POSNI TIRAMISU Ni malo ne zaostaje za onim klasičnim, a ukrasiće svaku svečanu trpezu

Ivana Pavlović

12:00

Slatki kutak 0

Ako volite klasičan tiramisu, ovaj ćete da obožavate.

tiramisu
Shutterstock

Potrebno je

Za koru

  • 200 ml ulja 
  • 1,5 čaša od jogurta vode 
  • 400-450 g brašna 
  • 320 g šećera
  • 1 kašičica sode bikarbone 
  • 1 kašičica vanilin šećera 

Za fil

  • 1 margarin 
  • 200 ml biljne slatke pavlake
  • 5-6 kašika šećera u prahu
  • 1 kašičica kakaoa
  • 2-3 kapi ruma
  • 300 g šećera 

Za sirup

  • 300 ml vode
  • 2 kašičice instant kafe
  • 100 ml ruma

Za glazuru

  • 250 g čokolade za kuvanje 
  • 1 kašika šećera 
  • 4 kašike vode 

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni. Kora: U jednoj posudi pomešajte vodu, ulje, sodu bikarbonu, šećer i vanilin šećer, pa sipajte brašno i umutite. U pleh obložen papirom za pečenje preručite smesu. Pecite oko pola sata, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Prohlađenu koru podelite na dva dela. Umutite penasto margarin, dodajte biljnu slatku pavlaku i sve umutite. Dodajte šećer u prahu, kakao i rum pa umutite. Otopite šećer sa vodom, pa dodajte kafu i promešajte. Onda dodajte i rum. U pleh stavite koru pa prelijte sirupom, premažite filom, stavite drugu koru pa prelijte sirupom. Premažite fil i poravnajte. Zasebno pomešajte vodu i šećer, pa dodajte čokoladu i kuvajte na umerenoj temperaturi, uz neprestano mešanje. Tiramisu prelijte glazurom, pospite kakaom pa ostavite u frižideru. Secite i služite, najbolje uz šolju kafe. Bon appetit!

Komentari (0)

Loading