MIRINA PITA SA ZATAROM DONOSI DUH ORIJENTA Potpuno drugačija od svega što ste jeli, nema joj ravne

Ivana Pavlović

09:00

U sosu sa 0

Napravite ovu drugačiju pitu po receptu Miroslave Nenadović iz Beograda

pita sa zatarom
Shutterstock
pita sa zatarom Privatna arhiva
 

Piše: Ivana Pavlović

 

Spoj harmonika pite i aromatičnog začina nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Sir dodaje na sočnosti, a nema ko vam neće tražiti dodatno parče. Recept je sa nama podelila Miroslava Nenadović, autorka Instagram profila „top recepti“ i „lifestyle zdravlje“. Pored osnovnog posla u IT firmi, obožava da priprema zdrava jela, koja promoviše i na mrežama, ali i nesebično deli najlepše recepte drugih fud blogerki. 

Gde i kada ste prvi put čuli za ovaj recept? 
Recept sam dobila od prijateljice koja živi u Dubaiju. Oni često spremaju neke slaniše u kombinaciji sa zatarom i sirom. Kupila sam zatar (za’atar) kada sam bila u Dubaiju ove godine i rešila da i ja spremim nešto sa tim. Oni spremaju malo drugačiju pitu, ali ja sam se odlučila za harmonika pitu jer je vrlo popularna kod nas. 

Kakav ukus ima ova orijentalna pita?
Ova pita ima neobičan orijentalni ukus, uz dominaciju sira, i kada je probate poješćete odmah polovinu jer je preukusna. Slična je piti sa spanaćem možda, svakako ima neobičan ukus i treba je probati. 

Da li ste nekada pravili ovu pitu sa drugim sastojcima i koliko se razlikovao ukus? 
Pitu sam pravila klasičnu sa sirom i sa sirom i spanaćem. Pravila sam i slatku pitu sa malinama i vanilom. Ukus je bio osvežavajući jer su voće i vanila idealan spoj. Mada sam ja ljubitelj slanih jela pre nego slatkih. Pita sa sirom i spanaćem je slična piti sa zatarom. 

Da li je moguće napraviti posnu varijantu ove pite?
Moguće je napraviti posnu varijantu tako što ćete koristiti biljni sir, vegansku pavlaku za kuvanje, biljnu mocarelu, krem od indijskog oraha kao zamenu. Postoji i zamena za jaja u prahu. 
Koje je bilo prvo jelo koje ste napravili kao početnik? 
Prvo jelo je bila pasta sa tunom i ispalo je jako lepo, a što se slatkiša tiče, prva torta je bila po receptu jeden poznate fud blogerke i ispala je prema rečima prijatelja fenomenalno, mada ja uvek mislim da to može svaki put bolje. 

Koje jelo je od svih koja ste pravili bilo najzahtevnije i zašto?
Pokušala sam da spremim američke palačinke više puta i nikada mi ne ispadnu kako treba. čak sam i tiganj promenila. Ili se prepeku ili se zalepe ili ostanu polužive. 

Da morate da izaberete samo jednu poslasticu od svega što ste pravili, koju biste izabrali kao najposebniju?
Najviše volim da spremam čoko-lešnik tart. Podloga od keksa i lešnika, zatim sloj mlečne čokolade i slatke pavlake. Ja sam neko ko više voli modernije recepte koji se brzo i lako pripremaju. Najveći mi je izazov kada spremam torte koje se peku.

Koju poslasticu biste predložili početnicima u kuhinji, da se jednostavno pravi, a uspeva svima?
Keks tortu, jer sa njom nema greške i uvek se brzo i jednostavno priprema. Može da se kombinuje sa raznim sastojcima i nikada neće biti nekog većeg promašaja ili greške. 


Sastojci:

  • 1 pakovanje speltinih kora
  • maslinovo ulje 
  • 2 jaja
  • 2 pavlake bez laktoze
  • 250 ml jogurta bez laktoze
  • oko 100g rendane mocarele
  • 3 kriške sira bez laktoze
  • zatar začin
  • himalajska so

Priprema:

Svaku koru presavijte napola. U jednoj posudi umutite 2 jaja sa jogurtom, himalajskom solju i malo maslinovog ulja. U drugoj posudi pomešajte sir, pavlaku i zatar. Zatar prethodno pomešajte sa maslinovim uljem kako bi se dobila tečna smesa. Premažite svaku koru smesom od sira, pavlake i zatara, zatim je presavijte kao harmoniku. Ređajte tako pripremljene kore u kalup za pečenje. Preko svih kora na kraju prelijte tečnu smesu od jogurta i jaja, dodajte na kraju prstohvat zatara i pospite rendanom mocarelom. Pecite na 200 stepeni oko 30 minuta ili dok pita ne dobije zlatnožutu boju. Poslužite vruću uz jogurt.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading