PROFITEROLE Francuske princes krofne koje se tope u ustima, za gurmane i one izbirljive

Ivana Pavlović

13:00

Slatki kutak 0

Fenomanalan desert za sve prilike koji pomera granice dobrog ukusa.

profiterole
Shutterstock

Potrebno je
Za testo: 

  • 100 g neslanog putera
  • 1 šolja vode
  • 1 šolja brašna
  • 4 jajeta
  • prstohvat soli

Za fil: 

  • 4 žumanca 
  • 100 g šećera
  • 3,5 kašike kukuruznog brašna
  • 450 ml mleka
  • 1 kašičica ekstrakta vanile

Za čokoladni preliv:

  • 250 g čokolade 
  • 200 ml slatke pavlake 

Priprema:

U šerpi zagrejte puter dok se ne otopi, pa nalijte vodu i ostavite da proključa. Umešajte brašno i so, pa snažno mešajte dok ne dobijete testo. Skinite sa ringle i ostavite 10 minuta da se prohladi. U testo postepeno dodajte jedno po jedno jaje pa sjedinite mikserom. U pleh obložen papirom za pečenje špricem sipajte testo. Napravite razmak između loptica, pa pecite oko 15 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Zasebno umutite žumanca sa šećerom, pa dodajte brašno. Mikserom dobro sjedinite smesu, pa sipajte 200 ml mleka i vanilu. Prpmešajte dobro. Zagrejte preostalo mleko pa pre vrenja dodajte smesu sa jajima. Kuvajte uz neprestano mešanje, sve dok se ne zgusne. Prebacite u posudu i prekrijte providnom folijom. Pustite da se prohladi. Zatim fil mikserom dobro umutite. U špric za kolače utisnite fil pa njime punite loptice od testa. Čokoladu otopite sa slatkom pavlakom. Prelijte profiterole pripremljenim prelivom.

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading