POSNE LAZANJE Neverovatno zasitne, cela porodica će uživati u njihovom slasnom ukusu

Ana Klikovac

14:03

U sosu sa 0

Ukusan obrok koji je prilagođen za period posta...

lazanje
Shutterstock

Lazanje sa pečurkama su obrok za celu porodicu i prilagođene periodu posta.
 

Sastojci:

  • 15 listova posne testenine za lazanje
     
  • 8 čenova belog luka, vrlo sitno naseckanih
     
  • 400 g šampinjona
     
  • 2 kašičice sušenog origana
     
  • 2 praziluka, sitno iseckana
     
  • 1 manji crveni luk
     
  • 60 g brašna
     
  • 800 ml sojinog mleka
     
  • ½ kašičice muskatnog oraščića
     
  • 450 g posnog biljnog sira
     
  • 240 g posnog biljnog parmezana
     
  • so i mleveni crni biber po ukusu
     

Priprema:

Za ove lazanje prodinstajte pečurke sa malo vode, belim lukom i origanom. Začinite solju i biberom. Na niskoj vatri sve dinstajte dok pečurke ne počnu da rumene i puštaju sok. Umešajte praziluk i dinstajte još par minuta. Posolite i dodajte još bibera, po potrebi. Ostavite na stranu.

Napravite posni bešamel sos tako što ćete u tiganju da prodinstate sa malo vode beli i crveni luk. Dodajte so i biber i dinstajte luk na srednjoj vatri dok ne postane mekan i providan. Dodajte brašno u tiganj, dobro promešajte i nastavite da pržite. Sipajte sojino mleko i dobro promešajte.

Dodajte muskatni orah u mleko. Pustite da sos proključa na srednjoj vatri. Nastavite sa kuvanjem i isključite šporet kada je sos dovoljno gust da prekrije poleđinu kašike. Po potrebi začinite sa još soli i bibera i isključite vatru.

Zagrejte rernu na 180 stepeni C. Stavite jednu četvrtinu bešamel sosa u vatrostalnu posudu za lazanje, ravnomerno ga rasporedite. Položite pet komada testenine preko bešamela. Sipajte četvrtinu bešamel sosa preko testenine, a zatim trećinu mešavine pečuraka. Preko pečuraka pospite po trećinu biljnog parmezana i biljnog sira. Ponovite postupak dok ne istrošite sav materijal.

Pokrijte posudu aluminijumskom folijom i pecite 45 minuta. Skinite foliju i nastavite da pečete još 15 minuta. Ostavite lazanje da odstoje 10 minuta pre rezanja. Uživajte. 

 

 

Bonus video:

 

 

 

Možda vas zanima:

Tagovi:

Komentari (0)

Loading