BARON TORTA Poslastica sa čokoladom i malinama napravljena da impresionira aristokrate

Ivana Pavlović

09:00

Kulinarski globus 0

Nastala u 19.veku u Austriji, u čast Barona Franca Jozefa Fridriha von Blazekovica, austrijskog plemića, a i danas oduševljava milione ljudi.

baron torta
Shutterstock

Potrebno je:

Za 4 kore

  • 80 g rendane čokolade
  • 3 čaše kisele vode
  • 2 kašike mlevenog keksa
  • 2 čaše šećera
  • 4 kašike kakaoa
  • 1 kesica sode bikarbone
  • 20 kašika brašna
  • 8 kašika ulja
  • 6 kašika džema

Za prvi fil:

  • 400 g šećera
  • 500 ml vode
  • 4 pudinga od čokolade
  • 200 g mleka u prahu
  • 100 g čokolade
  • 400 g šećera
  • 100 g šećera u prahu

Za drugi fil:

  • 300 ml vode
  • 500 g malina
  • 200 g šećera
  • 3 pudinga od maline

Za glazuru:

  • 200 ml slatke pavlake
  • 200 g čokolade

Priprema:

U jednoj posudi sjedinite čokoladu, kiselu vodu, mleveni keks, kakao, džem, sodu bikarbonu, brašno, ulje i šećer. Pleh obložite papirom za pečenje pa izlijte smesu. Pecite koru oko 10 minuta na 180 stepeni. Ponovite postupak za 3 preostale kore. U pleh u kojem ste pekli kore stavite prvu koru s papirom nagore, pa ga skinite. Onda pravite prvi fil. Stavite u šerpu šećer da prokuva sa vodom a u ostatku vode razmutite puding i posno mleko. Zakuvajte sve, a kada se zgusne, dodajte čokoladu. Sve mešajte dok se ne otopi, a zatim pustite da se prohladi. Zasebno umutite šećer sa šećerom u prahu, pa sve sjedinite. Ostavite sa strane i pravite drugi fil. U šerpu stavite vodu, maline i šećer da prokuva, a u preostalih razmutite pudinge od maline, pa zakuvajte. Ostavite da se malo prohlade. Preko kore filujte filom od malina, pa filom od čokolade, pa korica sa papirom, pa filovi. U jednoj šerpici otopite slatku pavlaku sa čokoladom. Čim se torta stegne, okrenite tacnu i prelijte je glazurom. Prelijte glazuru preko torte. Umutite šlag. Dekorišite tortu.

Možda vas zanima:

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading