GRČKI SLATKIŠI POMERAJU GRANICE DOBROG UKUSA Uspeće svima, a smažu se u trenu
Portokalopita, Sokolatopita, Cureki ili Lukumades, otopićete se od miline.
Portokalopita
Sastojci:
Za koru:
- 400 g kora za pitu
- 250 ml maslinovog ulja
- 200 g šećera
- 4 jaja
- 250 ml jogurta
- 2 narandže (sok i kora)
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 kašičica vanilin šećera
Za sirup:
- 400 g šećera
- 250 ml vode
- 1 narandža (sok i kora)
- 1 štapić cimeta
Priprema:
Isecite kore za pitu na tanke trake i ostavite da se suše dok ne postanu hrskave. U velikoj posudi pomešajte ulje i šećer. Dodajte jaja, jogurt, sok i koru narandže, prašak za pecivo i vanilin šećer. Dobro promešajte. Dodajte suve kore i mešajte dok se sve ne sjedini. Smesu sipajte u podmazan pleh i pecite na 180 stepeni oko 40-45 minuta, dok pita ne postane zlatno smeđa. U šerpi pomešajte šećer, vodu, sok i koru narandže i štapić cimeta. Kuvajte dok sirup ne postane gust. Vruću pitu prelijte toplim sirupom i ostavite da se potpuno ohladi pre serviranja.
Sokolatopita
Sastojci:
- 200 g tamne čokolade (najmanje 70% kakaoa)
- 200 g maslaca
- 200 g šećera
- 4 jaja
- 100 g brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 kašičica vanilin šećera
Priprema:
Zagrejte rernu na 180°C.
Otopite čokoladu i maslac zajedno u šerpi na laganoj vatri, povremeno mešajući. U velikoj posudi pomešajte jaja i šećer dok ne dobijete svetlu i penušavu smesu. Dodajte otopljenu čokoladu i maslac, pa dobro promešajte. Dodajte brašno, prašak za pecivo i vanilin šećer, pa mešajte dok se sve dobro ne sjedini. Smesu sipajte u podmazan pleh i pecite oko 25-30 minuta, dok pita ne postane čvrsta na dodir. Ostavite pitu da se potpuno ohladi pre sečenja i serviranja.
Cureki
Sastojci:
- 500 g brašna
- 200 ml toplog mleka
- 100 g šećera
- 2 jaja
- 75 g maslaca, omekšalog
- 10 g suvog kvasca
- 1 kašičica cimeta
- 1 kašičica vanilin šećera
- kora jednog narandže
- 1 jaje za premazivanje
- bademi za posipanje (opciono)
Priprema:
U maloj posudi pomešajte toplo mleko, kvasac i 1 kašičicu šećera. Ostavite da odstoji 10 minuta dok se kvasac ne aktivira. U velikoj posudi pomešajte brašno, preostali šećer, mahlepi, vanilin šećer i narandžinu koru. Dodajte aktivirani kvasac, jaja i omekšali maslac. Mesite testo dok ne postane glatko i elastično. Pokrijte testo i ostavite da naraste na toplom mestu oko 1-2 sata, dok se ne udvostruči. Podelite testo na tri jednaka dela, oblikujte pletenicu i stavite je na pleh obložen papirom za pečenje. Ostavite da naraste još 30 minuta. Premažite pletenicu umućenim jajetom i pospite bademima. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 25-30 minuta, dok ne porumeni.
Lukumades
Sastojci:
- 500 g brašna
- 1 pakovanje suvog kvasca (7 g)
- 2 kašike šećera
- 400 ml toplog mleka
- 1 kašičica vanilin šećera
- prstohvat soli
- ulje za prženje
- med za prelivanje
- mleveni cimet za posipanje
Priprema:
U velikoj posudi pomešajte brašno, suvi kvasac, šećer, vanilin šećer i so. Postepeno dodajte toplo mleko i mešajte dok ne dobijete glatku smesu. Pokrijte posudu i ostavite da odstoji na toplom mestu oko 1 sat, dok se smesa ne udvostruči. U dubokom tiganju zagrejte ulje na srednjoj vatri.
Kašikom vadite smesu i pržite u vrućem ulju dok ne postanu zlatno smeđi sa svih strana. Vadite lukumades (krofne) šupljikavom kašikom i stavite na papirne ubruse da upiju višak ulja. Prelijte medom i pospite cimetom pre serviranja.
Možda vas zanima:
NAJBOLJA SLANA ZIMNICA Od turšije do salate od paprike, prste da poližete
Zdrava i ukusna, dodaće šmek svakom jelu.
NAJLEPŠE POSLASTICE SA JAGODAMA Pomeraju granice dobrog ukusa, a ulepšaće svaku trpezu
Čizkejk iz tepsije, mekani kolač ili obrnuta poslastica, nećete da pogrešite šta god da odaberete.
NAJLEPŠA GURMANSKA JELA ZA GOSPOJINSKI POST Predlozi za ručak koji će vas držati sitim, a svaki zalogaj je raj za nepca
Ako postite Gospojinski post koji je počeo 14. avgusta i trajaće do 28. avgusta, ova jela ćete obožavati.
SLADOLED SA KAFOM Fenomenalni desert sa ukusom omiljenog napitka, pravićete stalno
Savršen spoj kafe i deserta, za ljubitelje slatkog i one izbirljive.
PITA SA JABUKAMA Pravi se od 5 sastojaka, a ukusa kao da ste se trudili satima
Brza pita jednostavne pripreme oduševiće sve sladokusce.
TIRAMISU KUGLICE Mekane kao oblak, a savršeno se slažu sa šoljicom kafe, za sve prilike
Slatki zalogajčići nestaće sa stola odmah, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
BOEM KOCKE Kolač u savršenom spoju sa orasima, a svi će vam tražiti dodatak
Fenomenalni desert nestaće sa stola čim se postavi, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
ROLAT SA MAKOM Očaravajući desert mekan kao duša, poći će vam voda na usta
Služite samostalno ili pospite šećerom u prahu.
ČOKOLADNI KOLAČ SA KOKOSOM Gotov očas posla, nema jaja, a ne treba da palite mikser
Uspeva svima, a oduševiće sve sladokusce.
Komentari (0)