PROFITEROLE Francuske princes krofne koje se tope u ustima, za gurmane i one izbirljive
Fenomanalan desert za sve prilike koji pomera granice dobrog ukusa.
Potrebno je
Za testo:
- 100 g neslanog putera
- 1 šolja vode
- 1 šolja brašna
- 4 jajeta
- prstohvat soli
Za fil:
- 4 žumanca
- 100 g šećera
- 3,5 kašike kukuruznog brašna
- 450 ml mleka
- 1 kašičica ekstrakta vanile
Za čokoladni preliv:
- 250 g čokolade
- 200 ml slatke pavlake
Priprema:
U šerpi zagrejte puter dok se ne otopi, pa nalijte vodu i ostavite da proključa. Umešajte brašno i so, pa snažno mešajte dok ne dobijete testo. Skinite sa ringle i ostavite 10 minuta da se prohladi. U testo postepeno dodajte jedno po jedno jaje pa sjedinite mikserom. U pleh obložen papirom za pečenje špricem sipajte testo. Napravite razmak između loptica, pa pecite oko 15 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Zasebno umutite žumanca sa šećerom, pa dodajte brašno. Mikserom dobro sjedinite smesu, pa sipajte 200 ml mleka i vanilu. Prpmešajte dobro. Zagrejte preostalo mleko pa pre vrenja dodajte smesu sa jajima. Kuvajte uz neprestano mešanje, sve dok se ne zgusne. Prebacite u posudu i prekrijte providnom folijom. Pustite da se prohladi. Zatim fil mikserom dobro umutite. U špric za kolače utisnite fil pa njime punite loptice od testa. Čokoladu otopite sa slatkom pavlakom. Prelijte profiterole pripremljenim prelivom.
Možda vas zanima:
PROFITEROLE Slične kao princes krofne a opet posebne, sa sočnim filom i vazdušastim testom
Neodoljive krofnice sa čokoladnim prelivom raspametiće i one izbirljive.
PROFITEROLE Slane sa ruskom salatom ili slatke sa kremom, na vama je da izaberete
Sam naziv „profiterole“ upotrebljen prvi put je upotrebljen 1604. Najčešće se prave sa ruskom salatom u slanoj varijanti, odnosno kremom od vanile u slatkoj, pa se posipaju šećerom u prahu, tj. čokoladnim prelivom. Podsećaju na naše princes krofne, a mogu da se prave i kao duguljaste, pa da dobijete eklere.
PRINCES KROFNE Mekane kao duša i sočne, baš kao one iz bakine kuhinje
Mekane i ukusne, za sve prilike.
DOMAĆE PRINCES KROFNE Baka Ivanka nam je dala najbolji recept, ovako kremaste i mekane do sada niste jeli
Pogodne za obične dane kada vam se jede nešto slatko, ali i svečanu trpezu.
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
Komentari (0)