 2 kašike brašna 
  • 3 kašike gustina 
  • 6 kašika šećera 
  • 1 vanilin šećer 
  • 150 g bele čokolade 
  • 200 g putera 
  • 70 g kokosa za valjanje šubara 

Za glazuru: 

  • 100 g crne čokolade 
  • 3 kašike ulja 

Priprema: 
U šerpu sipajte polovinu mleka i stavite da se greje. U ostatak mleka dodajte brašno, gustin, šećer i vanilin šećer. Kada mleko provri, dodajte smesu sa brašnom i skuvajte gusti fil. U vrući fil dodajte belu čokoladu. Belanca umutite sa šećerom u čvrst sneg. Dodajte žumanca,  brašno, kakao prah, prašak za pecivo, ulje i vodu, pa sve umešajte žicom. Preručite smesu u pleh i pecite u zagrejanoj rerni 20 minuta na 200 stepeni. Ohlađen biskvit čašom ili okruglim kalupom isecite na što više krugova. Svaki krug biskvita poprečno isecite nožem. Fil spojite sa puterom. Na jedan krug stavite punu kašičicu fila, preklopite sa drugim krugom, pa bočne strane premažite filom i uvaljajte u kokos. Čokoladu sa uljem otopite na pari, pa na svaki kolač sipajte po jednu kašičicu čokolade i pažljivo rasporedite do ivica. 

Baklava  
Sastojci: 

  • 500 g neslanih pistaća 
  • 600 g prečišćenog putera 
  • 400 g tankih kora  
  • 600 g kristalnog šećera 
  • 600 ml vode 
  • sok od pola limuna 

Priprema: 
Istopite puter i sameljite pistaće. Vodite računa da puter ne proključa. Pleh namažite puterom, a zatim preko stavite koru i opet premažite puterom. Postupak ponovite, ali ovog puta dodajte 2 kašičice pistaća. Proces je identičan do kraja, samo vodite računa da svaku drugu koru pospete pistaćima. Pazite na ne preskočite neku koru, jer suština turske baklave je da bude hrskava, a to ćete postići na ovaj način. Kada završite baklavu isecite prema svojim željama.  Kako se baklava peče, napravite sirup u samo par koraka. Ugrejte vodu i šećer na srednjoj temperaturi. Naspite limunov sok. Sve zajedno kuvajte 15 do 20 minuta dok ne postane gusta smesa. Stavite pleh na ugrejanu ringlu i okrećite malo da biste ugrejali dno. Pleh sklonite i preko prelijte sirup. 

Komentari (0)

Loading