KREMPITA SA JAGODAMA Klasik na prolećni način koji pomera granice dobrog ukusa
Ako volite krempitu, ovu sa jagodama ćete da obožavate.
![krempita sa jagodama](/data/images/2024-05-28/89020_shutterstock-1949786731_f.jpg?timestamp=1716847200)
Potrebno je
Za koru:
- 5 žumanaca
- 1 jaje
- 7 kašika šećera
- 5 kašika ulja
- 1 šolja mleka
- 8 kašika brašna
- 1 prašak za pecivo
Za fil:
- 200 g šećera
- 3 pudinga od jagode
- 7 dl vode
- 500 g jagoda
- 5 belanaca
- 6 kašika šećera
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi umutite žumanca i jaje sa šećerom. Onda sipajte ulje i mleko, pa dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo, da se dobije kompaktna smesa. U kalup obložen pek papirom izlijte smesu pa ravnomerno rasporedite. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, dok se kora ne odvoji od ivica kalupa. Onda pustite da se prohladi. Jagode iseckajte na kockice pa sjedinite sa šećerom. Nalijte 5 dl vode pa promešajte. Kad provri, kuvajte još 15 minuta. Zasebno razmutite puding sa ostatkom vode pa dodajte u ključalu smesu. Kuvajte na umerenoj temperaturi, uz neprestano mešanje, sve dok se ne zgusne. Belanca umutite u čvrst sneg pa lagano dodajte šećer, uz mućenje, dok ne dobijete čvrst sneg. Onda taj sneg dodajte postepeno u vruć krem od jagoda, i lagano mešajte, dok ne dobijete kompaktnu smesu. Prohlađenu koru prelijte vrućim filom. Ostavite u frižideru da se stegne pa secite na kocke željene veličine. Bon appetit!
Možda vas zanima:
![krempita](/data/images/2024-03-20/81408_shutterstock-142065730_f.jpg)
KREMPITA Starinski desert iz bakine kuhinje mekan kao duša
Kremasti desert koji se topi u ustima, nestaće sa stola odmah.
![francuska krempita](/data/images/2024-04-29/86272_francuska-krempita-1994292815_f.jpg)
FRANCUSKA KREMPITA Ako volite klasičnu, ovu ćete obožavati, mekana kao duša
Drugačija i preukusna, oduševićete i one koji ne vole slatko.
![bledska krempita](/data/images/2024-04-23/85290_shutterstock-1315437965_f.jpg)
BLEDSKA KREMPITA Kolač za sva vremena, Tito ga je obožavao, a originalni recept je tajna još od 1953
Ištvan Lukačević je 1953. godine, dok je radio u hotelu Park na Bledu, osmislio ovaj čuveni recept. Inspirisan Vojvodjanskom krempitom, zamenio je polovinu vanilinog krema sa jednakim slojem slatke mlečne pavlake.
![krempita](/data/images/2024-03-20/81408_shutterstock-142065730_f.jpg)
KREMPITA Neodoljivi kolač koji se topi u ustima, a miriše na nedelju
Kremast i lagan kolač vratiće vas u dane detinjstva.
![anđeoski kolač](/data/images/2024-07-24/95191_shutterstock-200615996_f.jpg)
ANĐEOSKI KOLAČ Vazdušasti desert mekan kao duša koji se uklapa u svaku dijetu
Lagan i vazdušast američki kolač napravićete lako a uzećete parče više.
![ratluk od jagoda](/data/images/2024-07-23/95096_shutterstock-628760258_f.jpg)
RATLUK OD JAGODA Ni malo ne zaostaje za onim kupovnim, a mekan kao duša
Starinski slatkiš možete da napravite i kod svoje kuće, priprema nije komplikovana, a osvaja ukusom.
![sladoled od pomorandže](/data/images/2024-07-24/95169_shutterstock-1392703688_f.jpg)
POSNI SLADOLED OD POMORANDŽE Gotov začas, a pravi raj za sladokusce, pravićete stalno
Ako volite sladoled možete lako sami da ga napravite kod kuće.
![sufle od malina](/data/images/2024-07-23/95090_shutterstock-216872185_f.jpg)
LETNJI SUFLE Maline i kupine mu daju poseban šmek, a uspeće i potpunim početnicima
Mekan, ukusan i sladak, nestaće sa stola u roku od odmah.
![sladoled od banane](/data/images/2024-07-23/95052_shutterstock-1767638063_f.jpg)
DOMAĆI SLADOLED OD BANANE Uspeva svima, a topi se u ustima, pravo letnje osveženje
Gotov za 10 minuta, a nestaće sa stola odmah.
Komentari (0)