Napravite ovaj neodoljivi desert po receptu Biljane Petrović iz Doboja
Privatna arhiva
Piše: Ivana Pavlović
Ako volite kolače koji su spoj tradicionalnog i modernog, onda je voćna mađarica pravi izbor za vas. Recept nam je dala Biljana Petrović, autorka profila „recepti jedne brbljivice“. Kad ne radi kao stomatološki tehničar, rado se posvećuje kuvanju. Nalog s receptima je napravila na nagovor supruga Vladana, koji joj je i najveća podrška, kao i ćerkice Milica i Sofija.
Zašto se odlučili da pravite baš ovaj kolač?
- Recept sam pronašla sasvim slučajno na internetu. Svidelo mi se kako izgleda presek kolača, pa sam odlučila da ga napravim sama. Od tada ga svima preporučujem, jer je stvarno preukusan.
Kako da napravimo savršen fil za mađaricu?
- Za svaki fil koji se kuva u mleku potrebno je da prokuvalo mleko sipate u hladne sastojke i dobro promešate pa tek onda vratite ponovo na šporet. Tako vam fil neće imati grudvice. Na vreo fil obavezno stavite prozirnu foliju i ohladite. Male tajne za savršeno glatku kremu.
Da li koristite sastojke sobne temperature ili direktno iz frižidera?
- Uvek koristim sastojke sobne temperature. Posebno vodim računa da jaja i margarin budu sobne temperature. Jaja se bolje umute i kora bude prozračnija i lepa. A margarin sobne temperature ne ostavlja grudvice kada se meša sa filom.
Da li kore premazujete vrućim ili hladnim filom?
- Kada pravim klasičnu mađaricu, kore premazujem hladnim filom. Tako radim i sa većinom ostalih kolača i torti. Ali u nekim slučajevima je potrebno da fil bude topao. U ovom receptu za voćnu mađaricu voćni fil se maže na kore topao, razlog je kada se ohladi stegne se i onda kore ne mogu da se zalepe za fil i samim tim se odvajaju.
Da li kolač treba da stoji u frižideru da se stegne i koliko dugo?
- Kolač treba da stoji u frižideru, obavezno stavite preko njega tacnu ili lakšu tepsiju. Da se fil i kore što bolje priljube. Potrebno je da stoji najmanje 4-5 sati u frižideru. Za torte uvek predlažem da budu u frižideru preko noći. To je idealno vreme da se fil stegne i poveže s korom.
Da li ste nekada pravili s drugim sastojcima?
- Pravila sam klasičnu mađaricu, isti sastojci za koru i beli fil, samo bez voćnog dela. Ukus je skoro pa isti. Ali iskreno, za moj ukus je voćna bolja jer je osvežavajuća.
Da li mislite da je moguće ovaj kolač napraviti u posnoj varijanti?
- Fil može da se napravi u posnoj varijanti. Mleko zamenite biljnim mlekom i fil bi bio isti. Ne bi bilo razlike u ukusu. Ali korice nije moguće napraviti bez jaja, kidale bi se i ne bi imale ovako finu teksturu.
Kada bi vas neko pitao ko nije probao kolač da mu rečima opišete ukus, kako biste ga opisali?
- Definitivno bih ga opisala kao fantaziju ukusa. Spoj tradicionalne i moderne kuhinje koji se preliva u svakom zalogaju.
Koje je vaše omiljeno jelo?
- Nešto što najviše volim i što me vraća u detinjstvo je krompir s piletinom pečen u rerni.
Koje jelo ne volite da pravite?
- Ne volim da spremam slatki kupus. Jako jednostavno jelo, ali meni neprivlačno.
Koje je jelo koje od svih koje ste pravili bilo najzahtevnije i zašto?
- Definitivno mi je bila i ostala sarma kao najkomplikovanije jelo. Volim da je spremam, ali mi oduzima baš puno vremena. I za pripremu sarme uvek izdvojim jedan ceo dan, da sve uradim polako bez stresa.
Da vam sada dođu nenajavljeni gosti, koji brzinski desert biste napravili?
- Napravila bih mafine sa voćem i belom čokoladom. Sastojke svi imate u kući, a postupak je jednostavan. Mekani i sočni, definitivno su moj izbor.
Voćna mađarica
Recept
Sastojci:
Kore:
- 500 g brašna
- 80 g margarina
- 160 g kisele pavlake
- 2 jaja
- 160 g šećera
- navrh kašičice praška za pecivo
Beli fil:
- 70 g gustina
- 100 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 500 g mleka
- 200 g margarina
Voćni fil:
- 400 g višanja
- 100 g šećera
- 150 ml vode
- 2 pudinga od vanile
Priprema:
U jednoj posudi umutite jaja sa šećerom dok se šećer ne istopi. U drugoj posudi pomešajte brašno sa praškom za pecivo. Dodajte umućena jaja, kiselu pavlaku i margarin sobne temperature. Rukom zamesite testo koje se neće lepiti za ruke. Potom ga podelite na pet delova i oblikujte loptice. Između dva papira za pečenje razvlačite korice. Pecite oko 10 minuta, u rerni zagrejanoj na 170 stepeni. Korice moraju ostati svetle. U šerpu sipajte 400 ml mleka i ostavite da proključa. U preostalom mleku razmutite gustin, šećer i vanilin šećer. Kada mleko proključa dodajte gustin i mešajte dok se ne zgusne. Zatim prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi. Margarin sobne temperature umutite i dodajte u fil, pa sve dobro sjedinite. Voće, šećer i 50ml vode pomešajte i ostavite da proključa. U preostaloj vodi razmutite puding. Proključalo voće izblendajte štapnim mikserom, pa sipajte u mericu i dodajte razmućen puding i dodajte još malo vode da ukupno smese bude 700ml. Vratite u šerpu i mešajte dok se ne zgusne. Malo prohladite fil. Jednu koru premažite polovinom fila i preklopite drugom korom. Još jednu koru premažite filom i poklopite četvrtom korom. Ostavite da se ohladi. Na prve dve kore sa filom od voća premažite polovinu belog fila, stavite preostale dve kore koje ste premazali filom od višanja, i nju premažite filom i stavite petu koru. Kolač pritisnite lagano tepsijom i ostavite u frižideru da se ohladi. Ohlađen kolač isecite i pospite šećerom u prahu.
SLAVICIN VOĆNI KOLAČ ZA SAVRŠEN VIKEND Lako se pravi, a topi se u ustima
Napravite ovaj neodoljivi voćni kolač po receptu Slavice Milojević iz Vranja
BORISOV BRZI KOLAČ SA BANANAMA MIRIŠE NA DOM A topi se u ustima
Napravite ovaj neodoljivi desert po receptu Borisa Krasnića iz Beograda
BILJANINA VOĆNA MAĐARICA BUDI SVA ČULA A manje teška od klasične
Napravite ovaj neodoljivi desert po receptu Biljane Petrović iz Doboja
NINA NAM JE DALA RECEPT ZA BOMBA LOLA TORTU Svakim zalogajem budi nostalgiju
Napravite ovu neodoljivu poslasticu po receptu Nine Ilić Vasić iz Valjeva
PILEĆI PAPRIKAŠ SA NOKLICAMA Ručak po receptu naših baka, kada ga probate, više ga nikada nećete spremati sa krompirom
Brzo, lagano i preukusno jelo koje je nažalost nepravedno zapostavljeno
Komentari (0)