GRČKI SLATKIŠI POMERAJU GRANICE DOBROG UKUSA Uspeće svima, a smažu se u trenu

Ivana Pavlović

11:00

Slatki kutak 0

Portokalopita, Sokolatopita, Cureki ili Lukumades, otopićete se od miline.

solakotopita
Shutterstock

Portokalopita
Sastojci:
Za koru:

  • 400 g kora za pitu
  • 250 ml maslinovog ulja
  • 200 g šećera
  • 4 jaja
  • 250 ml jogurta
  • 2 narandže (sok i kora)
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 kašičica vanilin šećera

Za sirup:

  • 400 g šećera
  • 250 ml vode
  • 1 narandža (sok i kora)
  • 1 štapić cimeta

Priprema:
Isecite kore za pitu na tanke trake i ostavite da se suše dok ne postanu hrskave. U velikoj posudi pomešajte ulje i šećer. Dodajte jaja, jogurt, sok i koru narandže, prašak za pecivo i vanilin šećer. Dobro promešajte. Dodajte suve kore i mešajte dok se sve ne sjedini. Smesu sipajte u podmazan pleh i pecite na 180 stepeni oko 40-45 minuta, dok pita ne postane zlatno smeđa. U šerpi pomešajte šećer, vodu, sok i koru narandže i štapić cimeta. Kuvajte dok sirup ne postane gust. Vruću pitu prelijte toplim sirupom i ostavite da se potpuno ohladi pre serviranja.

Sokolatopita
Sastojci:

  • 200 g tamne čokolade (najmanje 70% kakaoa)
  • 200 g maslaca
  • 200 g šećera
  • 4 jaja
  • 100 g brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 kašičica vanilin šećera

Priprema:
Zagrejte rernu na 180°C.
Otopite čokoladu i maslac zajedno u šerpi na laganoj vatri, povremeno mešajući. U velikoj posudi pomešajte jaja i šećer dok ne dobijete svetlu i penušavu smesu. Dodajte otopljenu čokoladu i maslac, pa dobro promešajte. Dodajte brašno, prašak za pecivo i vanilin šećer, pa mešajte dok se sve dobro ne sjedini. Smesu sipajte u podmazan pleh i pecite oko 25-30 minuta, dok pita ne postane čvrsta na dodir. Ostavite pitu da se potpuno ohladi pre sečenja i serviranja.

Cureki
Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 200 ml toplog mleka
  • 100 g šećera
  • 2 jaja
  • 75 g maslaca, omekšalog
  • 10 g suvog kvasca
  • 1 kašičica cimeta
  • 1 kašičica vanilin šećera
  • kora jednog narandže
  • 1 jaje za premazivanje
  • bademi za posipanje (opciono)

Priprema:
U maloj posudi pomešajte toplo mleko, kvasac i 1 kašičicu šećera. Ostavite da odstoji 10 minuta dok se kvasac ne aktivira. U velikoj posudi pomešajte brašno, preostali šećer, mahlepi, vanilin šećer i narandžinu koru. Dodajte aktivirani kvasac, jaja i omekšali maslac. Mesite testo dok ne postane glatko i elastično. Pokrijte testo i ostavite da naraste na toplom mestu oko 1-2 sata, dok se ne udvostruči. Podelite testo na tri jednaka dela, oblikujte pletenicu i stavite je na pleh obložen papirom za pečenje. Ostavite da naraste još 30 minuta. Premažite pletenicu umućenim jajetom i pospite bademima. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 25-30 minuta, dok ne porumeni.

Lukumades
Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 1 pakovanje suvog kvasca (7 g)
  • 2 kašike šećera
  • 400 ml toplog mleka
  • 1 kašičica vanilin šećera
  • prstohvat soli
  • ulje za prženje
  • med za prelivanje
  • mleveni cimet za posipanje

Priprema:
U velikoj posudi pomešajte brašno, suvi kvasac, šećer, vanilin šećer i so. Postepeno dodajte toplo mleko i mešajte dok ne dobijete glatku smesu. Pokrijte posudu i ostavite da odstoji na toplom mestu oko 1 sat, dok se smesa ne udvostruči. U dubokom tiganju zagrejte ulje na srednjoj vatri.
Kašikom vadite smesu i pržite u vrućem ulju dok ne postanu zlatno smeđi sa svih strana. Vadite lukumades (krofne) šupljikavom kašikom i stavite na papirne ubruse da upiju višak ulja. Prelijte medom i pospite cimetom pre serviranja.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading