KREMPITA SA JAGODAMA Klasik na prolećni način koji pomera granice dobrog ukusa

Ivana Pavlović

16:00

Slatki kutak 0

Ako volite krempitu, ovu sa jagodama ćete da obožavate.

krempita sa jagodama
Shutterstock

Potrebno je
Za koru:

  • 5 žumanaca
  • 1 jaje
  • 7 kašika šećera
  • 5 kašika ulja
  • 1 šolja mleka
  • 8 kašika brašna
  • 1 prašak za pecivo

Za fil:

  • 200 g šećera
  • 3 pudinga od jagode
  • 7 dl vode
  • 500 g jagoda
  • 5 belanaca
  • 6 kašika šećera

Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi umutite žumanca i jaje sa šećerom. Onda sipajte ulje i mleko, pa dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo, da se dobije kompaktna smesa. U kalup obložen pek papirom izlijte smesu pa ravnomerno rasporedite. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, dok  se kora ne odvoji od ivica kalupa. Onda pustite da se prohladi. Jagode iseckajte na kockice pa sjedinite sa šećerom. Nalijte 5 dl vode pa promešajte. Kad provri, kuvajte još 15 minuta. Zasebno razmutite puding sa ostatkom vode pa dodajte u ključalu smesu. Kuvajte na umerenoj temperaturi, uz neprestano mešanje, sve dok se ne zgusne. Belanca umutite u čvrst sneg pa lagano dodajte šećer, uz mućenje, dok ne dobijete čvrst sneg. Onda taj sneg dodajte postepeno u vruć krem od jagoda, i lagano mešajte, dok ne dobijete kompaktnu smesu. Prohlađenu koru prelijte vrućim filom. Ostavite u frižideru da se stegne pa secite na kocke željene veličine. Bon appetit!
 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading