FRANCUSKA KREMPITA Ako volite klasičnu, ovu ćete obožavati, mekana kao duša
Drugačija i preukusna, oduševićete i one koji ne vole slatko.
![francuska krempita](/data/images/2024-04-29/86272_francuska-krempita-1994292815_f.jpg?timestamp=1714341600)
Potrebno je
Za svetli krem:
- 8 jaja
- 300 g šećera
- 200 g skroba / nišeste / gustina
- 1,5 l mleka
- 250 g maslaca
- 200 + 300 ml slatke pavlake
Za žele od višanja:
- 300 g višanja – bilo da su zaleđene ili sveže koristite sve sa sokom
- 100 ml vode
- 100 g šećera
- 50 g skroba / nišeste / gustina
Još:
- 2 smrznuta blok testa ili sveža urolana
Priprema:
Za svetli krem jajima dodajte šećer, umutite, pa dodajte skrobno brašno i oko 200 ml mleka i sve umutite. Ostatak mleka stavite na vatru da provri. Kada mleko provri, deo mleka prelijte preko smese od jaja i sve izmešajte, a zatim tu smesu sa jajima vratite u šerpu sa mlekom i na srednjoj vatri kuvajte dok se ne zgusne. Sklonite sa vatre, prekrijte folijom. Uključite rernu da se zagreje na 200 stepeni pa razvucite jedno testo na obrnutom plehu od rerne, viljuškom ga izbušite i stavite da se peče 30 minuta. Dok je prvi fil mlak, kuvamo žele. Sameljite višnje, dodajte šećer i stavite na vatru. Preko kore stavite 2/3 prvog krema, poravnajte pa stavite žele od višanja. U ostatak svetlog krema dodajte 300 ml slatke pavlake. Krem premažite preko višanja. Izmrvite drugu koricu pa obilno pospite po filu.
Možda vas zanima:
![krempita](/data/images/2024-03-20/81408_shutterstock-142065730_f.jpg)
KREMPITA Starinski desert iz bakine kuhinje mekan kao duša
Kremasti desert koji se topi u ustima, nestaće sa stola odmah.
![krempita sa jagodama](/data/images/2024-05-28/89020_shutterstock-1949786731_f.jpg)
KREMPITA SA JAGODAMA Klasik na prolećni način koji pomera granice dobrog ukusa
Ako volite krempitu, ovu sa jagodama ćete da obožavate.
![bledska krempita](/data/images/2024-04-23/85290_shutterstock-1315437965_f.jpg)
BLEDSKA KREMPITA Kolač za sva vremena, Tito ga je obožavao, a originalni recept je tajna još od 1953
Ištvan Lukačević je 1953. godine, dok je radio u hotelu Park na Bledu, osmislio ovaj čuveni recept. Inspirisan Vojvodjanskom krempitom, zamenio je polovinu vanilinog krema sa jednakim slojem slatke mlečne pavlake.
![krempita](/data/images/2024-03-20/81408_shutterstock-142065730_f.jpg)
KREMPITA Neodoljivi kolač koji se topi u ustima, a miriše na nedelju
Kremast i lagan kolač vratiće vas u dane detinjstva.
![anđeoski kolač](/data/images/2024-07-24/95191_shutterstock-200615996_f.jpg)
ANĐEOSKI KOLAČ Vazdušasti desert mekan kao duša koji se uklapa u svaku dijetu
Lagan i vazdušast američki kolač napravićete lako a uzećete parče više.
![ratluk od jagoda](/data/images/2024-07-23/95096_shutterstock-628760258_f.jpg)
RATLUK OD JAGODA Ni malo ne zaostaje za onim kupovnim, a mekan kao duša
Starinski slatkiš možete da napravite i kod svoje kuće, priprema nije komplikovana, a osvaja ukusom.
![sladoled od pomorandže](/data/images/2024-07-24/95169_shutterstock-1392703688_f.jpg)
POSNI SLADOLED OD POMORANDŽE Gotov začas, a pravi raj za sladokusce, pravićete stalno
Ako volite sladoled možete lako sami da ga napravite kod kuće.
![sufle od malina](/data/images/2024-07-23/95090_shutterstock-216872185_f.jpg)
LETNJI SUFLE Maline i kupine mu daju poseban šmek, a uspeće i potpunim početnicima
Mekan, ukusan i sladak, nestaće sa stola u roku od odmah.
![sladoled od banane](/data/images/2024-07-23/95052_shutterstock-1767638063_f.jpg)
DOMAĆI SLADOLED OD BANANE Uspeva svima, a topi se u ustima, pravo letnje osveženje
Gotov za 10 minuta, a nestaće sa stola odmah.
Komentari (0)