POSNE A ČOKOLADNE PRINCES KROFNE Vesna nam je dala recept za desert koji se topi u ustima

Ivana Pavlović

13:00

U sosu sa 0

Recept za ovaj fenomenalni posni desert dala nam je Vesna Stanković iz Beograda.

posne čokoladne princes krofne
privatna arhiva/ Vesna Stanković

 

posne čokoladne princes krofne privatna arhiva/ Vesna Stanković
 

 

Piše: Ivana Pavlović


Ako volite klasične princes krofne, ove ćete obožavati. Idealne za početak Velikog uskršnjeg posta, svečanu i slavsku trpezu ili za obične dane, kada vam se jede nešto slatko. Recept je sa nama podelila Vesna Stanković, autorka Instagram i Youtube profila njamnjam A&V. Naloge na mrežama otvorila je na nagovor sestre Ane, po čijim se imenima i zove profil njamnjam A&V (Ana i Vesna). Najveća podrška u ovom digitalnom kulinarskom poduhvatu su Vesnini sinovi, od kojih stariji živi u Americi, ali ne propušta da isprati mamine recepte. Njima i Vesninom suprugu su ove čokoladne krofnice baš jedne od omiljenih. Talentovana Beograđanka kaže da uživa u deljenju recepata sa svojim pratiocima, kao i da je zahvalna na svakom komplimentu jer kulinarstvo je ljubav.

Zašto su posne princes krofnice tako posebne i kada ste ih prvi put probali?
-Za čokoladne krofnice sam prvi put čula od koleginice koja ih je poslužila u kancelariji za rođendan svog sinčića, koji, kako kaže - ne voli svetle kolače. Kada sam ih videla, bila sam oduševljena idejom da već poznati kolač bude obučen u novo ruho i da uz mističan izgled ima ukus svima omiljene čokolade. Ove posne su podjednako ukusne kao i klasične mrsne.

Koja je prednost ovih krofnica u odnosu na one klasične?
- Ove krofnice nemaju nikakvu prednost u odnosu na standardne jer se sve svodi na to da li ste ljubitelj klasičnog poslastičarskog krema sa ukusom vanile ili ste ljubitelj čokolade. Jedina prednost koju bih dala čokoladnim princes krofnama je ta što s kandiranom višnjom krofnice jako lepo izgledaju i isto tako upotpunjuje ukus.

Da li ove krofnice mogu da se naprave u slanoj varijanti i ako mogu, koje sastojke biste stavili?
- Za slane princes krofne koristila bih šunku, krastavčiće, kačkavalj, majonez, ajvar…

Kako biste opisali njihov ukus?
- Princes krofne su simbol deserta sa velikom količinom poslastičarskog krema s čokoladom i slojem slatke pavlake, što u kombinaciji sa hrskavim testom garantuju užitak. Na prvi zalogaj imaćete utisak da ste na svoja nepca stavili zvezdu trpeze. Kada se kaže da sva čula uživaju prva, asocijacija su princes krofne.

Koje je vaše omiljeno jelo? 
- Najlakše pitanje i najkraći odgovor: pasulj. Još ako je sa suvim rebrima, onda je to pun pogodak. Nisu „Rokeri s Moravu“ džabe snimili pesmu: „Čorbast pasulj volem, sa rebarca suva…“.

Šta ne volite da pravite?

- Škembiće ne volim da pravim, jer ne volim da ih jedem, a posebno mi smeta neprijatan miris koji se širi kuhinjom. U mojoj kuhinji - nikako.

Koje vam je jelo od svih koje ste pravili bilo najzahtevnije i zašto?
- Kako sam po prirodi jako strpljiva i vredna osoba, za mene ne postoji recept koji bi bio toliko komplikovan i zahtevan. Jedino što bih u tom smislu mogla da izdvojim jesu recepti za čiju pripremu se mora više vremena provesti u kuhinji. Za takve recepte dobijeni rezultat je kompenzacija za utrošeno vreme, trud i rad.

Da vam sada dođu nenajavljeni gosti, koji brzinski desert biste napravili? 
- Kao iz topa rekla bih kakao-kolač, marcipan kocke ili mokri kolač. To su tri kolača koja se brzo pripremaju, koja su izdašna i najvažnije - jako ukusna. Ako vam kažem da se brže pojedu nego što se naprave, biće vam jasno koliko se brzo naprave.


Posne čokoladne princes krofnice
Sastojci:
Za krofnice:
200 ml vode
100 ml ulja
180 g brašna
½ kesice praška za pecivo
4 banane
Za fil:
50 g pudinga od vanile
250 ml sojinog ili bademovog mleka
75 g margarina
Za ukrašavanje:
posni šlag

Priprema:

Priprema krofnica: Stavite ulje i vodu da proključaju, pa dodajte brašno, prašak za pecivo i mešajte dok se masa ne sjedini. Dobijeno testo treba da bude kompaktno. Smesu prespite u drugu posudu, u nju dodajte pasiranu bananu i sve umutite mikserom dok se ne sjedini. Potom napravite krofnice i pecite ih na 180°C oko 40 minuta. Krem: Puding skuvajte u 250 ml mleka i ostavite da se ohladi. Posebno umutite margarin i sjedinite ga s ohlađenim pudingom. Dobijenim kremom filujte krofnice. Secite krofnice napola pa ih filujte dobijenim kremom, preko nanesite posni šlag i na kraju stavite drugu polovinu krofnice. Pospite ih šećerom u prahu.

Komentari (0)

Loading