MARIJINA ČOKO MOKO TORTA SAVRŠENA ZA DEČIJE ROĐENDANA Uzećete parče više koliko je ukusna
Napravite ovu neodoljivu poslasticu po receptu Marije Milošković iz Ćićevca.


Možda vas zanima:

MARKIZA Nepečena poslastica očaravajućeg ukusa za sve svečane prilike
Lagana i ukusna, gosti će biti oduševljeni.

POLICAJKA Izdašna poslastica puna čokolade i oraha, recept koji bi trebalo da zapišete
Savršena za svečanu i slavsku trpezu.

TORTA OD BATATA I CRNE ČOKOLADE Viralni recept koji je oduševio brojne domaćice
Fenomenalna poslastica jednostavne pripreme.

ČUVENA LINCER TORTA Recept iz 1653 godine koji domaćice međusobno dele
Čuvena austrijska poslastica neobičnog izgleda nikoga neće ostaviti ravnodušnim.
Pravi se brzo i lako, a svi je vole. Ovim rečima bi mogla da se opiše savršena čoko-moko torta, koja osvaja na prvi zalogaj. Recept je sa nama podelila Marija Milošković, autorka profila milošković marija, majka Sare i Nikole. Diplomirani ekonomista a zaposlena kao knjigovođa, obožava da se posveti kuvanju i pripremi ukusnih đakonija. Deca i porodica su joj najveća podrška, ali i najveći kritičari za svako jelo. Sa njom smo porazgovarali o receptu za ovu fenomenalnu poslasticu, kao i o tajni najboljeg fila.
Gde i kada ste prvi put čuli za ovaj recept i kako ste se odlučili da ga napravite?
- Prvi put sam čoko-moko tortu probala kod jedne prijateljice na rođendanu. Dopala mi se na prvi zalogaj i sada je stalno pripremam.
Kada bi vas neko pitao ko nije probao ovu tortu da mu rečima opišete ukus, kako biste ga opisali?
- Mislim da nema onoga ko nije probao ovu tortu. Brza je i laka za pripremu, osvežavajuća, sočna, kremasta i bez kuvanja fila.
Odajte nam tajnu savršenog fila?
- Lagano mešanje svih sastojaka. Uvek sastojke sjedinim drvenom varjačom.
Da li koristite sastojke sobne temperature ili direktno iz frižidera?
- Kod pripreme fila koristim sastojke iz frižidera dok je za pripremu kora potrebno da svi sastojci budu na sobnoj temperaturi.
Šta da radimo ako kora pukne prilikom pečenja?
- Ne brinite, može se iskoristiti. Lagano je prebacite, prelijte čokoladnim mlekom i premažite filom. Prilikom sečenja torte to niko neće primetiti.
U kojim prilikama biste poslužili ovu tortu?
- Ova torta je idealna u svakoj prilici. Deca je obožavaju i uvek je prvi izbor moje dece za rođendan. Odlična je kao letnja poslastica.
Koje je najbolje jelo koje ste probali od svih?
- Najbolje jelo koje sam probala jesu svinjski medaljoni u sosu od paradajza i pečenih paprika.
Šta vam nije uspelo, pa ste sastojke morali da bacite?
- Jelo koje mi nije uspelo jesu kroketi jer nikako nisam mogla da napravim dobru smesu. Deo sam pržila, a ostatak bacila.
Da treba da napravite večeru za važne goste, koje predjelo, glavno jelo i desert biste im spremili?
- Kada bih pripremala večeru za važne goste, predjelo bi bilo suhomesnati proizvodi, sušeno domaće meso, proja, čvarci, ajvar, slani rolati. Glavno jelo bile bi krmenadle sa kačkavaljem i slaninom u bešamel sosu. Desert bi bio čizkejk sa višnjom.
Sastojci:
Za kore:
- 3 jaja
- 3 kašike šećera
- 3 kašike vrele vode
- 3 kašike brašna
- 1 kašika ulja
- 2 kašike oraha
- 1 kašika zaslađenog kakao napitka
- pola kašike kakaoa
- 1/3 praška za pecivo
Za fil:
- 250 g mlevenog keksa
- 175 g prah-šećera
- 4 kašike umućenog šlaga
- 550 g kisele pavlake
- 500 g šlaga
Priprema:
Tri jajeta umutite, najpre belanca sa 3 kašike šećera, pa dodajte žumanca, 3 kašike vrele vode, 3 kašike brašna, 1,5 kašiku kakaoa, 1/3 kesice praška za pecivo. Dodajte lagano 2 kašike mlevenih oraha.
Pleh obložite folijom, premažite uljem i pospite brašnom. Zatim izlijte smesu i pecite 12 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Čačkalicom proverite da li su pečene. Ispecite dve iste kore pa ih podelite na 4 dela da dobijete 4 kore. Prelijte ih sa čokoladnim mlekom. Fil varjačom sjedinite pa dodajte 5 kašika umućenog šlaga.
500 g šlaga umutite sa 600 ml vode. Filujte redosledom: kora - keks fil – šlag – kora - keks fil – šlag – kora - keks fil -šlag.

ANDRIJANINA BRZA KEKS TORTA Nepečena poslastica nestaće sa stola odmah
Napravite ovu neodoljivu poslasticu po receptu Andrijane Vujović iz Beograda

PICA OD KROMPIRA JOŠ BOLJA OD KLASIČNE Super izbor za lepo druženje sa prijateljima
Sočna i drugačija, nemoguće joj je odoleti.

DOMAĆI MAJONEZ Zdraviji i ukusniji od onog kupovnog, a treba vam samo pola minuta
Dodaće na ukusu svakom jelu.

BEŠAMEL SOS Super ide uz meso i povrće i daje šmek svakom jelu
Dodajte uz ćufte i uživajte u ukusnom jelu.

SANDRINA TORTA BELI ANĐEO SAVRŠENA ZA USKRS Kremasta i svečana, nema ko će ostati na samo jednom parčetu
Napravite ovu kremastu poslasticu po receptu Sandre Bojović iz Mladenovca
Komentari (0)