KREMPITA SA JAGODAMA Klasik na prolećni način koji pomera granice dobrog ukusa
Ako volite krempitu, ovu sa jagodama ćete da obožavate.
![krempita sa jagodama](/data/images/2024-05-28/89020_shutterstock-1949786731_f.jpg?timestamp=1716847200)
Potrebno je
Za koru:
- 5 žumanaca
- 1 jaje
- 7 kašika šećera
- 5 kašika ulja
- 1 šolja mleka
- 8 kašika brašna
- 1 prašak za pecivo
Za fil:
- 200 g šećera
- 3 pudinga od jagode
- 7 dl vode
- 500 g jagoda
- 5 belanaca
- 6 kašika šećera
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi umutite žumanca i jaje sa šećerom. Onda sipajte ulje i mleko, pa dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo, da se dobije kompaktna smesa. U kalup obložen pek papirom izlijte smesu pa ravnomerno rasporedite. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, dok se kora ne odvoji od ivica kalupa. Onda pustite da se prohladi. Jagode iseckajte na kockice pa sjedinite sa šećerom. Nalijte 5 dl vode pa promešajte. Kad provri, kuvajte još 15 minuta. Zasebno razmutite puding sa ostatkom vode pa dodajte u ključalu smesu. Kuvajte na umerenoj temperaturi, uz neprestano mešanje, sve dok se ne zgusne. Belanca umutite u čvrst sneg pa lagano dodajte šećer, uz mućenje, dok ne dobijete čvrst sneg. Onda taj sneg dodajte postepeno u vruć krem od jagoda, i lagano mešajte, dok ne dobijete kompaktnu smesu. Prohlađenu koru prelijte vrućim filom. Ostavite u frižideru da se stegne pa secite na kocke željene veličine. Bon appetit!
Možda vas zanima:
![francuska krempita](/data/images/2024-04-29/86272_francuska-krempita-1994292815_f.jpg)
FRANCUSKA KREMPITA Ako volite klasičnu, ovu ćete obožavati, mekana kao duša
Drugačija i preukusna, oduševićete i one koji ne vole slatko.
![bledska krempita](/data/images/2024-04-23/85290_shutterstock-1315437965_f.jpg)
BLEDSKA KREMPITA Kolač za sva vremena, Tito ga je obožavao, a originalni recept je tajna još od 1953
Ištvan Lukačević je 1953. godine, dok je radio u hotelu Park na Bledu, osmislio ovaj čuveni recept. Inspirisan Vojvodjanskom krempitom, zamenio je polovinu vanilinog krema sa jednakim slojem slatke mlečne pavlake.
![krempita](/data/images/2024-03-20/81408_shutterstock-142065730_f.jpg)
KREMPITA Neodoljivi kolač koji se topi u ustima, a miriše na nedelju
Kremast i lagan kolač vratiće vas u dane detinjstva.
![krempita](/data/images/2023-12-27/72166_banana-krempita-smanjena-44136442_f.jpg)
KREMPITA SA BANANAMA Kremasta fantazija kojoj voće daje posebnu čar
Napravite ovu drugačiju krempitu, bićete oduševljeni. Banane joj daju posebnu aromu. Toliko je dobra, da stavite odmah duplu meru.
![slatko od višanja](/data/images/2024-06-28/92360_slatko-od-visanja_f.jpg)
SLATKO OD VIŠANJA Po starom bakinom receptu, prste da poližete
Pravi se lako i uspeva svima, bilo da ga mažete samostalno na hleb ili dodate nekom desertu, nećete da pogrešiite.
![rafaelo kocke](/data/images/2024-06-27/92282_shutterstock-367770227_f.jpg)
RAFAELO KOCKE Letnji desert sa kokosom koji miriše na more, otopićete se od miline
Ako volite kokos, ovaj kolač ćete da obožavate.
![kolač sa trešnjama](/data/images/2024-06-27/92240_shutterstock-133006784_f.jpg)
BRZI KOLAČ SA TREŠNJAMA Sočni desert koji se ne odbija, za pravo zadovoljstvo
Sočan i ukusan, a mekan kao duša.
![damen kapric](/data/images/2024-06-26/92178_screenshot-148_f.png)
DAMEN KAPRIC Jeftin kolač skupog ukusa na kome su odrasle generacije, a sada skoro zaboravljen
Starinski kolač koje su sve mame i bake znale da prave, za sve prilike.
![kuglof sa karamelom](/data/images/2024-06-25/92070_shutterstock-1342140821_f.jpg)
KUGLOF SA KARAMELOM Desert za pamćenje koji se ne odbija, ukućani će stajati u redu za još
Fenomenalan desert nestaće sa stola odmah.
Komentari (0)