BARON TORTA Poslastica sa čokoladom i malinama napravljena da impresionira aristokrate
Nastala u 19.veku u Austriji, u čast Barona Franca Jozefa Fridriha von Blazekovica, austrijskog plemića, a i danas oduševljava milione ljudi.
Potrebno je:
Za 4 kore
- 80 g rendane čokolade
- 3 čaše kisele vode
- 2 kašike mlevenog keksa
- 2 čaše šećera
- 4 kašike kakaoa
- 1 kesica sode bikarbone
- 20 kašika brašna
- 8 kašika ulja
- 6 kašika džema
Za prvi fil:
- 400 g šećera
- 500 ml vode
- 4 pudinga od čokolade
- 200 g mleka u prahu
- 100 g čokolade
- 400 g šećera
- 100 g šećera u prahu
Za drugi fil:
- 300 ml vode
- 500 g malina
- 200 g šećera
- 3 pudinga od maline
Za glazuru:
- 200 ml slatke pavlake
- 200 g čokolade
Priprema:
U jednoj posudi sjedinite čokoladu, kiselu vodu, mleveni keks, kakao, džem, sodu bikarbonu, brašno, ulje i šećer. Pleh obložite papirom za pečenje pa izlijte smesu. Pecite koru oko 10 minuta na 180 stepeni. Ponovite postupak za 3 preostale kore. U pleh u kojem ste pekli kore stavite prvu koru s papirom nagore, pa ga skinite. Onda pravite prvi fil. Stavite u šerpu šećer da prokuva sa vodom a u ostatku vode razmutite puding i posno mleko. Zakuvajte sve, a kada se zgusne, dodajte čokoladu. Sve mešajte dok se ne otopi, a zatim pustite da se prohladi. Zasebno umutite šećer sa šećerom u prahu, pa sve sjedinite. Ostavite sa strane i pravite drugi fil. U šerpu stavite vodu, maline i šećer da prokuva, a u preostalih razmutite pudinge od maline, pa zakuvajte. Ostavite da se malo prohlade. Preko kore filujte filom od malina, pa filom od čokolade, pa korica sa papirom, pa filovi. U jednoj šerpici otopite slatku pavlaku sa čokoladom. Čim se torta stegne, okrenite tacnu i prelijte je glazurom. Prelijte glazuru preko torte. Umutite šlag. Dekorišite tortu.
Možda vas zanima:
KREMASTA ČOKOLADNA TORTA SA MALINAMA Poslastica bez konkurencije
Svi će vam tražiti dodatno parče.
BARON TORTA Čokoladna poslastica prepuna filova koja razvaljuje ukusom
Savršena za svaku svečanu trpezu.
POPULARNA I RASKOŠNA BARON TORTA Kombinacija čokolade i osvežavajućih malina nikoga ne ostavlja ravnodušnim!
Recept nam je detaljno objasnila Tanja Vujičić iz Beograda, kulinarska blogerka.
BARON TORTA Kremasta poslastica sa četiri kore i dva fila, po ukusu joj nema ravne
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
SPECIJALITET CRNOGORSKE KUHINJE Podgorički popeci, vrhunski užitak
Podgorički popeci su veoma poznato crnogorsko jelo, specijalitet crnogorske kuhinje
TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere
Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.
PIŠINGER TORTA KAKVU SU PRAVILE NAŠE BAKE Hrskave oblande i svilenkasti fil
Ukrasiće svaku svečanu trpezu.
BAKINE ŽERBO KOCKE BUDE SVA ČULA Izgledaju elegantno, mirišu domaće i tope se u ustima
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
RASKOŠNA ESTERHAZI TORTA BEZ KONKURENCIJE Vredna svakog trenutka pravljenja
Ukrasiće svaku svečanu trpezu.
Komentari (0)