POSNI TIRAMISU Ni malo ne zaostaje za onim klasičnim, a ukrasiće svaku svečanu trpezu
Ako volite klasičan tiramisu, ovaj ćete da obožavate.
Potrebno je
Za koru
- 200 ml ulja
- 1,5 čaša od jogurta vode
- 400-450 g brašna
- 320 g šećera
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1 kašičica vanilin šećera
Za fil
- 1 margarin
- 200 ml biljne slatke pavlake
- 5-6 kašika šećera u prahu
- 1 kašičica kakaoa
- 2-3 kapi ruma
- 300 g šećera
Za sirup
- 300 ml vode
- 2 kašičice instant kafe
- 100 ml ruma
Za glazuru
- 250 g čokolade za kuvanje
- 1 kašika šećera
- 4 kašike vode
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. Kora: U jednoj posudi pomešajte vodu, ulje, sodu bikarbonu, šećer i vanilin šećer, pa sipajte brašno i umutite. U pleh obložen papirom za pečenje preručite smesu. Pecite oko pola sata, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Prohlađenu koru podelite na dva dela. Umutite penasto margarin, dodajte biljnu slatku pavlaku i sve umutite. Dodajte šećer u prahu, kakao i rum pa umutite. Otopite šećer sa vodom, pa dodajte kafu i promešajte. Onda dodajte i rum. U pleh stavite koru pa prelijte sirupom, premažite filom, stavite drugu koru pa prelijte sirupom. Premažite fil i poravnajte. Zasebno pomešajte vodu i šećer, pa dodajte čokoladu i kuvajte na umerenoj temperaturi, uz neprestano mešanje. Tiramisu prelijte glazurom, pospite kakaom pa ostavite u frižideru. Secite i služite, najbolje uz šolju kafe. Bon appetit!
Možda vas zanima:
POSNI TIRAMISU Neodoljivi desert koji se topi u ustima, a govori 5 jezika
Ovaj kolač sa kafom voleće i oni koji ne vole slatko.
MAKEDONSKI KOLAČ BEZ MLEKA I JAJA Gotov dok pristavite kafu, a savršenog ukusa
Super ide uz čaj ili kafu.
POSNI KOLAČ SA JABUKAMA I MAKOM Polovina se pojede dok je još u plehu
Sočan desert gotov očas posla.
SVETOGORSKI KOLAČ ZA DANE STROGOG POSTA Ovako ga prave monasi na Hilandaru
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
OMILJENI SLATKIŠ U SRPSKIM KUĆAMA Starinski kolač od jabuka i griza, mirisom vraća sećanje na bakinu kuinu
Kolači sa jabukama su među omiljenim desertima kod mnogih, a ovaj recpet će vas oboriti s nogu
Komentari (0)