PROFITEROLE Francuske princes krofne koje se tope u ustima, za gurmane i one izbirljive
Fenomanalan desert za sve prilike koji pomera granice dobrog ukusa.
Potrebno je
Za testo:
- 100 g neslanog putera
- 1 šolja vode
- 1 šolja brašna
- 4 jajeta
- prstohvat soli
Za fil:
- 4 žumanca
- 100 g šećera
- 3,5 kašike kukuruznog brašna
- 450 ml mleka
- 1 kašičica ekstrakta vanile
Za čokoladni preliv:
- 250 g čokolade
- 200 ml slatke pavlake
Priprema:
U šerpi zagrejte puter dok se ne otopi, pa nalijte vodu i ostavite da proključa. Umešajte brašno i so, pa snažno mešajte dok ne dobijete testo. Skinite sa ringle i ostavite 10 minuta da se prohladi. U testo postepeno dodajte jedno po jedno jaje pa sjedinite mikserom. U pleh obložen papirom za pečenje špricem sipajte testo. Napravite razmak između loptica, pa pecite oko 15 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Zasebno umutite žumanca sa šećerom, pa dodajte brašno. Mikserom dobro sjedinite smesu, pa sipajte 200 ml mleka i vanilu. Prpmešajte dobro. Zagrejte preostalo mleko pa pre vrenja dodajte smesu sa jajima. Kuvajte uz neprestano mešanje, sve dok se ne zgusne. Prebacite u posudu i prekrijte providnom folijom. Pustite da se prohladi. Zatim fil mikserom dobro umutite. U špric za kolače utisnite fil pa njime punite loptice od testa. Čokoladu otopite sa slatkom pavlakom. Prelijte profiterole pripremljenim prelivom.
Možda vas zanima:
PRINCES KROFNE ZA PRAVO UŽIVANJE Po receptu pevačice Goce Božinovske
Goca Božinovska, folk pevačica čije se pesme pevaju decenijama unazad, prvi album izdala je 1984. godine. Ponosna majka troje dece, koje ima iz dva braka, obožava da obraduje svoje najmilije nekim od specijaliteta iz sopstvene kuhinje. Ove princes krofne kažu da niko ne odbija, jer su vazdušaste i mekane kao duša.
LIMUN BRAUNI SOČNIJI OD KLASIČNOG Gotov za 20 minuta, od sastojaka koje već imate
Ako volite klasičan brauni, ovaj sa limunom ćete obožavati.
PASTEL DE NATA Očaravajući portugalski desert ukusa koji ćete pamtiti, a drugačiji od svega što ste jeli
Portugalsko slatko pecivo punjeno kremom od žumanaca oduševiće i one koji ne vole slatko.
ŠNENOKLE PO BAKINOM RECEPTU Starinski slatkiš koji budi nostalgiju, a vazdušast i kremast
Fenomenalan desert, za sve svečane prilike i obične dane, kada vam se jede nešto slatko.
LIMUN BRAUNI SOČNIJI OD KLASIČNOG Gotov za 20 minuta, od sastojaka koje već imate
Ako volite klasičan brauni, ovaj sa limunom ćete obožavati.
KUGLICE OD JABUKA Sočni kolačići kojima orasi daju poseban šmek, za dane kada nemate vremena
Brzi desert kada vam se jede nešto slatko, a nemate vremena za pripremu.
TIRAMISU KUGLICE Najlepši sitni kolači sa kafom, ukrasiće svaku slavsku trpezu
Ako volite tiramisu, ove kuglice ćete obožavati.
ŠTRUDLA SA ŠLJIVAMA Mirisna poslastica koja budi sva čula, a ukrasiće svaku svečanu trpezu
Ako volite klasičnu štrudlu, ovu sa šljivama ćete obožavati.
BAKA LJILJIN KOLAČ OD ŠLJIVA BOLJI OD KLASIČNOG Sočan i sladak, ukusa koji priča priče
Ako volite voćne kolače, ovaj sa šljivama ćete obožavati.
Komentari (0)