MARIJINA ČOKO MOKO TORTA SAVRŠENA ZA DEČIJE ROĐENDANA Uzećete parče više koliko je ukusna

Ivana Pavlović

09:00

U sosu sa 0

Napravite ovu neodoljivu poslasticu po receptu Marije Milošković iz Ćićevca.

čoko moko torta
Privatna arhiva
čoko moko torta Privatna arhiva
 

Pravi se brzo i lako, a svi je vole. Ovim rečima bi mogla da se opiše savršena čoko-moko torta, koja osvaja na prvi zalogaj. Recept je sa nama podelila Marija Milošković, autorka profila milošković marija, majka Sare i Nikole. Diplomirani ekonomista a zaposlena kao knjigovođa, obožava da se posveti kuvanju i pripremi ukusnih đakonija. Deca i porodica su joj najveća podrška, ali i najveći kritičari za svako jelo. Sa njom smo porazgovarali o receptu za ovu fenomenalnu poslasticu, kao i o tajni najboljeg fila. 

Gde i kada ste prvi put čuli za ovaj recept i kako ste se odlučili da ga napravite?
- Prvi put sam čoko-moko tortu probala kod jedne prijateljice na rođendanu. Dopala mi se na prvi zalogaj i sada je stalno pripremam. 

Kada bi vas neko pitao ko nije probao ovu tortu da mu rečima opišete ukus, kako biste ga opisali?
- Mislim da nema onoga ko nije probao ovu tortu. Brza je i laka za pripremu, osvežavajuća, sočna, kremasta i bez kuvanja fila.

Odajte nam tajnu savršenog fila?
- Lagano mešanje svih sastojaka. Uvek sastojke sjedinim drvenom varjačom.

Da li koristite sastojke sobne temperature ili direktno iz frižidera?
- Kod pripreme fila koristim sastojke iz frižidera dok je za pripremu kora potrebno da svi sastojci budu na sobnoj temperaturi.

Šta da radimo ako kora pukne prilikom pečenja?
- Ne brinite, može se iskoristiti. Lagano je prebacite, prelijte čokoladnim mlekom i premažite filom. Prilikom sečenja torte to niko neće primetiti.

U kojim prilikama biste poslužili ovu tortu?
- Ova torta je idealna u svakoj prilici. Deca je obožavaju i uvek je prvi izbor moje dece za rođendan. Odlična je kao letnja poslastica.

Koje je najbolje jelo koje ste probali od svih?
- Najbolje jelo koje sam probala jesu svinjski medaljoni u sosu od paradajza i pečenih paprika.

Šta vam nije uspelo, pa ste sastojke morali da bacite?
- Jelo koje mi nije uspelo jesu kroketi jer nikako nisam mogla da napravim dobru smesu. Deo sam pržila, a ostatak bacila.

Da treba da napravite večeru za važne goste, koje predjelo, glavno jelo i desert biste im spremili?
- Kada bih pripremala večeru za važne goste, predjelo bi bilo suhomesnati proizvodi, sušeno domaće meso, proja, čvarci, ajvar, slani rolati. Glavno jelo bile bi krmenadle sa kačkavaljem i slaninom u bešamel sosu. Desert bi bio čizkejk sa višnjom.

Sastojci:
Za kore: 

  • 3 jaja
  • 3 kašike šećera
  • 3 kašike vrele vode
  •  3 kašike brašna
  • 1 kašika ulja
  •  2 kašike oraha
  •  1 kašika zaslađenog kakao napitka
  •  pola kašike kakaoa
  •  1/3 praška za pecivo

Za fil: 

  • 250 g mlevenog keksa
  • 175 g prah-šećera
  • 4 kašike umućenog šlaga
  • 550 g kisele pavlake
  • 500 g šlaga

Priprema:
Tri jajeta umutite, najpre belanca sa 3 kašike šećera, pa dodajte žumanca, 3 kašike vrele vode, 3 kašike brašna, 1,5 kašiku kakaoa, 1/3 kesice praška za pecivo. Dodajte lagano 2 kašike mlevenih oraha.
Pleh obložite folijom, premažite uljem i pospite brašnom. Zatim izlijte smesu i pecite 12 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Čačkalicom proverite da li su pečene. Ispecite dve iste kore pa ih podelite na 4 dela da dobijete 4 kore. Prelijte ih sa čokoladnim mlekom. Fil varjačom sjedinite pa dodajte 5 kašika umućenog šlaga.
500 g šlaga umutite sa 600 ml vode. Filujte redosledom: kora - keks fil – šlag – kora - keks fil – šlag – kora - keks fil -šlag.

@moja.trpeza Hrskavi štapići Sastojci: 300 g brašna T-400 250 g kukuruznog brašna 1 jaje 250 ml mleka 20 g kvasca 2 kašike ulja So, šećer Susam, lan (za posipanje) Priprema: Umutiti jaje, kvasac i mleko, pa ostaviti 10 minuta da nadođe. Dodati oba brašna, so, šećer i ulje, pa zamesiti glatko testo. Ostaviti 30 minuta da naraste. Premesiti, oblikovati loptice i ostaviti još 10 minuta. Svaku lopticu razvaljati i uplesti u pletenicu. Ređati na pleh, posuti susamom i lanom, pa peći 15 minuta na 200°C. Poslužiti tople i uživati u hrskavim štapićima! #trpeza #mojatrpeza #fyp #foryou #foryoupage #fyf #foryou #foryoupage #fyf ♬ оригинальный звук - ꧁𝕊𝕠𝕦𝕝꧂

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading