SUFLE Očaravajući francuski desert koji je osmislio kuvar ljubavnice Luja XV, a topi se u ustima
Naziv souffle potiče od francuske reči souffler koja znači duvati, naduvati.
Sufle je osmislio francuski kuvar Vinsent de la Šapel, i to ranih 1700-ih godina, koji je između ostalog spremao hranu i za gospođu de Pompadur, ljubavnicu Luja XV. 100 godina kasnije recept je doradio Antoan Bulvilije i objavio u kuvaru „Umetnost kuvanja“ iz 1814. godine.
Potrebno je
- 1 kašika putera
- 1 kašika brašna
- 1/2 šolje mleka (hladno)
- 100 g tamne čokolade (75% kakao)
- prstohvat soli
- 1/2 kašičice ekstrakta vanile
- 1 žumance
- 2 belanceta
- 3 kašike šećera
- kakao
Priprema:
Rernu zagrejte na 200 stepeni. Puterom premažite posudice, pa ih pospite šećerom. Puter istopite u šerpi, dodajte brašno, i pržite minut, uz neprestano mešanje. Pazite da ne zagori. Sipajte hladno mleko pa mešajte dok se smesa malo ne zgusne. Skinite sa šporeta i sipajte čokoladu, pa mešajte dok se ne otopi. Dodajte so, vanilu i pomešajte, pa ostavite par minuta da se prohladi, pa dodajte žumance i sjedinite. Umutite belanca u posudi, dodajte postepeno šećer i mutite dok ne dobijete čvrst šne. Lagano dodajte belanca i umešajte. Preručite smesu u posude. Poređajte u pleh. Pecite oko 12 do 15 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Pospite sufle kakaom. Bon appetit!
Možda vas zanima:
SUFLE Klasik francuske kuhinje koji je osmislio kuvar ljubavnice Luja XV, a mekan kao duša
Desert koji se topi u ustima, a pravi se brzo i lako.
ČOKOLADNE AMERIČKE PALAČINKE Još slađe od klasičnih, a tope se u ustima, ovakve do sada niste jeli
Ako volite američke palačinke, njihovu ćokoladnu varijantu ćete obožavati.
NAJLEPŠI JESENJI DESERT Knedle sa jabukama i cimetom, mekane kao duša, a mirišu na ljubav
Kao izmišljene za jesen, a ukućani će stajati u redu za još.
MAFINI SA BANANAMA Sočni zalogajčići uspevaju svima, a popravljaju dan u trenu
Aromatični kolačići idealni za obične dane kada vam se jede slatko, ali i slavsku trpezu.
REFORMA TORTA Kraljica među srpskim poslasticama u neodoljivom spoju sa orasima
Fenomenalna čokoladna torta, za sve prilike.
ČOKOLADNE AMERIČKE PALAČINKE Još slađe od klasičnih, a tope se u ustima, ovakve do sada niste jeli
Ako volite američke palačinke, njihovu ćokoladnu varijantu ćete obožavati.
ČOKO MOKO TORTA Aromatična nepečena poslastica od koje će vam poći voda na usta
Fenomenalna poslastica pravi se brzo i lako, a nema ko će ostati na jednom parčetu.
NEMOJTE DA BACATE PRESLANO JELO Dodajte ove namirnice i višak soli će odmah nestati
Nema potrebe da bacate slano jelo, dovoljno je samo da dodate jednu od ove 2 namirnice, i problem rešen.
MAFINI SA BANANAMA Sočni zalogajčići uspevaju svima, a popravljaju dan u trenu
Aromatični kolačići idealni za obične dane kada vam se jede slatko, ali i slavsku trpezu.
Komentari (0)