BAKA KAJINA MARENG PITA BUDI NOSTALGIJU Letnja poslastica sa limunom rashladiće vas u trenu
Napravite ovu sočnu poslasticu s limunom po receptu Katice Vujanović iz Novog Sada


Piše: Ivana Pavlović
Ako i vi verujete da nas miris i ukus mogu vratiti gde god poželimo, a priznajete samo ono jela „koja imaju dušu“ onda je mareng pita prava poslastica za vas. Kremasta i sočna, u savršenom kiselkasto-slatkom spoju, polizaćete tanjir koliko je ukusna. Recept nam je dala Katica Vujanović iz Novog Sada, mama, baka i autorka profila „baka kajina kuhinja“. Nekadašnja balerina obožava da kuva po starim receptima iz mamine i bakine sveske gde nema grama ni miligrama, ali ima puno ljubavi i mirisa detinjstva u svakom napisanom jelu. Troje dece i četvoro unučadi su joj najveća inspiracija u svemu što radi, ali i glavni degustatori onoga što napravi.
Gde i kada ste prvi put čuli za ovaj recept i kako ste se odlučili da ga napravite?
Godinama sam tragala za kolačem iz detinjstva. Znala sam da ima limun, da je kremast, da se na vrhu zlatno presijava, ali nisam imala ime. Kad sam konačno među starim sveskama bake i mame pronašla zapis sa šamom od belanaca i nazivom „Mareng pita“ - znala sam da je to ona. Kolač mog detinjstva. Onaj limun iz tetkine bašte na terasi, što je stigao s Krfa, dobio je svoje mesto i u receptu.
Da li koristite sastojke sobne temperature ili iz frižidera?
Zavisi šta se sprema, ali za ovu pitu - kao i za većinu kolača - volim da sastojci budu sobne temperature. Tako se sve lakše povezuje, testo bude nežnije, a krem glatkiji. I da ne zaboravim - i bakino strpljenje mora da bude sobne temperature. Nikako iz frižidera!
Da li može da se koristi margarin umesto putera?
Može, ali neće pevati isto. Mareng pita je priča u slojevima, i baš joj treba onaj fini, bogati ukus putera. Ako baš mora margarin, neka bude kvalitetan - ali ako hoćete da vam kolač priča, mirisom i ukusom, onda izaberite puter.
Koje je najbrže jelo koje ste spremili?
Jaja na oko i dve dečije ruke koje se kače o šporet pre nego što su gotova. Ali ako ne računamo gladne unuke, onda neka to budu prženice - miris detinjstva, brzo gotovo, a svi srećni.
Koje jelo ste vremenski najduže spremali i koje vam je bilo najkomplikovanije?
Doboš torta. Jednom sam je pravila, i to onako kako treba - sa svih 13 kora. Videla da znam i rekla sebi: „Dovoljno je“. Od tada je više ne pravim. Ipak je to torta za dokazivanje, ne za svaki vikend.
Koje jelo niste nikad spremali, a voleli biste da probate?
Uštipke s lavandom. Ne znam zašto, ali nešto u toj mešavini nežnosti i hrskavosti me izaziva. Probala sam ih jednom u Francuskoj, na divnoj terasi jedne pekare u Bretanji. I od tada mi je želja da ih napravim i u mojoj kuhinji, kad mi lavanda procveta kraj prozora. Da li će biti isti? Ne verujem. Ali miris i uspomena možda pomognu - a ja ću se potruditi da im duša ne izostane.
Da li više volite da spremate slana ili slatka jela, komplikovanije ili instant recepte?
Više volim slana jela - i naravno, dizana testa. U njima ima nečeg smirujućeg, tog čekanja da testo naraste, da se razvije, da zamiriše. Nema žurbe, sve ide polako, s rukama u brašnu i mislima u nekom lepšem vremenu. Instant recepti mogu da zadovolje glad, ali dizano testo - ono nahrani i dušu. Za mene, svaki recept je više od mere i sastojaka. To je poziv na sećanje, na miris detinjstva, na bakin sto, na limun sa terase i šam koji se zlatno zarumeni taman kad treba. Jednom sam dobila poruku u inboksu: „Vaša jela imaju dušu“. I mislim da je to ono što daje poseban miris i ukus svakom jelu, bilo slatkom ili slanom.
Recept
Mareng pita
Sastojci:
Testo:
- 220 g oštrog brašna
- malo soli
- 120 g maslaca
- 80 g šećera
- 1 jaje
- 1 kašika kisele pavlake
Fil:
- 4 žumanca
- 5 kašika gustina
- 1 l mleka
- 4 kašike šećera
- sok i rendana korica limuna
- 250 g maslaca
Mareng masa:
- 4 belanca
- 250 g šećera
Priprema:
Skuvajte krem od mleka, žumanaca, šećera i gustina, ohladite pa dodajte umućen maslac sa limunom. Zamesite testo, pa ga ohladite, i ispecite na 180 stepeni dok ne porumeni. Prekrijte ga kremom, pa preko rasporedite šam od belanaca. Vratite u vrelu rernu na 2-3 minuta, dok šam ne dobije zlatnu boju.
Možda vas zanima:

TART SA LIMUNOM U kiselkasto -slatkom spoju različitih ukusa, za sve svečane prilike
Sočan i preukusan, osvojiće i one izbirljive.

KOLAČ S BANANAMA MEKAN KAO DUŠA Uspeva svima, a ukusa koji govori više od 1000 jezika
Najbolje stavite odmah duplu meru.

LAVA KOLAČ Treba vam samo 3 sastojka, a gotov dok pristavite kafu
Savršen za iznenadne goste.

ŽERBO KOCKE Ukras svake svečane trpeze u savršenom kremastom spoju
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.

DOMAĆI BEŠAMEL SOS Super ide uz ćufte i lazanje, a gotov očas posla, nema mu ravnog!
Daće šmek svakom jelu.

NATAŠIN TART SA BELOM ČOKOLADOM BUDI SVA ČULA Polizaćete i tanjir koliko je ukusan
Napravite ovaj kremasti desert po receptu Nataše Veselinović iz Kragujevca

BAKA KAJINA MARENG PITA BUDI NOSTALGIJU Letnja poslastica sa limunom rashladiće vas u trenu
Napravite ovu sočnu poslasticu s limunom po receptu Katice Vujanović iz Novog Sada

LAŽNE VANILICE Može i dete da ih napravi, a dobićete brojne pohvale, nema im ravnih!
Mekane i ukusne, pravićete stalno.

RUČAK ZA 20 MINUTA Imamo najbolji recept za pileću džigericu koju ćete obožavati
Neki je obožavaju, drugi izbegavaju, a ona je svakako dobro oružje u borbi protiv anemije. Recept za pripremu najukusnije pileće džigerice je potpuno jednostavan
Komentari (0)