Napravite ovu neodoljivu tortu sa keksom i malinama po receptu Bobane Jovanović iz Beograda
Privatna arhiva
Piše: Ivana Pavlović
Ako volite jednostavne poslastice koje svakim zalogajem vraćaju u dane detinjstva i bude nostalgiju, domaćica torta je pravi izbor za vas. Recept je sa nama podelila Bobana Jovanović iz Beograda, autorka profila „bajms“. Po zanimanju je magistar farmacije, a kuvanje joj je hobi koji je prerastao u posao. Poznavanje nutritivnih vrednosti namirnica daje poseban pečat svemu što napravi, pa na taj način spaja nauku i kulinarstvo. Porodica i prijatelji su joj najveća podrška, a veliku inspiraciju za nova jela joj daju putovanja.
Kako ste došli na ideju da napravite ovu tortu?
Na ideju za ovu tortu došla sam iz želje da spojim sastojke koje svi vole i koji su lako dostupni, a da rezultat bude poseban. Savršen spoj keksa koji svi volimo i koji podseća na detinjstvo uz dodatak malina daje posebnu osvežavajuću kiselkastu notu celoj poslastici.
Da li ste nekada pravili sa drugom vrstom keksa?
Jesam, probala sam i sa mlevenim keksom, svaka verzija ima svoju čar.
Da li ste koristili sveže ili zaleđene maline? Da li treba da se odlede i ocede ili se stavljaju zaleđene?
Najčešće koristim sveže maline kada su u sezoni, jer daju najbolju teksturu. Međutim, kada nije sezona, zaleđene maline su odlična alternativa. Ako koristite zaleđene, najbolje je da se prethodno odlede i lagano ocede, kako torta ne bi pustila previše tečnosti.
Da li ste probali s drugim sastojcima za fil? Nekim drugim voćem?
Da, fil se može kombinovati i sa drugim voćem – jagodama, višnjama ili borovnicama. Takođe, može se dodati i mešano šumsko voće, što daje raznolik ukus.
Da li je moguće koristiti šlag umesto slatke pavlake?
Moguće je, ali ga ne koristim. Uglavnom koristim slatku pavlaku jer daje puniji i prirodniji ukus u odnosu na šlag.
Kako dobro umutiti slatku pavlaku, da ne bude ni premalo ni previše umućena?
Najvažnije je da pavlaka bude hladna, najbolje direktno iz frižidera. Muti se mikserom na srednjoj brzini, dok ne dobije čvrstinu, ali pazite da ne preterate jer može da postane previše čvrsta. Dakle, ključ je u pažljivom praćenju teksture i prestanku mućenja u pravom trenutku.
Da li tortu stavljate u kalup i da li ga prethodno oblažete folijom ili nečim podmazujete?
Tortu obavezno pravim u kalupu, jer tako dobije lep oblik i slojevi ostanu uredni. Kalup ne oblažem folijom, ali dno obično obložim papirom za pečenje kako bih lakše izvadila tortu. To je praktičan trik koji olakšava posluženje.
Koliko dugo treba torta da odstoji pre posluženja? U frižideru ili zamrzivaču?
Najbolje je da torta odstoji minimum 3–4 sata u frižideru, a idealno je preko noći. U zamrzivač je stavljam samo kada žurim za neke goste koji dolaze taj dan.
Da li je moguće napraviti posnu varijantu ove poslastice?
Da, moguće je. Umesto klasične pavlake može se koristiti biljna pavlaka, umesto kravljeg mleka može biljno mleko, a umesto keksa koji sadrži mlečne sastojke – posni keks. Takođe umesto putera, posni margarin. Tako torta ostaje lagana i ukusna, a pogodna i za one koji poste.
U kojim prilikama biste poslužili ovu tortu?
Ova torta je idealna za sve prilike – od porodičnih okupljanja do rođendana i praznika. Posebno je volim leti, jer je osvežavajuća.
Koje je najbrže jelo koje ste spremili?
Ono što najbrže spremam su deserti. Zaista ne volim da provodim puno vremena u kuhinji, pa su mi neki brzi slatkiši sa keksom omiljeni za pripremu.
Koje jelo ne volite da pravite?
Ne volim da pravim jela koja zahtevaju puno prženja, jer me proces pomalo zamara i kosa mi se umiriše.
Koje jelo nikad niste spremali, a voleli biste da probate?
Volela bih da probam da napravim pravu domaću panj tortu. To je poslastice koju je moja baka odlično spremala, a ja se nisam nikada do sada usudila. Ovaj desert zahteva tehniku i preciznost, ali mislim da bi bilo veliko zadovoljstvo savladati ih.
Da li više volite da spremate slana ili slatka jela, komplikovanije ili instant recepte?
Najviše volim da spremam slatke recepte koji su jednostavni, jer tu imam prostora za najviše kreativnosti i kombinovanje ukusa.
Koje je prvo jelo koje ste napravili kao početnik?
Prvo jelo koje sam napravila bio je lava kolač. Jednostavan i gotov za 10 minuta. Taj trenutak mi je ostao drag jer je označio početak mog istraživanja u kuhinji.
Da morate da izaberete samo jednu poslasticu od svega što ste pravili, koju biste izabrali kao najposebniju?
Izabrala bih plazma tortu sa pistaćima, malinama i belom čokoladom. To je poslastica po kojoj sam prepoznatljiva i koju obožavaju meni bliski ljudi. Za mene ima i emotivnu vrednost, pa je zato najposebnija.
Koju poslasticu biste predložili početnicima u kuhinji?
Početnicima bih predložila da naprave isto što i ja na početku - lava kolač. To je recept koji je jednostavan, a uvek uspeva i ostavlja odličan utisak. Na taj način početnici stiču sigurnost i motivaciju da nastave dalje.
Domaćica torta
Sastojci:
400 ml mleka
3 kašike šećera
200 ml mleka
2 kesice pudinga od vanile
120 g putera
100 ml umućene slatke pavlake
1 kutija keksa sa kakao prelivom
300 g mlevenog keksa
130 g istopljenog putera
130 ml mleka
200 g malina
2 kašike gustina (+2 kašike vode - pomešati)
rendana čokolada
Priprema:
Stavite 400 ml mleka i šećer da provri, a sa strane pomešajte 200 ml mleka i 2 kesice pudinga od vanile, pa dodajte u provrelo mleko i skuvajte puding. Prebacite u drugu činiju, prekrijte i ostavite da se skroz ohladi. Kada se puding ohladi, prvo umutite puter i u njega dodajte ohlađen puding te sjedinite. Onda dodajte i umućenu slatku pavlaku, a onda i izlomljen keks sa kakao prelivom. Sve lepo sjedinite i podelite na dva dela. Mleveni keks, mleko i istopljen puter sjedinite pa utisnite u kalup. Maline prokuvajte i izgnječite, zatim ugasite ringlu i dodajte gustin pomešan s vodom i mešajući skuvajte dok se ne zgusne. Preko podloge od keksa prvo stavite polovinu fila, zatim par keksa sa kakao prelivom potopljenih u mleko, onda malina sloj, pa drugi deo fila. Ukrasite tortu rendanom crnom čokoladom i ostavite da se dobro stegne.
SLAVICIN VOĆNI KOLAČ ZA SAVRŠEN VIKEND Lako se pravi, a topi se u ustima
Napravite ovaj neodoljivi voćni kolač po receptu Slavice Milojević iz Vranja
BORISOV BRZI KOLAČ SA BANANAMA MIRIŠE NA DOM A topi se u ustima
Napravite ovaj neodoljivi desert po receptu Borisa Krasnića iz Beograda
BILJANINA VOĆNA MAĐARICA BUDI SVA ČULA A manje teška od klasične
Napravite ovaj neodoljivi desert po receptu Biljane Petrović iz Doboja
NINA NAM JE DALA RECEPT ZA BOMBA LOLA TORTU Svakim zalogajem budi nostalgiju
Napravite ovu neodoljivu poslasticu po receptu Nine Ilić Vasić iz Valjeva
PILEĆI PAPRIKAŠ SA NOKLICAMA Ručak po receptu naših baka, kada ga probate, više ga nikada nećete spremati sa krompirom
Brzo, lagano i preukusno jelo koje je nažalost nepravedno zapostavljeno
Komentari (0)