DEJANINA KIDI TORTA HIT NA DEČIJIM ROĐENDANIMA Po receptu autorke profila "recepti mlade domaćice"

Ivana Pavlović

13:00

U sosu sa 0

Kažu da je ova torta hit na rođendanima i da se pojede do poslednje mrvice.

kidi torta
Privatna arhiva/Dejana Jovanović

 

kidi torta Privatna arhiva/Dejana Jovanović
 

Piše: Ivana Pavlović

Recept za ovu fenomenalnu tortu koja osvaja ukusom dala nam je Dejana Jovanović, autorka Instagram profila recepti mlade domaćice. Dejana iz Kumareva kod Leskovca je kulinarski tehničar i već dve i po godine svoje znanje i veštine deli na društvenim mrežama. Zbog obaveza oko troje dece najčešće se odlučuje za brze recepte, ali ova talentovana Leskovčanka ističe da nema jela koje ne voli da pravi jer joj je priprema hrane profesija, hobi u kome uživa i izazov. 
Kidi torta jedna je od omiljenih Dejaninom suprugu i deci, a idealan je desert za svečanu trpezu, različite proslave, a naročito za dečje rođendane.

Kako ste došli do recepta?
- Pre godinu dana slučajno, listajući nove recepte na Instagramu, naišla sam na kidi tortu. Na prvi pogled odmah mi se dopala po izgledu, morala sam da probam i ukus, pa sam je odmah i napravila. Oduševili smo se svi.
Da li ste je nekada pravili sa drugim sastojcima? Ako jeste, s kojim i koliko se razlikovao ukus?
- Probala sam umesto čokoladica sa punjenjem od jagoda da stavim mlečne čokoladice i umesto malina, stavila sam višnje. Verujte mi, to je već odmah bila druga torta.
Kada bi vas pitao neko ko nije probao tortu da mu opišete ukus, šta biste rekli?
- Sočne korice prošarane čokoladom, premazane kremastim filom sa mlevenim keksom i komadićima čokolade, a preko svega maline i umućena slatka pavlaka. Rečju, eksplozija ukusa!
Da vam sada dođu nenajavljeni gosti, koji brzinski desert biste napravili?
- Brzu letnju voćnu tortu sa piškotama. Bukvalno je gotova za 15 min. A među omiljenima je i mojoj deci i suprugu.
Vaša omiljena hrana?
- Izdvojila bih kiflice, pite i ostalu hranu od testa.
Koje jelo vam je bilo najzahtevnije i zašto?
- Definitivno salčići! Za njih je potrebno baš dosta vremena i truda, mada najbitnije od svega je naći dobar i proveren recept.

Kidi torta
Sastojci:
Potrebno za 3 patišpanja:
12 belanaca
3 žumanca
12 kašika šećera
150 g crne čokolade
6 kašika brašna
Fil:
9 žumanaca
9 kašika šećera
5 kašika brašna
400 ml mleka
250 g maslaca
100 g mlevenog keksa
5 čokoladica sa punjenjem od jagoda
I još treba:
180 g šlag krema
350 ml hladnog mleka
150 ml slatke pavlake
300 g zamrznutih malina

Priprema:
Patišpanj:
Četiri belanaca s 4 četiri kašike šećera izmiksajte u čvrst šam, zatim dodajte jedno žumance. Varjačom umešajte 2 kašike brašna i 50 g sitno rendane čokolade. Smesu sipajte u pleh veličine 25x25 cm ili u okrugli veličine 25-28 cm. Pecite na 200 stepeni oko 13 minuta ili zavisno od vaše rerne. Na isti način pripremite i preostala dva patišpanja.
Fil:
100 ml mleka sjedinite sa žumancima i brašnom, zatim dodajte u preostalih 300 ml mleka koje ste prethodno sjedinili sa šećerom i stavili da provri. Skuvajte fil, zatim ga izmiksajte, pokrijte streč-folijom i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.  U umućen maslac dodajte postepeno fil koji se ohladio i mutite mikserom, a onda i mleveni keks i sitno seckane čokoladice sa punjenjem od jagoda. Ako je toplo vreme, pre nego što ih iseckate stavite ih malo u frižider da se stegnu, a možete povećati količinu kao što je u originalnom receptu na 10 komada.
Šlag umutiti sa mlekom i slatkom pavlakom. Na prvi patišpanj nanesite polovinu fila, polovinu malina i šlag. Stavite drugi patišpanj i ponovite postupak filovanja i završite trećim patišpanjem. Tortu ukrasite po želji i dobro ohladite pre služenja.

Komentari (0)

Loading